Το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς 2022-23 υλοποίησε πλήθος δραστηριοτήτων. Για 8η σχολική χρονιά, υλοποίησε το Πρόγραμμα ERASMUS+ Youth Mobility με τίτλο: “Two Nations – One Nature, Δύο Έθνη – Μία Φύση»: Σε πρώτη φάση, είκοσι (20) μαθητές και οι δύο (2) καθηγητές του Σχολείου, ο Διευθυντής Αναστάσιος Μπατμάς και ο καθηγητής Αγγλικών Δημήτριος Μισκέτης, στο πλαίσιο αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος, επισκέφτηκαν το Wiesbaden της Γερμανίας, όπου συνεργάστηκαν με είκοσι (20) μαθητές του Riehl-Schule. Στη συνέχεια, είκοσι (20) μαθητές από τη Γερμανία με τους συνοδούς καθηγητές, επισκέφτηκαν τη Φλώρινα και συνεργάστηκαν με είκοσι (20) μαθητές του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας.
Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν δύο (2) Περιβαλλοντικά και δύο (2) Πολιτιστικά Προγράμματα. Το ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα είχε τίτλο «Τα Δάση μας, στολίδια της περιοχής μας και ο κόσμος τους». Συντονίστρια ήταν η καθηγήτρια Σοφία Ζαχαροπούλου και συμμετέχουσες καθηγήτριες, η Αικατερίνη Γκάτση και η Αναστασία Τοπάλτση. Η περιβαλλοντική αυτή ομάδα του Σχολείου (καθηγήτριες και μαθητές-τριες), πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις τη σχολική χρονιά 2022-23. Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν στη Δροσοπηγή, όπου οι μαθητές υλοποίησαν το πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης: «το οικοσύστημα του Βιτσίου». Η δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν στα Γρεβενά. Επισκέφτηκαν πρώτα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών. Ύστερα πήγαν στο ΚΕΠΕΑ Γρεβενών και υλοποίησαν το πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ, «Δάσος, ο χορός των δρυάδων». Ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα δημιουργώντας ένα ταμπλό, το οποίο ανάρτησαν στο ισόγειο του Σχολείου. Δημιούργησαν ακόμα και ένα φυτολόγιο με φυτά της περιοχής μας.
Το 2ο περιβαλλοντικό Πρόγραμμα είχε τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Απώλεια της Βιοποικιλότητας». Συντονίστρια ήταν η καθηγήτρια Δέσποινα Τσακνάκη και συμμετέχων ο καθηγητής Παναγιώτης Καραμήτσος. Συμμετείχαν μαθητές από τη Β’ Τάξη του Σχολείου. Η περιβαλλοντική αυτή ομάδα του Σχολείου, υλοποίησε διαδικτυακά το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Καστοριάς «κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα». Αποτελέσματα των εργασιών παρουσιάστηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.
‘Όσο αφορά τα δύο Πολιτιστικά Προγράμματα, το ένα είχε τίτλο «Η πολιτιστική ζωή των Επτανήσων και οι επιρροές της», με συντονίστρια την καθηγήτρια Άννα Τσουλφίδου και συμμετέχοντες καθηγητές την Σοφία Ζαχαροπούλου και τον Λάζαρο Βαλκάνη. Η πολιτιστική αυτή ομάδα (καθηγητές και μαθητές) πραγματοποίησε πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κέρκυρα.
Το 2ο Πολιτιστικό Πρόγραμμα, είχε τίτλο «Αρχαία Ελληνική κεραμική». Συντονίστρια ήταν η καθηγήτρια Αναστασία Τοπάλτση και συμμετέχουσες καθηγήτριες η Ευανθία Ρίζου και η Θωμαΐς Χάρη. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας και την Ελληνιστική Πόλη. Δανείστηκαν επίσης τη Μουσειοσκευή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Αποτελέσματα των εργασιών παρουσιάστηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.
Τον Φεβρουάριο οι Α’ , Β’ και Γ΄ τάξεις του Σχολείου, στο μάθημα των Γαλλικών – με υπεύθυνη την καθηγήτρια Γαλλικών Ευαγγελία Πετρίδου – και στο μάθημα των Αγγλικών – με υπεύθυνο τον καθηγητή Αγγλικών Δημήτρη Μισκέτη – συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Παυσανίας» που είναι συνεργασία των Πανεπιστημίων Ορλεάνης -Τουρ (Γαλλία) και του Παιδαγωγικού τμήματος Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Το πρόγραμμα αυτό, αφορούσε την πρακτική άσκηση Γάλλων φοιτητών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία των Νομών Φλώρινας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Γαλλικό Σχολείο. Τους φοιτητές συνόδευαν οι καθηγητές τους και ο καθηγητής Γλωσσολογίας – Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κος Σταύρος Καμαρούδης. .
Στο Σχολείο επίσης λειτούργησαν και τέσσερις Όμιλοι. Ο Όμιλος «χειροποίητες κατασκευές – κεριά» με μαθητές της Γ’ Τάξης, είχε συντονίστρια την καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Άννα Τσουλφίδου. Στο πλαίσιο αυτού του Ομίλου πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικο bazaar με δημιουργίες μαθητών, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Δημιουργήθηκαν επίσης και λαμπάδες εν όψει του Πάσχα. Ο Όμιλος θεάτρου με συντονίστρια την καθηγήτρια Ευανθία Ρίζου, ο οποίος παρουσίασε το θεατρικό έργο «η Οδύσσεια της Διατροφής». Λειτούργησε επίσης ο Όμιλος «χειροποίητες κατασκευές» με συντονίστρια την καθηγήτρια Αικατερίνη Γκάτση, με μαθητές από τη Γ’ Τάξη και ο Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης που ήταν σύμπραξη του Σχολείου μας με το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας και με το Γυμνάσιο Βεύης. Συντονίστρια του 2ου Γυμνασίου ήταν η καθηγήτρια Δέσποινα Τσακνάκη. Αποτελέσματα των εργασιών ανάρτησε και αυτή η ομάδα στο ισόγειο του Σχολείου, επίσης η ομάδα πήρε μέρος στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών 2022-23 και το έργο που δημιούργησαν οι μαθητές διακρίθηκε στην Κατηγορία Γυμνασίων.
Υπήρξαν βέβαια και αρκετές δράσεις. Το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας ενόψει των Χριστουγέννων μετείχε στη δράση του Μake A Wish Eλλάδος – ΑΣΤΈΡΙ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ – που συντόνισε η καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας Ευανθία Ρίζου. Ήταν επίσης κοντά στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, συγκεντρώνοντας και αποστέλλοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Τη δράση αυτή, συντόνισαν η υποδιευθύντρια Σοφία Ζαχαροπούλου και η καθηγήτρια των Θρησκευτικών, Μαρία Κωνσταντίνου. Οι μαθητές, οι οικογένειές τους, οι καθηγητές και το βοηθητικό προσωπικό, ανταποκρίθηκαν θετικά και βοήθησαν στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μαθητές του Σχολείου στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην είσοδο, με την επίβλεψη της κας Άννας Τσουλφίδου καθηγήτριας Καλλιτεχνικών. Με αφορμή την 6η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού εκφοβισμού, μαθητές του Σχολείου, με τη βοήθεια της ψυχολόγου Ευαγγελίας Παπαντριανταφύλλου, δημιούργησαν ένα βίντεο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού και τον περιορισμό του φαινομένου της βίας στη ζωή των ανηλίκων. Για τον ίδιο λόγο, με την πρωτοβουλία του Δευθυντή κου Αναστασίου Μπατμά, των Συμβούλων Σχολικής Ζωής, καθηγητριών Σοφίας Ζαχαροπούλου και Κατερίνας Παπαδοπούλου και με την συμβολή της καθηγήτριας των Καλλιτεχνικών, Άννας Τσουλφίδου, όλοι οι μαθητές του Σχολείου, μετείχαν στη δράση «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ» και εκφράστηκαν εικαστικά. Διακριθέντα έργα, είναι αναρτημένα σε ένα ταμπλό στο ισόγειο του Σχολείου. Επίσης τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 (εαρινή ισημερία), μαθητές του τμήματος Β4 πήραν μέρος στην εκπαιδευτική Δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Δέσποινα Τσακνάκη.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης και αρκετές εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος Καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας Σχολικής χρονιάς, έγιναν και αρκετές ενημερώσεις – παρεμβάσεις στους μαθητές από το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, την ΤΡΟΧΑΙΑ Φλώρινας, το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Φλώρινας, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, τη ΔΙΑΔΥΜΑ, και το ΕΠΑΛ Φλώρινας.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου μαθητές του Σχολείου πήραν μέρος στους Σχολικούς Αγώνες Κλασικού Αθλητισμού των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας σχολικού έτους 2022-23 που πραγματοποιήθηκαν στο ΔΑΚ Φλώρινας. Το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας βγήκε 1ο στην κατάταξη των Σχολείων, με δεκαπέντε (15) μετάλλια συνολικά. Συγκεκριμένα έξι (6) μαθητές πήραν πρώτη (1η) θέση, πέντε (5) τη δεύτερη (2η) και τέσσερις (4) την Τρίτη (3η) θέση.
Την Τετάρτη 24-5-2023, ο Όμιλος Θεάτρου παρουσίασε το θεατρικό έργο «Η Οδύσσεια της Διατροφής» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ευανθία Ρίζου. Παρουσιάστηκαν επίσης και κάποια από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Την Πέμπτη 25-5-2023 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο η Έκθεση Τεχνολογίας με το συντονισμό των υπεύθυνων καθηγητριών, Αικατερίνης Γκάτση και Άννας Σεχίδου. Έγινε επίσης παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των δράσεων ορισμένων προγραμμάτων σε ταμπλό, που δημιούργησαν οι μαθητές με τους/τις υπεύθυνους καθηγητές/τριές τους.
Την Πέμπτη 22-6-2023 στην εκδήλωση της ΕΛΜΕ Φλώρινας, που αφορούσε στην παρουσίαση Προγραμμάτων των Σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, έγινε αναφορά στα παραπάνω προγράμματα και ομίλους και παρουσιάστηκαν τα δύο περιβαλλοντικά προγράμματα. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Τα Δάση μας, στολίδια της περιοχής μας και ο κόσμος τους», στο οποίο ήταν υπεύθυνη η καθηγήτρια Σοφία Ζαχαροπούλου, παρουσίασαν οι μαθήτριες Ναταλία Δημητρίου και Μαρία Τέγα που ήταν και μέλη της ομάδας και το πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Απώλεια της Βιοποικιλότητας» που ήταν υπεύθυνη η γεωλόγος καθηγήτρια Δέσποινα Τσακνάκη.
Τα παραπάνω Προγράμματα, Όμιλοι και Δράσεις του Σχολείου, βρίσκονται στο Blog του Σχολείου (blogs.sch.gr/2gymflor/). Εκεί υπάρχει και άφθονο φωτογραφικό υλικό.
Για το Σύλλογο Διδασκόντων
Η Υποδιευθύντρια
Σοφία Ζαχαροπούλου