Ζέιτενλικ

Κάτω από: 2017-2018 | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018 9:07 πμ |

Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 τμήματος του 2ου Γυμνασίου επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας: «Πόλεμος και Ειρήνη», τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, όπου παρακολούθησαν στο Μουσείο του Γαλλικού Τομέα ένα 45λεπτο ντοκυμαντέρ σχετικό με τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συμμετοχή, κυρίως της Θεσσαλονίκης σ΄αυτόν, επισκέφτηκαν το Σερβικό Μνημείο στο οποίο τους ξενάγησε ο κ. Γιώργος Μιχαήλοβιτς και περιηγήθηκαν στο χώρο των κοιμητηρίων.

Πάμε όπερα;

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρασκευή, 16 Μάρτιος 2018 6:48 μμ |

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου, το σχολείο μας παρακολούθησε στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών την μπαρόκ όπερα του Henry Purcell «ΔΙΔΩ ΚΑΙ ΑΙΝΕΙΑΣ».

Πολλοί από τους μαθητές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το είδος θεατρικής παράστασης, του λυρικού ρεπερτορίου.

Η επιβλητική παρουσία των τραγουδιστών επί σκηνής, η δεκαπενταμελής ορχήστρα των νέων μουσικών, η χορωδία, τα κοστούμια, τα σκηνικά ενθουσίασαν πολλούς από τους μαθητές μας που βίωσαν  αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία!

 

 

Η χορωδία μας ταξιδεύει….

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κυριακή, 11 Μάρτιος 2018 8:35 πμ |

Η πολυπληθής χορωδία του σχολείου μας υπό τη διεύθυνση του διευθυντή μας κ. Φανάρα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την 1η Μαρτίου συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών που διοργανώνεται στην Καρδίτσα, όπου και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια και από τον τοπικό τύπο.

Και λίγα λόγια για την χορωδία μας….

Η  χορωδία συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2014 από τον Διευθυντή, θεολόγο και μουσικό Δρ. Βασίλειο Φανάρα. Η παρουσίαση και η εκτέλεση τραγουδιών στις σχολικές γιορτές, αποτέλεσαν την αφορμή για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου. Σημαντική στιγμή αποτέλεσε για την Χορωδία αποτέλεσε η εκδήλωση στις 27 Απριλίου 2015,  στην οποία ενώπιον προσωπικοτήτων αποφοίτων του Σχολείου μας (πχ. Κώστας Βουτσάς, Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.α) παρουσίασε το τραγούδι «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» που προκάλεσε συγκίνηση στο κοινό του Συλλόγου των αποφοίτων «ΙΚΤΙΝΟΣ». Το ταξίδι της Χορωδίας συνέχισε με επιτυχία στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα τον Απρίλιο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017 με τη συμμετοχή στη 9η Διεθνή Συνάντηση στο Μουζάκι. Με τη νέα σχολική χρονιά έγινε ανανέωση και συνεχίστηκαν οι εμφανίσεις στις σχολικές γιορτές.  Η Χορωδία αριθμεί πλέον περίπου 60 μέλη.

Ζωγραφίζοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κάτω από: 2017-2018 | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 10:56 πμ |

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών, το Γ2 τμήμα του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε στις 15/2/18 επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να σχεδιάσουν επί τόπου, προτομές και γλυπτά εκθέματα που φυλάσσονται σε αυτό έτσι ώστε να εξασκηθούν στην από φυσικού σχεδίαση (μετρήσεις, τονικότητα κλπ). Ταυτοχρόνως όμως να εξοικειωθούν και με το χώρο του Μουσείου σαν ένα μέρος όπου μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο, σύμφωνο με τα ενδιαφέροντά τους.

Tα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα εκτεθούν στο τέλος της χρονιάς στην έκθεση που θα γίνει στο Γυμνάσιο μας

 Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την μόνιμη έκθεση του Μουσείου και την τρέχουσα περιοδική, με θέμα τα ειδώλια.

Η επίσκεψή μας κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένη και σίγουρα θα επαναληφθεί και στο μέλλον!

Το ηρωικό δράμα στο Θέατρο Σκιών

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δευτέρα, 5 Φεβρουάριος 2018 4:27 μμ |

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και της  Α΄ Γυμνασίου, αντιστοίχως, επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα όπου, μετά από μια σύντομη ξενάγηση στις αίθουσες του, παρακολούθησαν την έκθεση: «Το ηρωικό δράμα στο Θέατρο Σκιών». Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, τις οποίες φιλοτέχνησαν διάφοροι καλλιτέχνες του είδους, καθώς και διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα παραστάσεων και αντικείμενα που σχετίζονται με αυτό το παραδοσιακό θέατρο.

.

Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρίτη, 23 Ιανουάριος 2018 4:04 μμ |

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 η Γ΄ τάξη του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το Πολεμικό Μουσείο και, αφού ξεναγήθηκε στις αίθουσές του, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα του Μουσείου: «Μαθαίνοντας για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλλαγή».

Για μία ακόμη χρονιά μπορέσαμε να αντιληφθούμε καταστάσεις, να νιώσουμε συναισθήματα και να κατανοήσουμε βαθύτερα συμπεριφορές και αντιδράσεις ανθρώπων, σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης, σε εμπόλεμες ή μη περιοχές, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες ολότελα διαφορετικές από τον δικό μας τρόπο ζωής.

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κάτω από: 2017-2018,Μελβούρνη-Melbourne | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δευτέρα, 25 Δεκέμβριος 2017 9:31 μμ |

Στις 12 Δεκεμβρίου 2017  οι μαθητές του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο  Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ»,    είχαν την ευκαιρία επισκεπτόμενοι  το  Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης να ξεναγηθούν στο χώρο του, να συλλέξουν πληροφορίες για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες  και όχι μόνο να γνωρίσουν  δακεκριμένους αθλητές αλλά και τις εξελίξεις καθώς και το πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο της κάθε διοργάνωσης.

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη σχέση των Ολυμπιακών Αγώνων με τα ανθρώπινα δικαιώματα τις παναθρώπινες αξίες αλλά και με την ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Κλειώ- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρασκευή, 22 Δεκέμβριος 2017 12:53 μμ |

Τη Δευτέρα 18/12/2017 μαθητές της Γ γυμνασίου του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και ενημερώθηκαν για την προέλευση και την παλαιότητα του αρχείου και στην συνέχεια παρακολούθησαν προβολή εικόνων της παλιάς Θεσσαλονίκης,  ενημερώθηκαν  και συζήτησαν για την πυρκαγιά του 1917.

Την Πέμπτη 21/12/2017 άλλη ομάδων μαθητών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους, ενημερώθηκαν και συζήτησαν για την ιστορία της πόλης μας, για τα  Νεοκλασσικά κτήρια και τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και την πολεοδομία που επικρατούσε την περίοδο εκείνη.

 

 

 

Σε μένα μιλάς;

Κάτω από: 2017-2018,Δραστηρότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 8:18 μμ |

Στις 30  Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στη  Μονή Λαζαριστών από τη  Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,  το έργο του Ράινερ Χάχφελντ  «Σε μένα μιλάς;»

Στο έργο αυτό ο συγγραφέας θίγει το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολείο και προβληματίζει τους θεατές σε θέματα όχι μόνο της βίας αλλά και της φιλίας, της ευθύνης και των σχέσεων των νέων. 

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Κάτω από: 2017-2018 | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 11:25 μμ |

Πριν λίγες ημέρες οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου  του σχολείου μας, πραγματοποίησαν οργανωμένη διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας της πόλης μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκαν στην έκθεση με θέμα:«Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 – Η ευκαιρία που δε χάθηκε».

Μέσα από τις φωτογραφίες, τις αφίσες  και  τα έγγραφα τεκμηρίωσης εκείνης της περιόδου, γνώρισαν τη Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα και αντιλήφθηκαν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στη ζωή των κατοίκων της αλλά και τις  μεγάλες αλλαγές που επέφερε στην όψη της πόλης το πολεοδομικό σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ.

Επόμενη Σελίδα: »