Η έκθεση της HELMEPA στο Γενικό Λύκειο Αίγινας

 

 

 

IMG_20150930_091824Με αφορμή την επίσκεψη της Β΄τάξης του σχολείου στην έκθεση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα “Σοφία Μηλιώτη” στο ΓΕΛ Αίγινας, δύο μαθήτριες έγραψαν σχετικά:

Οι ναυτίλοι της HELMEPA
Της μαθήτριας Βίκυς Κουνάδη της Β΄ Γυμνασίου.
Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε την περιβαλλοντική διαφήμιση με το χαμογελαστό, παρ’ όλη τη θαλάσσια ρύπανση γλάρο και το διάσημο σλόγκαν: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Αυτή η διαφήμιση έχει ως απώτερο σκοπό να μας παροτρύνει να γίνουμε «Ναυτίλοι της HELMEPA» για να ενημερωθούμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας.
Οι ωκεανοί μπορούν να είναι πιο κερδοφόροι απ’ ότι νομίζουμε, ειδικά στην Ελλάδα, που έχουμε οικονομική εξάρτηση από τον τουρισμό. Επιπλέον οι θαλασσινές τροφές που είναι κύρια πηγή πρωτεϊνών για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, προέρχονται από τους ωκεανούς και την αλιεία. Το βασικότερο όμως είναι πως μας παρέχει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Τέλος μας εξασφαλίζει ασφαλή και οικονομική μεταφορά πρώτων υλών, αγαθών και ανθρώπων με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Παρόλο που τα πλοία, από τα φορτηγά έως τα επιβατικά αποτελούν τα ασφαλέστερα και περιβαλλοντικά φιλικότερα μέσα μεταφοράς, συμβάλουν κατά 10% στη θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο ανάμεσα στα μέλη της HELMEPA ανήκουν και 13.500 Έλληνες ναυτικοί που πρωτοστατούν στην πρόληψη της ρύπανσης και ασφάλειας της θάλασσας με πολλού και ποικίλους τρόπους.
Όμως το υπόλοιπο 90% της θαλάσσιας ρύπανσης προέρχεται από τις δραστηριότητες στη στεριά. Μάλιστα λόγω της υπεραλίευσης δεν θα υπάρχουν θαλάσσιοι οργανισμοί σε 100 χρόνια από τώρα. Επίσης όλοι γνωρίζουμε για την πετρελαϊκή ρύπανση, για τα αστικά απόβλητα και την κλιματική αλλαγή που επηρεάζουν αρνητικά τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Τέλος, πετώντας στη θάλασσα ακόμα και ένα πλαστικό μπουκάλι πρέπει να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Ίσως να μην ξέρουμε πως αυτό το μπουκάλι θα διαλυθεί σε 450 χρόνια!!!
Εξίσου σημαντικό είναι πως η επιστήμη και η θάλασσα συνδέονται άμεσα. Όπως για παράδειγμα, η ωκεανογραφία, δηλαδή η έρευνα ωκεανών και θαλασσών ή η θαλάσσια βιολογία που μελετά τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η ενάλια αρχαιολογία, δηλαδή η καταγραφή των υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων, σχετίζεται και με την ιστορία. Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι και η βιομιμητική, η οποία εφαρμόζει τις λειτουργίες του φυτικού υποθαλάσσιου κόσμου σε ανθρώπινα κατασκευάσματα όπως τα ρομπότ.
Λοιπόν, αφού γνωρίζουμε πλέον τις συνέπειες, τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα; Γι’ αυτό δεν χρειάζονται πολλά. Και μόνο η ενημέρωση των συμπολιτών μας είναι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας. Ακόμα πιο αποτελεσματική θα ήταν η ανακύκλωση (χαρτί – αλουμίνιο) όπως και η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Επίσης όταν προτιμάμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο είναι μια καλή αρχή. Όμως για να γίνουμε πιο δραστικοί και να διασκεδάσουμε παραπάνω, μπορούμε να συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος όπως καθαρισμοί ακτών ή δενδροφυτεύσεις.
Τι είναι όμως ο «Ναυτίλος»; Πάντως σίγουρα δεν είναι κάποιος ναύτης. Ο «Ναυτίλος» ή οι «Ναυτίλοι» της HELMEPA είναι απλοί έφηβοι και νέοι 13 – 30 ετών, που νοιάζονται για το περιβάλλον και είναι εθελοντές – μέλη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) Πάνω από 1500 άτομα δραστηριοποιούνται σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό να προστατεύσουν τις θάλασσες. Ας συμπληρώσουμε λοιπόν μαζί την αίτηση στην σχετική ιστοσελίδα www.helmepa.gr και ας γίνουμε μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας. Τέλος να θυμάστε: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»
IMG_20150930_091831 IMG_20150930_085521 IMG_20150930_085825 IMG_20150930_085819
Της μαθήτριας Νεκταρίας Κοπανά της Β΄τάξης.

Σίγουρα πολλοί γνωρίζουμε τη διαχρονική διαφήμιση της HELMEPA που μας παρουσιάζει έναν γλάρο με σύνθημα: «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Έχουμε αναρωτηθεί όμως ποτέ, τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφήμιση;. Πίσω από αυτήν την διαφήμιση λοιπόν κρύβονται χιλιάδες άνθρωποι με μόνο σκοπό και όραμα έναν καλύτερο πλανήτη και κυριότερα μια πιο καθαρή θάλασσα.
Όμως αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί, ειδικά όταν πολλοί από εμάς πετάνε διάφορα απορρίμματα μέσα στη θάλασσα ή τα εγκαταλείπουν στην παραλία. Γενικότερα έχει παρατηρηθεί ότι έχει αυξηθεί αρκετά η ρύπανση της θάλασσας από σκουπίδια, κυρίως σε περιοχές με έντονο τουρισμό, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, η υπερβολική αλίευση και από απόβλητα εργοστασίων, ενώ αντιθέτως εξαιτίας της τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί πιο σύγχρονα πλοία μειώνοντας κατά πολύ τα θαλάσσια ατυχήματα.
Γι’ αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό που μας έχει δοθεί, τη θάλασσα. Όπως εκείνη μας δίνει απλόχερα τροφή, πόσιμο νερό, αλάτι, θαλάσσιο εμπόριο και μετακινήσεις, καλό κλίμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα μέρος εξερεύνησης στους βυθούς.
Αντιθέτως αν δεν τη φροντίσουμε δεν θα μας δίνει όλα αυτά τα αγαθά και λόγω της ρύπανσης θα ανοίξει υπερβολικά η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, διατάραξη του κλίματος, λιώσιμο των πάγων που ήδη έχει παρατηρηθεί ένα μικρό ποσοστό, το οποίο αν αυξηθεί η στάθμη του νερού θα ανέβει με αποτέλεσμα την εξαφάνιση διαφόρων ειδών ζώων και βύθιση περιοχών. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα είναι να πεθάνουν και πολλοί άνθρωποι.
Με άλλα λόγια η θάλασσα είναι ένα δώρο τόσο μαγευτικό και χρήσιμο, όσο και επικίνδυνο. Αν και μας δίνει τόσα αγαθά και έχει τόσα όμορφα τοπία, ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται στα βάθη της, πίσω από το καταγάλανο χρώμα της. Και να σκεφτείτε ότι έχουμε εξερευνήσει μόνο το 5% της θάλασσας.