Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2021
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου εύχονται στους γονείς και τους μαθητές του σχολείου μας καλή ανάσταση και και καλό Πάσχα!!!
Ευχόμαστε σε όλους Υγεία και καλή επάνοδο στο σχολείο μας!!!
Οι αιτήσεις συμμετοχής στην κατασκήνωση θα υποβληθούν αποκλειστικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 12/4/2021 έως και την Τρίτη 4/5/2021.
Στην κατασκήνωση γίνονται δεκτά παιδιά που έχουν γεννηθεί από 01/01/2007 έως 31/12/2015.
Το φετινό πρόγραμμα της κατασκήνωσης, όπως και πέρυσι, θα είναι προσαρμοσμένο στους περιορισμούς που επιβάλλει η εποχή λόγω της πανδημίας και θα υλοποιηθεί σε τέσσερις περιόδους, ως εξής:
- Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ – 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
- Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ – 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
- Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
- Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ...ΕΔΩ ή απευθυνθείτε στα τηλ. 213 200 7731 • 2109845703 και στο e-mail kataskinosi@dad.gr.
Το Άγιο Πάσχα
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης…Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν βιώνονται με την ίδια κατάνυξη και τον ίδιο ενθουσιασμό από ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάσταση του Κυρίου, ενώ η Δυτική στο θρήνο για το θάνατό του.
Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο:
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
θανάτω θάνατον πατήσας και
τους εν τοις μνήμασι ζωήν
χαρισάμενος!
Τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν υπήρχαν, καθώς οι Χριστιανοί ήταν μια διωκόμενη μειονότητα. Όλα άλλαξαν τις ημέρες του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου και οι πρώτες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησαν στην Ιερουσαλήμ. Το Χριστιανικό Πάσχα πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στο Εβραϊκό Πεσάχ. Το Πεσάχ ήταν η πρώτη από τις τρεις ετήσιες μεγάλες εορτές των Ισραηλινών, η οποία γιορταζόταν στις αρχές της Άνοιξης. Η λέξη Πάσχα είναι ελληνοποιημένη απόδοση του Πεσάχ και σημαίνει Διάβαση. Οι μεν Εβραίοι γιορτάζουν τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα και την απελευθέρωσή τους από τη φαραωνική δουλεία. Οι δε Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα, την ανάσταση του Χριστού και την απελευθέρωσή τους από την αμαρτία και το θάνατο. Ο Χριστιανισμός πήρε το Πάσχα από τους Εβραίους και του έδωσε νέο νόημα. Με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ, το Πάσχα ορίστηκε να εορτάζεται σ’ όλη τη Χριστιανοσύνη την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου να τηρείται η σειρά των γεγονότων.Όμως, από την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου, Ανατολικοί και Δυτικοί Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι μεν βάσει του παλαιού ημερολογίου, οι δε βάσει του νέου. Αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει υιοθετήσει το νέο ημερολόγιο από τις αρχές του 20ου αιώνα, για το Πάσχα ακολουθεί το παλαιό.Οι προσπάθειες για κοινό εορτασμό μεταξύ όλων των δογμάτων και ομολογιών του Χριστιανισμού δεν έχουν ευοδωθεί ως σήμερα.