Αχ και να υπήρχε μια χρονομηχανή που να σε ταξιδεύει στο παρελθόν μα… και στο μέλλον!!! Πόσα θαυμαστά πράγματα θα μπορούσες να δεις!!! Χαμένους πολιτισμούς, βιβλικές καταστροφές, μάχες, ιστορικά γεγονότα να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου μα και ταξίδια σε άλλους πλανήτες με διαστημικά αυτοκίνητα που ακόμα δεν έχουν εφευρεθεί!!
Στον πιο κάτω σύνδεσμο δείτε μια παρουσίαση με τίτλο “Όνειρα για ταξίδια στ’ αστέρια”
%CE%8C%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%E2%80%99-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1
Στη γλώσσα της τάξης μας διαβάσαμε για ταξίδια στα αστέρια μα και για την χαμένη Αντλαντίδα συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε και αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε τους κατακλυσμούς για τους οποίους μιλούν οι παραδόσεις πολλών αρχαίων λαών.
Κατακλυσμοί αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, στη Βίβλο, το έπος του Γκιλγκαμές (Ασσυριακό Έπος, τέλος 3ης π.Χ. χιλιετίας), στις παραδόσεις των Ίνκας.

Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα

Κάποτε οι άνθρωποι είχαν γίνει τόσο κακοί, που ο Δίας αποφάσισε να τους εξαφανίσει με κατακλυσμό. Τότε ο Τιτάνας Προμηθέας, ο αδελφός του Άτλαντα, συμβούλεψε το γιο του τον Δευκαλίωνα, να κατασκευάσει μια κιβωτό για να σωθεί. Ο Δευκαλίων κατασκεύασε την κιβωτό και έβαλε μέσα τα απαραίτητα εφόδια. Όταν άρχισε να βρέχει ασταμάτητα, κλείστηκε μέσα μαζί με τη γυναίκα του την Πύρρα. Ο Δίας έριξε πολλή βροχή χωρίς διακοπή. Οι πεδιάδες έγιναν λίμνες και οι πολιτείες βούλιαξαν και χάθηκαν κάτω από τα νερά. Στο τέλος μόνο μερικές βουνοκορφές φαίνονταν πάνω σε μια απέραντη θάλασσα. Η κιβωτός με τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα έπλεε πάνω στα νερά εννιά μερόνυχτα. Ύστερα κάθισε στη κορφή του Παρνασσού. Όταν η βροχή επιτέλους σταμάτησε και τα νερά αποτραβήχτηκαν, ο Δευκαλίων και η Πύρρα βγήκαν από την κιβωτό και ζήτησαν από το Δία ανθρώπους. Ο Δίας ανταποκρίθηκε. Έτσι, ο Δευκαλίων και η Πύρρα ενώ προχωρούσαν έριχναν πέτρες πίσω τους, χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν. Όταν έπεφταν τα λιθάρια του Δευκαλίωνα, ή γη έβγαζε άντρες, όπου έπεφταν τα λιθάρια της Πύρρας η γη έβγαζε γυναίκες.

Το έπος του Γκιλγκαμές

Σύμφωνα με το έπος ο θεός Ένκι προειδοποίησε τον ευνοούμενό του Ουτναπιστίμ ότι οι θεοί σχεδιάζουν να καταστρέψουν κάθε είδος ζωής στον κόσμο με μία πλημμύρα και τον προέτρεψε να φτιάξει μια μεγάλη κιβωτό, για να σώσει την οικογένειά του, τους φίλους του, τη περιουσία και τα ζώα του. Μετά την πλημμύρα οι θεοί μετάνιωσαν για την πράξη τους και τον έκαναν αθάνατο.

Η υποτιθέμενη περίοδος βασιλείας του Γκιλγκαμές πιστεύεται πως ήτανε περίπου το 2500 π.Χ., 400 χρόνια νωρίτερα από τις αρχαιότερες γραπτές πηγές. Ωστόσο, η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέονται με το βασιλιά ‘Αγκα της πόλης Κις, ο οποίος αναφέρεται μες στο έπος, αποτελούν ενδείξεις πώς ίσως να ‘τανε κι ιστορικό πρόσωπο.

ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΚ

Ω!, Γκιλγκαμές, άρχοντα της Κουλάμπ, μεγάλη είναι η δόξα σου.

Στάθηκε ο άνθρωπος που γνώριζε τα πάντα. Ηταν ο βασιλιάς που γνώριζε του κόσμου όλες τις χώρες. Ηταν σοφός, είδε τα μυστήρια και γνώριζε τα απόκρυφα, μας έφερε μια ιστορία για την πρίν από τον κατακλυσμό εποχή.
Εκανε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι. Κουράστηκε, ταλαιπωρήθηκε και ξαναγύρισε στον τόπο του, για να γράψει σε μια πέτρα όλη του την ιστορία.
Οταν οι θεοί δημιούργησαν τον Γκιλγκαμές, του έδωσαν τέλειο σώμα.
Ο Σαμάς, ο ένδοξος ήλιος, τον προίκισε με ομορφιά, ο Αντάντ, ο θεός της θύελλας, τον προίκισε με θάρρος. Οι μεγάλοι θεοί έκαναν τόσο τέλεια την ομορφιά του, που όμοιά της άλλη να μην υπάρχει. Τον έκασναν κατά τα
δύο τρίτα Θεό και κατά το ένα τρίτο άνθρωπο.

Βίβλος

Σύμφωνα με τον μύθο ο Θεός βλέποντας το ανθρώπινο γένος να αμαρτάνει, μετάνιωσε για τη δημιουργία του, και αποφάσισε να αφανίσει με μία πλημμύρα κάθε ζωντανό οργανισμό της Γης. Παρόλα αυτά πρόσταξε τον Νώε, τον οποίο θεώρησε ως τον μόνο ευσεβή άνθρωπο, να φτιάξει μία κιβωτό για να σώσει τον εαυτό του, την οικογένεια του, και όλα τα ζώα της Γης. Μόλις η κιβωτός ήταν έτοιμη, ξεκίνησε ο κατακλυσμός. Έπειτα από 40 μέρες βροχής και 150 μέρες ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η κιβωτός του Νώε προσάραξε σε ένα βουνό. Ο Νώε περίμενε άλλες 150 μέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και άνοιξε την κιβωτό. Στη συνέχεια θυσίασε ένα ζώο στον Θεό, ο οποίος είπε πως δεν θα καταστρέψει ποτέ ξανά τη Γη με νερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *