Έκθεση εικαστικών «Αναδημιουργώ ανακυκλώνοντας»

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δευτέρα, 4 Ιούνιος 2018 9:47 πμ |

 

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και φέτος διοργάνωσε ομαδική έκθεση ζωγραφικής, 50 σχολείων της Β. Ελλάδας, με θέμα «Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας». Η έκθεση εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουνίου .

Το σχολείο μας συμμετείχε με έργο της Β΄ τάξης. Τόσο η διοργάνωση της έκθεσης όσο και η ποιότητα των έργων που παρουσιάστηκαν για μία ακόμα φορά έκλεψαν τις εντυπώσεις!

Ευχαριστώ για την συμμετοχή τους μαθητές και των δύο τμημάτων της Β΄τάξης.

Τηλεσυνάντηση με τους μαθητές του Oakleigh Grammar School

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος: Ολυμπιακό Ιδεώδες: Έμπνευση για τη φιλία και τη συνεργασία, που εκπονείται αυτή τη χρονιά στο σχολείο μας, οι μαθητές της ομάδας συναντήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας  διαδικτυακά με συνομήλικους μαθητές του αδελφοποιημένου σχολείου Oakleigh Grammar της Μελβούρνης την Τρίτη 15 Μαϊου 2018.

Οι μαθητές καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε γι αυτό τον σκοπό αντάλλασαν τα νέα τους, δημιούργησαν και απάντησαν ερωτηματολόγια και προώθησαν τη συνεργασία των δύο σχολείων στις δύο μακρινές ηπείρους.

Πιστεύουμε, ότι αυτή είναι η αρχή, όχι μόνο μιας δημιουργικής συνεργασίας, αλλά και μιας φιλίας που θα διαρκέσει στο διηνεκές.

 

                                     

Τηλεπισκόπηση

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρασκευή, 25 Μάιος 2018 10:04 πμ |

Στις 25 /5/2018Οι μαθητές του σχολείου μας ενημερώθηκαν από τον γονέα κ. Περάκη Κωνσταντίνο, καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τις μεθόδους και εφαρμογές της Τηλεπισκόπησης.

Η τηλεπισκόπηση έχει εφαρμογές στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, στο φυσικό περιβάλλον και κυρίως στον αγροτικό χώρο. Εξετάζονται  δορυφορικά δεδομένα και μέθοδοι ανίχνευσης και πρόβλεψης διαχρονικών αλλαγών, δημιουργία και σύνθεση πιθανοτικών χαρτών, δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων εδάφους, κ.ά.
Τέλος η σύνδεση των αποτελεσμάτων με κάποιο Γεωγραφικό Σύστημα πληροφοριών οδηγεί σε μία πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος.

Ποδηλατώντας….

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέμπτη, 24 Μάιος 2018 9:01 πμ |

Στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας, με θέμα κυκλοφοριακή αγωγή, μέλη του ποδηλατικού αθλητικού συλλόγου Θεσσαλονίκης οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των μαθητών επισκέφτηκαν τον χώρο του σχολείου μας.

Μέσα από βιντεάκια και συζητήσεις, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον τρόπο κυκλοφορίας των ποδηλατών στην πόλη,τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να αποφύγουν πιθανά ατυχήματα.

Επίσκεψη μαθητών στη Σχεδία

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 9:43 πμ |

Στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας μαθητές του Γ1 στις 23/5/2018,περιηγήθηκαν στην περιοχή του φραγκομαχαλά και στα Άνω Λαδάδικα κάνοντας μια στάση στα γραφεία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία¨, όπου και ενημερώθηκαν για τη δράση της ομάδας και την προσπάθεια να βοηθήσουν τους αδύνατους οικονομικά ανθρώπους να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Βυζαντινή περιήγηση

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 9:10 πμ |

Στις 23/5/2018 οι μαθητές του Γ2, περιηγήθηκαν στις βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

Ξεναγήθηκαν στους ναούς της Του Θεού  Σοφίας, Αχειροποιήτου, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου Ορφανού, στη μονή Βλατάδων και στη μονή Λατόμου- Οσίου Δαβίδ.

Στη διαδρομή επισκέφτηκαν και το ρωμαϊκο μνημείο της Ροτόντας.

Ισλαχανέ.Ένα παλιό σχολείο υποδέχεται μετά από έναν αιώνα και ξεναγεί μαθητές

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δευτέρα, 21 Μάιος 2018 9:31 πμ |

Στις 21/5/2018 οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, επισκέφτηκαν τον φιλόξενο χώρο ενός παλιού τεχνικού σχολείου της πόλης μας που λειτουργούσε  στα χρόνια της ΟΘωμανικής κυριαρχίας και αργότερα λειτούργησε ως μηχανουργείο.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους τουκαι στην παράλληλη έκθεση που φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου  ενημερώθηκαν για τη  σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας

Μουσείο εκμαγείων.Ένας άγνωστος χώρος.

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 9:40 μμ |

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, την Τετάρτη 16 Μαϊου 2018, οι μαθητές του Α1 τμήματος του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το μουσείο Εκμαγείων που στεγάζεται στη Φιλοσοφική Σχολή.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη συμβολή του μουσείου στην εκπαίδευση και ξεναγήθηκαν στον χώρο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά.

Στην πόλη των φιλαρμονικών….

Κέρκυρα 3-5 Μαϊου 2018

Η εκπαιδευτική επίσκεψη-εκδρομή στην Κέρκυρα συνδυάστηκε με το μάθημα της Μουσικής που διδάσκονται οι μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και ιδιαίτερα σε όσους συμμετέχουν στην Χορωδία και Ορχήστρα του Σχολείου.

Παρακάτω αναφέρονται οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν

α. Επίσκεψη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, περιήγηση στους χώρους και ξενάγηση από τον υπεύθυνο του Τμήματος.

β. Επίσκεψη και παρακολούθηση πρόβας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα «Καποδίστριας», συζήτηση με τον Αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σωκράτη Άνθη.

γ. Επίσκεψη και παρακολούθηση πρόβας στη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας  «Μάντζαρος», συζήτηση με τον Αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Μιχάλη Μιχαλόπουλο.

Οι στόχοι οι οποίοι  τέθηκαν πραγματοποιήθηκαν

-Η γνωριμία με την ιδιαίτερη μουσική παράδοση της Κέρκυρας.

-Η ενημέρωση για μελλοντικές μουσικές σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

-Ο τονισμός της δυνατότητας έκφρασης κατοίκων μιας περιοχής (π.χ  της Κέρκυρας) μέσα από τη μουσική και συγκεκριμένα στις Φιλαρμονικές Ορχήστρες.

-Η προβολή της συνεργασίας και της ομαδικότητας -μέσω της μουσικής- σε συγκεκριμένο έργο, π.χ. σε συναυλίες εορταστικές και μη των Ορχηστρών και Χορωδιών.

-Η διάδοση της άποψης  ότι μουσική παιδεία οδηγεί τελικά στην ανάπτυξη του ατόμου.

 

Δημιουργώντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέμπτη, 3 Μάιος 2018 9:27 μμ |

    

 

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών,  η Α΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε στις 3/5/2018,  επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν την περιοδική έκθεση «ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό.» όπου παρουσιάζονται ειδώλια από την Προϊστορία ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Στόχος της έκθεσης είναι η κατανόηση της εξέλιξης των τεχνικών χαρακτηριστικών και της τυπολογίας των ειδωλίων, αλλά και των μηνυμάτων που αυτά μεταφέρουν μέσα από τα βάθη του χρόνου.

Οι μαθητές αφού ξεναγήθηκαν στην έκθεση, έλαβαν μέρος στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου ενώ στην συνέχεια καθοδηγούμενοι, έπλασαν και οι ίδιοι με πηλό ένα ειδώλιο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Α.Μ.Θ. κ Χαράλαμπο Τσούγκαρη και τις συνεργάτιδές του για τις ευχάριστες και δημιουργικές γνώσεις που μας χάρισαν!

       

 

Επόμενη Σελίδα: »