Πώς άραγε αντιμετωπίζονται οι γυναίκες τον 21ο αιώνα;
Της Ελένης Χρυσοχόου, μαθήτριας του Β2
Ακούγοντας και μαθαίνοντας τα γεγονότα που συνέβησαν το 2021, εκτός από την πανδημία, μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον για να τα ψάξω πιο βαθιά.
Φυσικά αναφέρομαι στις γυναικοκτονίες, οι οποίες απασχόλησαν αρκετούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι άρχισαν να τρομοκρατούνται καθώς ένας εμφύλιος πόλεμος, όπως ονομάζουν κάποιοι δημοσιογράφοι, έχει ξεκινήσει.
Αναζήτησα ποσοστά και στατιστικά που με έκαναν να δυσανασχετώ και να στενοχωρηθώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά, είτε από το σύντροφό τους, είτε από κάποιον συγγενή τους. Το 2017, όπου έγινε μια καταμέτρηση φάνηκε πως 30.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το σύντροφο τους και 20.000 από συγγενικό πρόσωπο.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την Αφρική ως μια ήπειρο που απαγορεύει στις γυναίκες να έχουν σεξουαλικές επαφές και γι’ αυτό καταστρέφουν με επώδυνους τρόπους τα γεννητικά τους όργανα. Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στο 69% για τις γυναίκες στην Αφρική.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελείται από 28 χώρες, έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι το 1/3 των γυναικών της είναι θύματα βιασμού. Συγκεκριμένα 13 εκατομμύρια κοπέλες έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ενώ 3,7 εκατομμύρια σεξουαλικής. Παγκόσμια οι δολοφονίες κυμαίνονται σε 1 στις 2.
Οι « γυναικοκτονίες» αλλιώς αποκαλούνται ως «φυλετικές δολοφονίες». Παλιότερα οι γυναίκες στερούνταν τη δυνατότητα εργασίας και δέχονταν ψυχοσωματική βία από τους συζύγους/ συντρόφους τους. Τώρα το 2022 έχουμε καταλήξει στην κοινωνική και εργασιακή ισότητα των δύο φύλων. Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν ψυχολογικά και νοητικά άστατοι άντρες καθώς και μισογύνηδες.
Η ήπειρος με το μικρότερο ποσοστό φαίνεται να είναι η Ωκεανία (Αυστραλία) όπου εκεί τα θύματα πλησιάζουν τα 300. Πιο ψηλά είναι η Ασία με 20.000.
Η Ελλάδα, εδώ και έξι χρόνια, έχει καταγράψει 120 θύματα βιασμού ή δολοφονίας. Αριθμητικά το 2015 έγιναν 23 τέτοια γεγονότα, το 2016 είχαμε 21, το 2017 σημειώθηκαν 16, το 2018 καταγράφηκαν 21, το 2019 ήταν 17 και το 2020 14. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό, όταν οι γυναίκες δίνουν ζωή και δημιουργούν απογόνους.
Παρ’ όλα αυτά δεν είναι σωστό να μην επισημάνω και τις ανδρικές δολοφονίες από γυναίκες. Έγιναν δύο από όσο έψαξα. Η πρώτη σημειώθηκε το 1931 και η δεύτερη το 2014 στην Ελλάδα. Οι δύο αυτές δολοφονίες έγιναν καθώς η ζήλεια κυριάρχησε στους θύτες.
Κατά την άποψη μου οι γυναικοκτονίες και όχι μόνο αλλά και να μην σεβαστεί κάποιος το «όχι» ενός προσώπου είναι εξωφρενικό και πρέπει να τιμωρείται. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με το αντίθετο φύλο, διότι δεν είναι έτσι όλοι οι άντρες. Αλλά κάποιοι ευχαριστιούνται με αυτές τις πράξεις, είτε είναι μανιακοί, είτε άρρωστοι.
Γράφοντας γι’ αυτό το θέμα, θέλω απλώς να βάλω τον καθένα που θα διαβάσει το κείμενο, σε σκέψεις και να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια την πραγματικότητα. Παρά ταύτα , οι γυναίκες σήμερα έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση και πολλές έχουν τη διεύθυνση μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Επίσης τα κορίτσια πρέπει να μάθουν τους κινδύνους και πώς να τους αντιμετωπίζουν.