Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις κατηγορίες του κεντρικού μενού ή της δεξιάς στήλης για να περιηγηθείτε στα όσα γίνονται στο Σχολείο μας ή μπορείτε να συνεχίσετε παρακάτω για την πιο πρόσφατη ενημέρωσή σας. Απαγορεύεται η λήψη, επεξεργασία και χρήση φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιό μας, σύμφωνα με τον νόμο για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

Καλή πλοήγηση! 

 

Ημέρα Μνημείων- ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος στο Καπακλί

436990268 25703281279262839 339863511437736308 n
437860035 25703281515929482 7947460215338574932 nΠραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο προαύλιο του Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων Βόλου πολιτιστική δράση από τη ΣΤ΄ τάξη των συστεγαζόμενων Δημοτικών Σχολείων Βόλου 18ου και 29ου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.
Η δράση είχε ως στόχο την προβολή και την ανάδειξη του θολωτού μυκηναϊκού τάφου που υπάρχει στο προαύλιο του ναού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Νασιώκα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό εύρεσης της εφέστιας εικόνας των Αγίων Αναργύρων. «Πριν από 119 χρόνια στις 19 Απριλίου του 1905, περίοδος της Σαρακοστής, κάτοικοι της συνοικίας έσκαψαν για να βρουν μια εικόνα μετά από υπόδειξη του Βασίλειου Κορδέλα. Είχε δει στον ύπνο του, πως στην περιοχή ήταν θαμμένη μια εικόνα. Έτσι ανακαλύφτηκε ένας μυκηναϊκός τάφος, γνωστός ως ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος στο Καπακλί».
Στη συνέχεια διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Μακρή Ζέττας. «…Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές – τριες της ΣΤ΄ τάξης των 18ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου για την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν μια μικρή έρευνα για τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο, που βρίσκεται στο προαύλιο του Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Ας ακολουθήσουμε τους νέους δρόμους που χαράζονται για τα παιδιά μας, ας τα εμπνεύσουμε με ελπίδα, πάθος και φώς, ας τα στηρίξουμε στα βήματά τους και τέλος, ας τους δώσουμε τις σωστές συντεταγμένες ώστε να έχουν τύχη τα όνειρά τους. Τότε και μόνον τότε θα έχουμε πετύχει στο έργο μας!!»
Ακολούθησαν οι μαθητές/τριες, όπου παρουσίασαν τα στοιχεία της μικρής τους έρευνας. Κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, αν γνωρίζουν την ύπαρξη αρχαιολογικού ευρήματος στην περιοχή. Το δείγμα της έρευνας ήταν 110 άτομα, που κατοικούν στην συνοικία, άντρες και γυναίκες. Τα 78 άτομα απάντησαν πως δεν γνωρίζουν. Τα 32 απάντησαν ναι στο ερώτημα. Οι απαντήσεις τους ήταν: 14 άτομα πως ανακαλύφτηκε μια θαμμένη εικόνα και οκτώ άτομα πως υπάρχει ένας τάφος. Υπήρξαν και άλλες απαντήσεις.
Ακολούθησε ένα σύντομο ταξίδι στα μυκηναϊκά χρόνια και η παρουσίαση του τάφου. «Ο θάλαμος του τάφου έχει διάμετρο 10 μ. Το ύψος που σώθηκε είναι 4 μ. Είναι χτισμένος με πέτρες, χωρίς κανένα συνδετικό υλικό. Φανταστείτε πέτρινα δαχτυλίδια το ένα πάνω στο άλλο. Η βάση το μεγαλύτερο δαχτυλίδι. Όσο ανεβαίνουμε τα δαχτυλίδια μικραίνουν. Για να φτάσουμε στην κορυφή, όπου οι τεχνίτες έβαζαν μία μόνο πέτρα. Κλειδί την ονομάζουν οι αρχαιολόγοι αυτή την τελευταία πέτρα. Ο τάφος στη συνέχεια σκεπάστηκε με χώμα και χαλίκια για να προστατευτεί. Έτσι έγινε ένας μικρός λόφος. Για κάποιο λόγο ο θόλος του τάφου έπεσε και οι νεκροί και τα κτερίσματα σκεπάστηκαν με τις πέτρες. Ο τάφος στο Καπακλί είναι ένας από τους 8 μεγαλύτερους μυκηναϊκούς τάφους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο τάφος βρέθηκε ασύλητος. Στο εσωτερικό του είχαν ενταφιαστεί είκοσι νεκροί. Βρέθηκαν πολλά κτερίσματα, κυρίως χρυσά, αργυρά και γυάλινα κοσμήματα, αλλά και λίγα πήλινα αγγεία. Όλα αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, μιας και τότε δεν υπήρχε μουσείο στον Βόλο».
Η πρόταση που καταθέτει η σχολική κοινότητα είναι να γίνουν έργα ανάδειξης του μνημείου. Ίσως ένα δάπεδο από plexiglass να τον καλύπτει και ένας κατάλληλος φωτισμός, θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν τον μυκηναϊκό τάφο από ψηλά, ενώ μια ενημερωτική ταμπέλα με ένα μικρό κείμενο θα τους βοηθά να γνωρίσουν τι βλέπουν.
Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «το μνημείο» που έγραψε και μελοποίησε η μουσικός των σχολείων και αποδόθηκε από τη χορωδία.
Μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΟΣΑΡΟΝΤΙΟΝ-ΝΤΕΣΤΙΝΥ, ΚΑΪΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ-
ΝΕΣΤΩΡ, ΚΑΠΟΥΡΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΥΚΟΡΙΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΑΚΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ,
ΜΑΚΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΜΑΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΟΥΣΑΦΕΙΡΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΜΠΑΖΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΑΡΔΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ, ΜΠΕΙΝΤΟ ΟΝΕΛΙΑ,
ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ ΒΑΛΕΡΙΑ, ΧΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου
ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,
ΔΟΣΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΡΑΣΑΪΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΡΟΚΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΕΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΛΑΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΧΡΙΣΤΟΣ, ΝΤΟΥΖΑ
ΚΕΪΝΤΙ, ΠΑΓΩΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ-ΠΕΡΑΛΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ,
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΤΖΙΟΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,
ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί: Θανασάκης Στέργιος-αν. Δ/ντής 18ου , Τσιμπλούλης Γεράσιμος- Δ/ντής 29ου , Γεροτόλιου Ευαγγελία-δασκάλα της ΣΤ΄ 18ου , Χολέβα Αλεξάνδρα -δασκάλα της ΣΤ΄ 29ου και Ξένου Σοφία, μουσικός των Σχολείων.
Επιστημονική στήριξη: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας- Αλεξάνδρου Ματούλα και Τριανταφυλλοπούλου Πέγκυ, αρχαιολόγοι.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πολύζος Γιώργος, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Αντωνίου Αντώνης, η αν. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Ριζάκη Αθανασία και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αλεξάνδρου Ματούλα και Τριανταφυλλοπούλου Πέγκυ.
Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας. Περιέχει κείμενα και φωτογραφίες.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Ο μυκηναϊκός τάφος στο Καπακλί

αφισα 18 Απριλίου page 0001
Η δράση της ΣΤ΄ τάξης των συστεγαζόμενων σχολείων 18ου  & 29ου έχει ως στόχο την προβολή του μνημείου και την ανάγκη ανάδειξής του.
Επιστημονική πλαισίωση της δράσης: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας- αρχαιολόγοι Αλεξάνδρου Ματούλα και Τριανταφυλλοπούλου Πέγκυ.

Τραγούδι: Μουσεία

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας τραγουδούν  για  τα μουσεία. Το τραγούδι έχει τίτλο: Museums. Τους στίχους έγραψε η εκπαιδευτικός κα Φιλίτσα Φραγκογεώργη ΠΕ06 για τις ανάγκες του προγράμματος eTwinning : Inspiring Museums και πρόσθεσε τη μουσική η κα Σοφία Ξένου ΠΕ 79.01. Απολαύστε τους/τις μικρούς/ες μαθητές/τριες μας!!!

g taksi

Πατήστε και δείτε το video

«Ασφάλεια στο Διαδίκτυο & Δικτυακός Εκφοβισμός»

Την Πέμπτη 11/4/24 έγινε παρουσίαση του προγράμματος «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο & Δικτυακός Εκφοβισμός» από την υπεύθυνη ψυχολόγο κα Βλόστου Στυλιανή από τον εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που  λειτουργεί στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η παρουσίαση έγινε στο χώρο του σχολείου μας για τους μαθητές των τάξεων Γ’ και Δ’ 10:00-11:30 π.μ. και για τους μαθητές των τάξεων Ε’ και ΣΤ’ 11:45-13:15 μ.μ.

Η κα Βλόστου στο πρώτο μέρος της παρουσίασής της αναφέρθηκε στους στόχους, τις δράσεις, τα προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξης, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης που αναλαμβάνει ο οργανισμός αυτός με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασής της βασιζόμενη σε περιπτώσεις αληθινών περιστατικών, ανέδειξε μαζί με τους μαθητές μας τους σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη, όπως είναι το cyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός) κ.ά., χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στα πολλαπλά οφέλη του διαδικτύου. Έδωσε στους μαθητές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ασφαλή διαδικτυακή πλοήγηση και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να προστατεύονται, ώστε να είναι ασφαλή.   Η διοργάνωση της παρουσίασης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης αφ’ ενός των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα e-Twinning και αφ’ ετέρου όλων των μαθητών του σχολείου μας για το πώς μπορούν να συμπεριφέρονται με ευγένεια στο διαδίκτυο, να προάγουν την ισότητα και πώς να επιδεικνύουν ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη στο διαδίκτυο.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Βλόστου για την παρουσίασή της και ευελπιστούμε σε μελλοντική μας συνεργασία!!!

Γ’ και Δ’ τάξεις

Messenger creation 3b7fc88e 5406 4957 b4f2 1a9ff3a5ef6b Messenger creation 7f071de7 f875 4557 b114 7ad52e6c7b2e
Messenger creation 5d2768d5 a323 4a26 b624 1abc6e7cb318 Messenger creation 3287fdc7 0133 43ee b5dd d610d2185291
Messenger creation 52f10a27 8217 401f 8e99 55627372c493 Messenger creation cde003bc 0c70 44bc 9d1a 92d5c193c625

Ε’ και Στ’ τάξεις

st2 Messenger creation 1cdbd84f db5a 454c a1c8 221cb412d2dc
st st1

e -Twinning Inspiring Museums Online Meeting 9/4/24

Την Τρίτη 9/4/24 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη των εταίρων του προγράμματος e- Twnning με τίτλο “Inspiring Museums” κατά τη λειτουργία της πρωινής ζώνης του σχολείου. Συμμετείχαν οι μαθητές των τάξεων Γ’ και ΣΤ’ υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ.Ιωάννη Γουδετσίδη ΠΕ70, κας Αλεξάνδρας Χολέβα ΠΕ70, κας Φιλίτσας Φραγκογεώργη ΠΕ06 και κας Σοφίας Ξένου ΠΕ79.01. Συμμετείχαν εταίροι μαθητές και εκπαιδευτικοί από Τουρκία, Ρουμανία και Ελλάδα. Αρχικά, οι μαθητές της ΣΤ’, Δοσούλα Ευαγγελία, Παγώνα Αναστασία, Παρασκευά Βίκυ και Χρηστάκης Δημήτρης, έκαναν παρουσίαση για την πόλη μας και το Αθανασάκειο Μουσείο του Βόλου, καθώς το θέμα του προγράμματος είναι τα μουσεία. Επίσης, παρουσίασαν την μακέτα του συγκεκριμένου μουσείου, την οποία είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν εργαζόμενοι σε ομάδα. Στη συνέχεια οι μαθητές της Γ’ τραγούδησαν το τραγούδι  “Museums”, τους στίχους του οποίου  έγραψε για τις ανάγκες του προγράμματος η εκπαιδευτικός κα Φιλίτσα Φραγκογεώργη και επένδυσε με μουσική υπόκρουση η εκπαιδευτικός κα Σοφία Ξένου. Πολλοί μαθητές όλων των τάξεων όλων των συμμετεχόντων χωρών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον εαυτό τους μιλώντας αγγλικά, να αλληλεπιδράσουν με τους εταίρους των άλλων σχολείων και να εξοικειωθούν με την ξένη γλώσσα παρακολουθώντας τους άλλους μαθητές να μιλούν αγγλικά. Η τηλεδιάσκεψη έγινε μέσω της πλατφόρμας Zoom και έγινε χρήση του νέου διαδραστικού πίνακα που είναι εγκατεστημένος στην αίθουσα της ΣΤ’ τάξης.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν γιατί είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τους μαθητές των άλλων χωρών και η τηλεδιάσκεψη αποτέλεσε γι’ αυτούς εμπειρία μάθησης.

Οι φωτογραφίες:

Messenger creation 28b94e49 6400 4224 aadf 6b4a8a244e80 Messenger creation 06522812 630e 4228 a7f8 615d69a945f3
Messenger creation fdd2e1fd 2d68 4d9f afd2 3a93ea4dff4d Messenger creation 46a03a24 1c46 45c3 8502 61a7e5a44778
Messenger creation b334129a 333a 4134 b18a 6c3d57eacc55 Messenger creation 9dadff94 9b45 45f6 ab7b b05dd9c6b783

Και το Video:

Αρχαιολόγοι στο Σχολείο μας…

436975001 25634992672758367 5826075193168336874 n
Σήμερα, Τρίτη 9 Απριλίου 2024, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος (18ου & 29ου Δ.Σ. Βόλου) τις Αρχαιολόγους Αλεξάνδρου Ματούλα και Τριανταφυλλοπούλου Πέγκυ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Μας “ταξίδεψαν” στα Μυκηναϊκά χρόνια κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους θολωτούς τάφους της περιοχής μας.
Τις ευχαριστούμε για την επιστημονική πλαισίωση της δράσης “Ο Μυκηναϊκός θολωτός τάφος στο Καπακλί…”, της ΣΤ΄ τάξης και των δύο Σχολείων.
436150232 25634992662758368 5695551363283210619 n

Μυκηναϊκός πολιτισμός

Στο πλαίσιο της μικρής έρευνας της ΣΤ΄ τάξης για τον θολωτό τάφο στο Καπακλί, προαύλιο Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, μια σύντομη ιστορική αναφορά.



Λήψη αρχείου

Πανελλήνια ημέρα σχολικής φιλοζωίας

436027704 954073356249209 1716227892733869444 n

Η ΣΤ΄ τάξη με αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικής φιλοζωίας ερμηνεύει ένα τραγούδι για τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης σε κάθε ψυχή σε αυτόν τον πλανήτη. 

Το « Δε θα σ’ αφήσω πίσω» είναι ένα τραγούδι για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και όσων πλασμάτων ο άνθρωπος δεν αντέχει να αφήσει καθώς τα θεωρεί μέλη της οικογένειάς του, που υποφέρουν εξίσου, ακόμα και αν δεν μπορούν να καταλάβουν «πώς και γιατί συμβαίνει όλο αυτό». 

Υπεύθυνη της δράσης η μουσικός του Σχολείου Ξένου Σοφία.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ NOESIS – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την Παρασκευή 29/3/24 η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning “Inspiring museums” και η Ε’ τάξη στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και των Φυσικών Επιστημών επισκέφτηκαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου περιηγήθηκαν στις 11 αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, ταξίδεψαν στον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούν τον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Noesis – Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησαν την ψηφιακή ταινία 3D “Δεινόσαυροι” και δύο ακόμα ταινίες με τίτλο: ” Από τη Γη στο Σύμπαν” και “Το κλίμα της Γης” ανακαλύπτοντας τα μυστικά του πλανήτη μας και του διαστήματος. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κα Σάντρα Χολέβα (ΠΕ70), κα Μαρία Σκρέτα (ΠΕ70) και κα Φιλίτσα Φραγκογεώργη (ΠΕ06).

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Messenger creation 822e21a9 c1db 4c63 8bcd 43ab34d6e99c Messenger creation ba17a1fb af12 4947 be41 08ed836c9383 Messenger creation 0ba7f971 ec81 473b b585 606d87bd573b
Messenger creation 16be4ec6 b388 47d8 93d5 9ce39f0f8605 Messenger creation 04375d88 38e9 4674 aeb6 7efe358bc8a8 Messenger creation 27546653 5ea5 4ea9 8aec 6fe6797c410d
Messenger creation f4998894 d592 441b a992 32ea4fb60c88 Messenger creation 7f39123b 7b0a 4167 ad80 394248b6a2e5 Messenger creation db6f56c3 82f7 4724 812e 2b9fc12744b8

 

ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ-NOESIS

Messenger creation f46f7bb0 8594 4420 90de e11d055ecce9 Messenger creation 04432186 d6fb 4c52 8b32 2be5a2e85441
Messenger creation a67290bb 746d 42ae a20a eedb44b4536f Messenger creation 84115676 64e5 4e46 bd90 6dcdb530ab05