ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

ΕΤΟΣ 1940

Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ

Η ΚΑΤΟΧΗ – Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΤΟ ΕΠΟΣ

 

28 Οκτωβρίου 1940. Τρεις το πρωί.

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας παραδίδει τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά να επιτραπεί στον ιταλικό στρατό να μπει στην Ελλάδα. Το τελεσίγραφο απορρίπτεται. Η  αντίδραση στην εισβολή εκφράζεται με το σύνθημα: « Ο Χ Ι » και από την ηγεσία και από τον λαό.

Ι         ωάννης Μεταξάς: «Ολον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών».

Γεώργιος Β’: «Με πίστη εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Εθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής νίκης».

Η Ελλάδα βρίσκεται πια σε πόλεμο! Από την ημερήσια διαταγή της 8ης Μεραρχίας: « Ο αγών θα διεξαχθεί μετά πείσματος κι επιμονής ακαταβλήτου. Άμυνα κρατερά επί των θέσεών μας μέχρις εσχάτων Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχει περί υποχωρήσεως».

Οι πόλεις πέφτουν η μια μετά την άλλη. Ο στρατός μας κατά τις ώρες της διακοπής της μάχης τραγουδούσε μέσα στις χαράδρες και τα φαράγγια: «Κορόιδο Μουσολίνι, κανείς δε θα σου μείνει» και « Τα τανκς και τα κανόνια δεν είναι μακαρόνια».

Τα χρόνια πέρασαν. Δεν πέρασε κι η μνήμη.

Τιμούμε τους προγόνους μας, που με το ΟΧΙ μας πρόσφεραν  τη χαρά της ελεύθερης ζωής ακριβά πληρωμένης με ανθρώπινες ζωές και υψηλά ιδανικά.

Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου όταν παλεύουμε το άδικο

όταν αγρυπνούμε, για να μην ξαναφανεί κανένας Χίτλερ ή Μουσολίνι στον κόσμο όταν νικάμε τον κακό μας εαυτό και γινόμαστε καλύτεροι, όπως ακριβώς οι ήρωες του ’40 νίκησαν την πείνα, την παγωνιά, την κούραση, το φασισμό, τη βία!

 

 

Ζήτω η 28Η Οκτωβρίου!

P1000638 P1000646

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *