Δράσεις για την ενδοσχολική βία

Στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, την Παρασκευή 3 Μαρτίου έγινε μια σύντομη παρουσίαση και συζήτηση στην Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, από τον Ψυχολόγο του Σχολείου κ. Χριστοδούλου Γιώργο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και πως να τον διαχωρίζουμε από το πείραγμα και τους τσακωμούς, το ποιοι παίρνουν μέρος στο φαινόμενο (θύμα, θύτης και αμέτοχοι παρατηρητές), η έννοια της ενσυναίσθησης και τους τρόπους που πρέπει να δράσουμε. Είδαμε ένα βίντεο από το Χαμόγελο του Παιδιού και προσπαθήσαμε να μπούμε στην θέση του θύματος, αλλά να καταλάβουμε και τους λόγους που κάποιος κάνει εκφοβισμό. Τέλος συζητήσαμε για πιθανά φαινόμενα στην τάξη ή στο σχολείο“.

Η ίδια δράση επαναλήφθηκε για τη Γ΄ τάξη την Παρασκευή 10/3/2023.

Οι δράσεις για την ενδοσχολκή βία συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας με παρεμβάσεις από τους/τις εκπαιδευτικούς των τάξεων και τον Διευθυντή του Σχολείου.

Δράσεις της Δ τάξης υπέρ της σχολικής φιλίας και κατά του σχολικού εκφοβισμού

1.Παρακολούθηση της ταινίας “Τα μπλε γυαλιά”. Φτιάξαμε δίστιχα ποιηματάκια σχετικά με τον θυμό και τους τρόπους αποδυνάμωσής του.

2.Γράψαμε σε αυτοσχέδιο βιβλιαράκι “έχω ένα καλό λόγο για όλους” μέσα από παιχνίδι αριθμών για να γράψουν όλοι για όλους. Στόχος της δράσης να εστιάζουμε στα θετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων κι όχι στα αρνητικά.

335643445 2145680392458559 4829285649577958484 n