Πρώτες Βοήθειες

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024 1:56 μμ |

Την Τετάρτη 29 Μάϊου, καθηγητές, γονείς  και μαθητές προσκλήθηκαν να συμμετέχουν σε σεμινάριο πρώτων βοηθειών από την ομάδα των εθελοντών Ερυθρού Σταυρού.

Με τρόπο ρεαλιστικό παρακολούθησαν τον εθελοντή να ενημερώνει για την αναγκαιότητα ψυχραιμίας και παροχής  άμεσης βοήθειας σε συνανθρώπους μας που μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση!

Σκακιστικοί Αγώνες 2024

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 9:26 μμ |

Την Τετάρτη 28 Μάϊου 2024, διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά

 Σκακιστικό Ενδοσχολικό Πρωτάθλημα  στο σχολείο  μας!

Σκάκι2024

Η συμμετοχή των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Στους μαθητές-τριες που αγωνίστηκαν  στον τελικό και ημιτελικό αγώνα απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα για την  κατάκτηση των τριών πρώτων θέσεων!

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

 

ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ

ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ και στην Ικτίνου!
Στάσου2 Στάσου3
Ξεκινήσαμε μιλώντας για τον αυτισμό στην ομάδα δημιουργικής γραφής του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Συνεχίσαμε με τη συγγραφή ιστοριών σε συνεργασία με το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο. Τρεις από αυτές τις ηχογραφήσαμε:
Εκτυπώσαμε ενημερωτικό υλικό και ανεμομυλάκια και σημαδέψαμε τα χρώματά τους.
Ήμασταν έτοιμοι!
Στάσου1Την Τρίτη 28 Μαΐου, μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για τη καμπάνια ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ, που αποτελεί πρωτοβουλία του Open School Days, του nevronas.gr και της AMKE BRAINSHOT. Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή έχουν άλλες νοητικές αναπηρίες.
Την παρουσίασαν στο παρακείμενο 41ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και σε διερχόμενους και σε ανθρώπους που κάθονταν στα καφέ των οδών Ζεύξιδος και Ικτίνου.
Επειδή δεν είναι όλες οι αναπηρίες ορατές.
Επειδή η λέξη αυτιστικός δεν (πρέπει) να είναι βρισιά ή κοροϊδία.
Επειδή το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις, είναι να δίνεις τη ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ!

Ισότητα φύλων

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 1:48 μμ |

Την Τρίτη 28  Μαϊου  2024 μια ομάδα παιδιών της Α΄Γυμνασίου, συμμετείχε σε δράση για την ισότητα των φύλων, που  τελούσε  υπό την αιγίδα του Τομέα Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.

Στο εργαστήριο συζητήθηκαν θέματα  σχετικά με  ζητήματα έμφυλων διακρίσεων και ισότητας των φύλων

Οι μαθητές -τριες ενημερώθηκαν, δημιούργησαν ομάδες και επιχειρηματολόγησαν σε υποθέσεις περίπτωσης

Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, Απόζαρι Καστοριάς

Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Υιοθεσία Βυζαντινού Μνημείου Καστοριάς” της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.

Για την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες ως εξής: ιστορικοί, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς, μουσικοί, σκηνοθέτες.

Κατά την ξενάγηση οι μαθητές/τριες αξιοποίησαν ερωτηματολόγιο, προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη χρήση του ναού στο παρόν. Στη συνέχεια, εντός της σχολικής τάξης συγκεντρώθηκαν και επιλέχθηκαν τα στοιχεία, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην τελική εργασία.

Το τελικό προϊόν, το οποίο απεστάλη στους διοργανωτές και θα παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση του προγράμματος στην Καστοριά, είναι το παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=ZB4px4h2qng

Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο_και στη Μικρή Συναγωγή

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 11:21 μμ |
Διδακτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΕΒΡΑΪΚΌΤην Πέμπτη 23-05-2024οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου, πραγματοποίησαν Διδακτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στη μικρή Συναγωγή των Εβραίων στη Βασιλέως Ηρακλείου.Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν μέσα από την παρατήρηση τεκμηρίων – αποδεικτικών στοιχείων και την έμπειρη ξενάγηση ότι το Ολοκαύτωμα είναι η πληγή που δεν επουλώθηκε ποτέ και μας αφορά όλους διαχρονικά. Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο σώματα στοιβαγμένα σε βαγόνια τρένων δίχως επιστροφή με δήμιο τον μηχανοδηγό, αλλά και η πιο τρανή απόδειξη της ανθρώπινης κτηνωδίας της Χιτλερικής Γερμανίας.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις διάφορες πτέρυγες του Μουσείου και οδηγήθηκαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την Εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της πόλης. Επιτύμβιες πλάκες, θρησκευτικά αντικείμενα, προπολεμικές και σπάνιες τοπικές εφημερίδες, οικογενειακά κειμήλια, επιστολές, ενδυμασίες, χαλιά, υφάσματα, αντικείμενα από στρατόπεδα συγκέντρωσης, προπολεμικές οικογενειακές και σχολικές φωτογραφίες προκάλεσαν το ζωηρό τους ενδιαφέρον.
ΕΒΡΑΪΚΟ1Ξεχώρισαν όμως και πραγματικά μαγνήτισαν το βλέμμα τους η μαύρη μαρμάρινη πλάκα, αφιερωμένη στα θύματα του Ολοκαυτώματος με τα ονόματα των 27 χιλιάδων θυμάτων κάθε ηλικίας από τα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γνωστά σε όλους μας.
Τέλος, στο ισόγειο του Μουσείου τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Εβραϊκής παιδικής ηλικίας. Εκεί εκτίθενται παιδικά παιχνίδια των Εβραιόπουλων της Θεσσαλονίκης (αλογάκια, κούκλες), χρηστικά αντικείμενα (κούνιες, δαντελένια σεντόνια), αλλά και ενδεικτικά προόδου από τα εβραϊκά σχολεία που λειτουργούσαν μέχρι και την τελική τους εκτόπιση στην πόλη μας.
Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους μας, αφού κι εμείς θα λειτουργήσουμε ως θεματοφύλακες μνήμης της απάνθρωπης αυτής σελίδας της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης μας ήταν στη μικρή Συναγωγή των Εβραίων στη Βασιλέως Ηρακλείου. Οι μαθητές με τη βοήθεια έμπειρης ξεναγού αποσαφήνισαν στο μυαλό τους διαφορές μεταξύ των δύο θρησκειών, παρατήρησαν σύμβολα της θρησκείας των Εβραίων, ενημερώθηκαν για τις πιο σημαντικές γιορτές τους και κατάλαβαν τη σημασία που έχει να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε ο ένας λαός τη θρησκεία του άλλου.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 11:23 πμ |

Το πρωινό της Πέμπτης 23 του Μάη στον πεζόδρομο του σχολείου μας, στην Ικτίνου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β τάξης του 2ου Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Μαθηματικών, θέσαμε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στους περαστικούς, οι οποίοι πολύ ευγενικά και με μεγάλη προθυμία μας απάντησαν.

Κάναμε πράξη, με πολύ μεγάλη επιτυχία – όπως μας είπε η καθηγήτριά μας – αυτά που μάθαμε στη Στατιστική, δηλαδή πώς γίνεται μια ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ σε όλα της τα στάδια.

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, πως οι περισσότεροι από αυτούς που ρωτήσαμε : αγαπάνε το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, τα μακαρόνια, τα κεράσια και τη σοκολάτα, ακούνε pop και rock, διέρχονται 1 φορά την εβδομάδα από την Ικτίνου

(οι απλοί περαστικοί, όχι φυσικά οι κάτοικοι και οι μαθήτριες/μαθητές των σχολείων), χρησιμοποιούν το κινητό τους 6 με 7 ώρες το 24ωρο και κοιμούνται 6 με 7 ώρες το 24ωρο. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να τους πληροφορήσουμε ότι ο δρόμος μας λεγόταν Οδός Σχολείων και ότι λειτουργούν σε αυτόν 7!!! Δημόσια Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με χαρά, διαπιστώσαμε ότι αγαπημένο μάθημα ήταν και είναι τα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αιγές

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 11:28 μμ |

Ημερήσια εκδρομή στις Αιγές – Νέο Μουσείο Αιγών
Την Τετάρτη 22-05-2024, πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας στις Αιγές

Αιγές2

Η επίσκεψη στο Μουσείο των Αιγών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, αφού καταγράψαμε βαθιά στο μυαλό μας πτυχές της ιστορίας του Μακεδονικού κράτους, της Μακεδονίας μας, και εμπλουτίσαμε ακόμη περισσότερο τις ιστορικές μας γνώσεις από τα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου, αντλώντας  απαντήσεις για το ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική.

Το νέο Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα στολίδι για το στέμμα των βασιλέων της Βεργίνας, καθώς εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Ξεχωρίσαμε την πρόσοψη του πάνω ορόφου του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ σε πραγματικές διαστάσεις, το οποίο είναι γνωστό και ως Παρθενώνας της Βόρειας Ελλάδας. Άλλη ενδιαφέρουσα αίθουσα ήταν αυτή με τη συλλογή νομισμάτων, τους περίφημους Αλέξανδρους – το σημερινό δολάριο – και όχι μόνο. Θαυμάσαμε τον οπλισμό και την πολεμική εξάρτυση των Αρχαίων Μακεδόνων με τη σάρισα να ξεχωρίζει ως το βασικό όπλο της μακεδονικής φάλαγγας.

Αιγές1Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην πτέρυγα “Βασίλισσες της Μακεδονίας” όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς το άγαλμα της Ευρυδίκης της Σύρας, της μητέρας του Φιλίππου Β’ και γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο,τιδήποτε άλλο ενδιαφέρον το κράτησε ο καθένας μας στο μυαλό και την καρδιά του φεύγοντας από το Μουσείο. Σίγουρα μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή…

Συνδυάσαμε όμως και το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού ξεκουράσαμε το πνεύμα μας και οι μαθητές μας αθλήθηκαν, έπαιξαν, έτρεξαν και είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από το αστικό τοπίο της πόλης μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον έξω από το Σέλι νομού Ημαθίας. Κάθε ωραίο όμως τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο κάποια στιγμή με την επιστροφή μας στην όμορφη Θεσσαλονίκη…

19Μαϊου:Ημέρα μνήμης

Την Τρίτη 21 Μάϊου στον αύλειο χώρο του σχολείου μας,  πραγματοποιήθηκε ομιλία για την  «19Μαϊου:Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», αναγνωρισμένη ημέρα από τη Βουλή των  Ελλήνων.

Τονίστηκε ότι γενοκτονία σημαίνει, μεθοδική εξολόθρευση μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, όχι για κάτι που έκανε αλλά για κάτι που είναι, με στρατηγικό σχέδιο εξόντωσης.

Ελπίζουμε  παρόμοια εγκλήματα , να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά σε όλη την οικουμένη!

Σχεδιάζω τη γειτονιά μου

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024 10:57 μμ |

Την φετινή σχολική χρονιά, μαθητές του σχολείου μας, συμμετείχαν στον διαγωνισμό  σχεδίου, που διοργάνωσε η  Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con»Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con» διοργανώνουν διαγωνισμό σχεδίου για τους μαθητές των γυμνασίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Σχεδιάζω τη γειτονιά μου».

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και στον μαθητή μας Γ.Κ.  για την βράβευση του!

Επόμενη Σελίδα: »