Επίσκεψη στο μουσείο Μακεδονικού αγώνα

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
 
ΣΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 

 

Συνεχίζοντας τις δράσεις μας για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821….
Οι μαθητές της Στ’ τάξης, συνοδευόμενοι από την δασκάλα της τάξης κ. Ελένη Μπαμπάκου, παρακολούθησαν στο μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς μια εκπαιδευτική δράση για τον Παπαφλέσσα, λόγω της  επετείου του θανάτου του στις 20 Μαϊου του 1825.
Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για τη ζωή του ( παιδικά χρόνια, για ποιο λόγο ονομάστηκε Παπαφλέσσας) και για την τελευταία μάχη του αγωνιστή στο Μανιάκι. 
Στη συνέχεια, μοιράστηκε στους μαθητές το ποίημα  του ποιητή Θοδωρή Γκόνη, το Φίλημα( αναφέρεται στο φιλί που έδωσε ο Ιμπραήμ στον νεκρό Παπαφλέσσα) , έπειτα το άκουσαν μελοποιημένο από τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. 
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Σόνια Ευθυμιάδου- Παπασταύρου για την εξαιρετική της παρουσίαση.
 
Οι μαθητές της Στ’ τάξης
Η Δασκάλα τους και  
Η Δ/ντρια του Σχολείου
Δώρα Τελλίδου- Τζηκαλάγια 

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
 
ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 
 

Οι μαθητές της Στ’ τάξης συνοδευόμενοι από την δασκάλα τους κ. Μπαμπάκου Ελένη, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς όπου φιλοξενείται η μόνιμη  έκθεση και περιλαμβάνει φορητά έργα θρησκευτικής ζωγραφικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Στις 3 αίθουσες του Μουσείου παρουσιάζονται οι εξής θεματικές ενότητες: η Βυζαντινή Καστοριά, η Μεταβυζαντινή Καστοριά με τα καλλιτεχνικά μεταβυζαντινά εργαστήρια και η αίθουσα Κρητικής Σχολής.
Η Δ/ντρια του Σχολείου
Δώρα Τελλίδου

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
«ΔΕΛΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ»
Οι μαθητές της Δ’ τάξης με τον δάσκαλό τους κ. Αθανάσιο Κανδύλα ετοίμασαν εορταστική δράση, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, την οποία έχουμε υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο.
Η «Δέλτα Ραδιοφωνοτάξη» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς-Ιφιγένεια Διδασκάλου, “ανεβάζει” ραδιοφωνικά την θεατρική παράσταση “Το νερό των Διψασμένων”
των Γκόρου Λεωνίδα, Λιάρου Δημήτρη, Οικονόμου Αγλαΐας και Παπαγεωργίου Κατερίνας, ενώ η «παράσταση» πλαισιώνεται από αποσπάσματα από τους Ελεύθερους
Πολιορκημένους του Διονυσίου Σολωμού.
Η ραδιοφωνική μας παράσταση είχε την τιμή να συμπεριληφθεί και στο
επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την
Ελληνική Επανάσταση του Οργανισμού Ελλάδα 2021!
Στον παρακάτω σύνδεσμο
https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php… μπορείτε να ακούσετε το θεατρικό που ετοίμασαν οι μαθητές μας με την βοήθεια του δασκάλου τους, ενώ έχει προγραμματιστεί να παίξει στο ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 15.00 μ.μ.
Μπορείτε επίσης να δείτε το πρόγραμμα στον σύνδεσμο
Η συμμετοχή μας συνοδεύτηκε από την αφίσα που ετοίμασαν οι μαθητές της Δ’ τάξης!
Θερμά

συγχαρητήρια

στους μαθητές μας και στον δάσκαλό τους!!

Η Δ/ντρια του Σχολείου
Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο.

Ο σκοπός του Σχολείου είναι η διασφάλιση της σωματικής ασφάλειας αλλά και της ψυχικής υγείας των μαθητών. Το Σχολείο καθημερινά  επικεντρώνεται στην διαπαιδαγώγηση και στην διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας, ομαδικότητας και ομότιμης συμμετοχής των μαθητών στην σχολική ζωή. 

Σήμερα, με αφορμή την ημέρα αυτή ασχοληθήκαμε συμβολικά με δράσεις που δείχνουν ότι οι μαθητές είναι ενήμεροι, με την ευαισθητοποίηση και τα προσωπικά τους μηνύματα μέσα από την ομαδική συμμετοχή και το παιχνίδι.

Τις δραστηριότητες οργάνωσαν η Κοινωνική λειτουργός και η ψυχολόγος της ΕΔΕΑΥ του σχολείου μας κ. Γαλάνη Δήμητρα και κ. Νανά Αναστασία και πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικό χώρο και με μάσκες.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δρ. Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ –

9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 

Συνδεθήκαμε σήμερα οι τάξεις Ε’ και ΣΤ’ από τις 10:00 – 11:00 π.μ στην πλατφόρμα του Π.Σ.Δ. για να παρακολουθήσουμε ζωντανά (με live streaming) μέσω της υπηρεσίας Ζωντανών Μεταδόσεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

( https://video.sch.gr/live ) ομιλίες και παρουσιάσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021, που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Η ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση είχε τίτλο: «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 – Μια μεγάλη γιορτή» με κεντρικό μήνυμα: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Προηγήθηκε συζήτηση με τα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και κυρίως η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μέσω διαδικτύου, με αγνώστους αλλά και μεταξύ των παιδιών. Αναφερθήκαμε στην πρόσβαση στα κινητά και στις εφαρμογές επικοινωνίας, στην ανοχή που δείχνουμε ΟΛΟΙ για την χρήση κινητών και διαδικτύου από τα ανήλικα παιδιά μας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το συλλογικό συμπέρασμα: χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ και επαγρύπνηση αλλά και ανθρώπινη επαφή, ΦΙΛΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ και όχι εικονικοί, για να είμαστε καλά με τον εαυτό μας και να μην νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνούμε με αγνώστους ή να κάνουμε «πλάκες» σε γνωστούς.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δρ. Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ»

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (Φ.14/106234/ΦΔ/11073/Δ1/27-8-2020)  για την έγκριση του 3ου Διαγωνισμού Μαθηματικών Ικανοτήτων Πυθαγόρας

στις 3 Απριλίου 2021 και τη διεξαγωγή του διαδικτυακά.Λήψη αρχείου

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων μας έφερε τη Βασιλόπιτα για την Νέα Χρονιά, σε ατομικές συσκευασίες βεβαίως, και  ευχαριστούμε θερμά!
Μοιράστηκαν ανά τάξη και δόθηκαν δώρα στους τυχερούς! 
 
Ευχόμαστε να έχουμε μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία για όλους! Ο Νέος Χρόνος να μας φέρει μόνο χαρά
και να μπορέσουμε να ξεχάσουμε όσα επώδυνα γεγονότα τραυμάτισαν την κοινωνία μας!
 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 
 
Εκ μέρους των  μαθητών και των εκπαιδευτικών 
Η Διευθύντρια του Σχολείου
 
Δρ. Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια 

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ COVID-19 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

Από 16 Νοεμβρίου 2020 έκλεισαν τα σχολεία όλης της χώρας. 
Τα μαθήματα συνεχίστηκαν με τηλεδιασκέψεις, με προσαρμοσμένο πρόγραμμα μαθημάτων από τις 14.10 μέχρι 17.20 μ.μ. 
Άνοιξαν στις  8 Ιανουαρίου 2021 και παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί, ενώ την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου άρχισαν τα μαθήματα δια ζώσης!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΣΚΌΠΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Δράση από τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης μας κ. Θανάση Κανδύλα 
Το Σχολείο μας διαθέτει πολλά μικροσκόπια, τα οποία χρησιμοποιούνται τακτικά από τους μαθητές για την παρατήρηση διαφόρων υλικών!

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912

 

Σαν Σήμερα πριν από 108 χρόνια, ημέρα εορτής του Αγίου Μηνά, χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες  και έστελναν το μήνυμα της απελευθέρωσης της Καστοριάς από τους Τούρκους!

Η 11η Νοεμβρίου είναι μια μέρα λαμπρή, μια μέρα τιμής και δόξας για την Καστοριά.

Ο Ελληνικός Στρατός με λιγοστές δυνάμεις, υπό τις διαταγές των Υπιλάρχων Ιωάννη Άρτη, Παναγιώτη Νικολαΐδη και του Μακεδονομάχου Ανθυπίλαρχου Φιλολάου Πηχεών μπήκαν στην πόλη ως απελευθερωτές. Οι τούρκοι, παρά τις απειλές και τα τελεσίγραφα, ως εκ θαύματος είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια κατάληψης  της Καστοριάς υποχωρώντας.

Στο σχολείο μας κάθε χρόνο αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των γνωστών και αγνώστων ηρώων που με την αυτοθυσία τους μας χάρισαν την ελευθερία. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα, να μεγαλώνουν κατανοώντας την ιστορία και να αντιμετωπίζουν με σεβασμό και θαυμασμό όσα πέρασε ο ελληνικός λαός για να ζούμε ελεύθεροι σήμερα!

 

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές μας σας ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

 

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Δρ. Δώρα Τελλίδου Τζηκαλάγια