2 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

Όμιλος θεάτρου

Απολογισμός «Θεατρικής ομάδας»

             Ο όμιλος θεάτρου του σχολείου μας, λειτουργεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος που διανύουμε, 2022-2023,  και ευελπιστούμε, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να γίνει και θεσμός. Με τις δράσεις, την παράσταση και γενικότερα την προσπάθεια που έγινε από όλους τους συμμετέχοντες, έχει ήδη δοθεί ένα διαφορετικό περιεχόμενο στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική πραγματικότητα του σχολείου μας και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξωστρέφεια και το άνοιγμά του προς την κοινωνία. Άλλωστε, είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του ομίλου. Στη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού αυτού του ομίλου,  αποκτήσαμε γνώσεις, γνωρίσαμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τους συνταξιδιώτες μας, γεμίσαμε δυνατά συναισθήματα, χαρά και συγκίνηση και μοιραία βιώσαμε ένα υπέροχο μοίρασμα τόσο με όσα μέλη ανήκαν στη θεατρική ομάδα όσο και με όσους ανθρώπους ασχολήθηκαν και μας συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο ή ήρθαν στην παράστασή μας και έγιναν κοινωνοί όλων όσων κι εμείς νιώσαμε.

          Φέτος λοιπόν, που πρωτολειτούργησε ο όμιλος, αφού αρχικά σχηματίστηκε η θεατρική ομάδα, ξεκίνησε ένα ταξίδι που μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε συγκινήσεις και στιγμές χαράς, γέλιου και ουσιαστικής επικοινωνίας. Η απόφαση για το «ανέβασμα» του συγκεκριμένου θεατρικού έργου έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες και προέκυψε -κατόπιν συζητήσεων- από τη βούληση των μελών της ομάδας. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου προέκυψε από την ανάγκη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ομάδας να ασχοληθούν με ένα θέμα σύγχρονο, επίκαιρο που να μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των συμμαθητών τους.

              Η εκπαιδευτικός που επιφορτίστηκε με την ευθύνη του συγκεκριμένου ομίλου είναι η Ρίζου Ευανθία (ΠΕ 80). Τα παιδιά που συμμετείχαν στον όμιλο είναι μαθητές της Α’ τάξης και συγκεκριμένα: Κουρλίνη Ελένη, Μάγγος Πέτρος, Μάργαρης Χρήστος, Μήτκα Αθηνά, Μικουλέτε Κριστιάν, Περσίδης Κωνσταντίνος, Πινόπουλος Σωτήριος, Ρουσίδης Κυριάκος, Σιάτης Άγγελος, Σωματάκης Παναγιώτης, Τσιγάρας Ηρακλής, Χίμα Νεράιντα. Εθελοντικά όμως συνεργάστηκαν και πρόσφεραν το ταλέντο τους και οι παρακάτω μαθητές: Δημητρίου Ναταλία, Μητσκόπουλος Κωνσταντίνος, Μοριχοβίτης Κωνσταντίνος, Μπιτοπούλου Δανάη, Παναγιωτοπουλου Μελίνα, Παπαδόπόυλος Δημοσθένης, Σαββίδης Αγαθάγγελος, Τέγα Μαρία, Τσίγλης Νικόλαος, Τσουτσούλης Παντελεήμων, Χριστοβίτση Αικατερίνη.

Οι στόχοι που τέθηκαν από την ομάδα ήταν:

  • Καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και ομαδικότητας, επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και αλληλοστήριξης, στην κατεύθυνση της επίτευξης ενός κοινού στόχου, εν προκειμένω του ανεβάσματος μίας θεατρικής παράστασης.
  • Ενδυνάμωση συναισθηματικής νοημοσύνης, πολύπλευρη και ουσιαστική έκφραση των συναισθημάτων και της προσωπικότητας των παιδιών, από όποια θέση και αν αποφασίσουν να συμβάλουν.
  • Χαρά και αυτοέκφραση των παιδιών.
  • Αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης.
  • Ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και η άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, δεξιότητες που έχουν αποτέλεσμα την ψυχική θωράκιση και ανθεκτικότητα των εφήβων.
  • Καλλιέργεια υπευθυνότητας του κάθε παιδιού μέσα στην ομάδα.
  • Προώθηση της ικανότητας ανάληψης πρωτοβουλιών, μέσα σε κλίμα ελευθερίας και ομαδικότητας.
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων αυτοσχεδιασμού, αποστήθισης, μίμησης και συγκέντρωσης.
  • «Ανέβασμα» θεατρικού έργου.

Τα μέσα / ερευνητικά εργαλεία που εφαρμόστηκαν για να επιτύχουμε τους στόχους μας ήταν:

  • Δραματοποίηση (θεατρικό εργαστήρι, τεχνικές μίμησης)
  • Βιωματικές ασκήσεις
  • Ασκήσεις εμπιστοσύνης
  • Συνεργασία με εκπαιδευτικούς, όπως π.χ με τη συνάδελφο κ. Γκάτση Αικατερίνη (ΠΕ 88.01), η οποία μας προσέφερε την εμπειρία της πάνω σε θέματα υποκριτικής και έκφρασης, αλλά και έπαιξε σημαντικό ρόλο εμψυχωτή, με τη συμπαράσταση και τη βοήθειά της κατά την προετοιμασία του θεατρικού.

            Οι στόχοι μας μπορούμε να πούμε ότι τόσο γνωστικά (βασικές γνώσεις για το θέατρο) όσο και  συναισθηματικά (βίωση και έκφραση συναισθημάτων μέσα από βασικές θεατρικές τεχνικές και αυτοέκφραση), αλλά και ψυχοκινητικά (αισθητική καλλιέργεια, ανάπτυξη φαντασίας, δημιουργικότητας, συνεργασίας, ομαδικότητας και ενσυναίσθησης) επιτεύχθηκαν. Η μόνη ίσως δυσκολία, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μας προκάλεσε σχετικό άγχος για την παράσταση, ήταν ο ασφυκτικά περιορισμένος χρόνος των μαθητών αλλά και της υπεύθυνης, λόγω της μελέτης και  των απαιτήσεων στη σχολική καθημερινότητα. Αυτό είχε ως συνέπεια κάποια μέλη να μην μπορούν να είναι παρόντα σε κάποιες πρόβες.

             Τα παιδιά από την αρχή, παρά τις δυσκολίες τους και τα ομολογουμένως απαιτητικά τους προγράμματα, συμμετείχαν στην πρόβα με χαρά και η κάθε πρόβα είχε βασικά χαρακτηριστικά το κέφι, το γέλιο, τη συνεργασία των ομάδων, το παιχνίδι και τον διάλογο. Οι ρόλοι τους επελέγησαν από κοινού και τελικά ήταν «κομμένοι και ραμμένοι» στα μέτρα του κάθε παιδιού, με τρόπο που και εμείς ως εμψυχωτές της ομάδας απορούσαμε πώς το κάθε μέλος της ομάδας συναντήθηκε με τον ήρωα του έργου με έναν τρόπο μαγικό…

Η υπεύθυνη του Ομίλου Θεάτρου

Ρίζου Ευανθία

Όμιλος «χειροποίητες κατασκευές»

Στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκε ένας όμιλος με υπεύθυνη την κα Γκάτση Δ. Αικατερίνη (ΠΕ 88.01) με θέμα: «Χειροποίητες κατασκευές»,  επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση 12 αγόρια – κορίτσια της Γ’ τάξης.

         Οι συναντήσεις γινόντουσαν κάθε Τετάρτη στο χώρο του σχολείου μετά το τέλος των μαθημάτων.

         Οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον όσον αφορά τις κατασκευές. Είχαν μεταξύ τους μεγάλη συνεννόηση και συνεργασία, οι κατασκευές τους ενθουσίασαν πάρα πολύ.  Επίσης πρότειναν και εκτός από την υπεύθυνη καθηγήτρια και τα ίδια τα παιδιά αρκετές κατασκευές. Έφευγαν πάντοτε με μεγάλη χαρά και ανυπομονούσαν για την επόμενη συνάντηση και την επόμενη κατασκευή.

Όταν τελείωσε  ο όμιλος τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από αυτή την εμπειρία τους και το χάρηκαν πάρα πολύ. Έφυγαν με τις καλύτερες αναμνήσεις και στεναχωρήθηκαν που φεύγουν από το σχολείο  στο οποίο ήταν μαθητές και μαθήτριες  για 3 συνεχόμενα χρόνια .

                         Η υπεύθυνη καθηγήτρια

                       MSc  ΓΚΑΤΣΗ Δ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης

Συγκρότηση και λειτουργία κοινού εκπαιδευτικού ομίλου των σχολείων:  2ο Γυμνάσιο Φλώρινας, 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας και Γυμνάσιο Βεύης

Υπεύθυνες Καθηγήτριες

Υπεύθυνες Καθηγήτριες

Τσακνάκη Δέσποινα: 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας

Τζιώγκα Αναστασία: 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας

Τόλη Θεοδώρα: Γυμνάσιο Βεύης Φλώρινας

         Ο Όμιλος «Τεχνητής Νοημοσύνης» ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 25/10/2022. Λειτούργησε σαράντα ώρες (40). Οι δια ζώσης συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας και έληξαν στις 16/05/2023.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του οι μαθητές

  • γνώρισαν την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή
  • παρατήρησαν τη διεπιστημονικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • συζήτησαν την ηθική γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • καλλιέργησαν γνωστικές, κοινωνικές, ψηφιακές και μεταγνωστικές δεξιότητες
  • επικοινώνησαν
  • συνεργάστηκαν
  • ασκήθηκαν στην επίλυση προβλήματος
  • υλοποίησαν σχέδια εργασίας (projects) τα οποία είναι αναρτημένα στο blog του ομίλου
  • παρουσίασαν τα σχέδια εργασίας (projects) στη σχολική κοινότητα σε ανοιχτή εκδήλωση, στο τέλος της σχολικής χρονιάς
  • συμμετείχαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Για την επίτευξη των στόχων χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω μέσα:

  • Εργαλεία Web 2.0
  • Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών / πηγών
  • Ερωτηματολόγιο για αξιολόγηση

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν απόλυτα
  • Οι μαθητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον
  • Η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν άριστη
  • Οι μαθητές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ομίλου και τις δράσεις του

Παρατίθεται το link του blog του Ομίλου, ως μέσο προβολής και ανάδειξης όλων των δραστηριοτήτων/δράσεών του.

blog ομίλου

Η υπεύθυνη του Ομίλου

Τσακνάκη Δέσποινα

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων