Μία ακόμα διαδικτυακή συνάντηση με το σχολείο της Πολωνίας με την εκπαιδευτικό Jolanta Zamoyska και τους μαθητές της. Αυτή τη φορά συμμετείχε η Ε’ τάξη του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς Σάντρα Χολέβα και Φιλίτσα Φραγκογεώργη. Οι μαθητές συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διαδικτυακή συνάντηση και ενθουσιάστηκαν καθώς είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές της Πολωνίας μέσω της Αγγλικής Γλώσσας παρουσιάζοντας τα αξιοθέατα της πόλης μας και παίζοντας Kahoot game.
Στα πλαίσια του προγράμματος ”Μικρά Ασία: 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή”, οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης του σχολείου μας βρέθηκαν στο ΚΔΑΠ Νεάπολης όπου συμμετείχαν στις διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει η κα. Βούλα Τσιμά και η κα. Κατερίνα Τσιώνα. Στο τέλος της επίσκεψης τα παιδιά ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική, υπό την καθοδήγηση της κας. Κατερίνας Γκρίμπα, δημιουργώντας τις δικές τους αίθουσες μουσείου στο χαρτί! Απόλαυσαν όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος κι ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για τη μοναδική εμπειρία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος e–Twinning “YummyeaTwinningRestaurant” οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνάντηση (onlinemeeting) στο χώρο του σχολείου με σχολείο της Πολωνίας που συμμετέχει στο ίδιο πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μαθητές της Πολωνίας και τα αξιοθέατα που τους παρουσίασαν όπως επίσης να παρουσιάσουν αξιοθέατα της πόλης μας με χρήση της Αγγλικής Γλώσσας. Επίσης, έπαιξαν ένα παιχνίδι Kahoot για τις σημαίες των χωρών. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν.
Στην “Παγκόσμια ημέρα για την Πρόληψη και Θεραπεία από τη Σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση και βία”, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 18 Νοεμβρίου αναφερθήκαμε σήμερα, στην Α τάξη.
Προσεγγίσαμε το θέμα διαβάζοντας το παραμύθι “Η Κίκο και το χέρι” από τις Εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων, που διδάσκει τον κανόνα του εσώρουχου, σε παιδιά ηλικίας έως 7 ετών.
Στόχος μας ήταν να μάθουν τα παιδιά τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο κακό άγγιγμα και να αφυπνιστούν.
Επισημάναμε ότι υπάρχουν απαγορευμένες περιοχές του σώματός μας που δεν πρέπει να αγγίζουν άλλοι, μιλήσαμε για το
πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε τέτοιο ενδεχόμενο και τέλος καταλήξαμε στο
ότι δεν πρέπει να μένει τίποτα μυστικό από τη μαμά, τον μπαμπά ή τον/τη δάσκαλο/α.
Στη δράση μας και στα πλαίσια της συμπερίληψης, αναφερθήκαμε και στην “Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού” (20 Νοεμβρίου). Φιλοξενήσαμε λοιπόν στην τάξη μας τη νηπιαγωγό κ.Ζούζουλα Κατερίνα με τους μαθητές της, οι οποίοι μας παρουσίασαν τα δικαιώματα των παιδιών, μέσα από μια ιδιόχειρη αφίσα.
Την παρουσίαση ανέλαβαν και εξετέλεσαν οι ίδιοι οι μαθητές/τριες, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους.
Την Τρίτη 15 /11/2022 η Α τάξη του σχολείου μας, πραγματοποίησε την πρώτη της εξωσχολική εξόρμηση με λεωφορείο.
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Ρούλης ο Τροφούλης”, επισκεφτήκαμε το Λύκειο Ελληνίδων, υλοποιώντας το πρόγραμμα “Δες την τροφή με άλλο μάτι”.
Είδαμε λοιπόν φρούτα, λαχανικά και τροφές, όπως απεικονίζονται στον καμβά διάσημων ζωγράφων, αγγίζοντας την τελειότητα των αληθινών “μοντέλων”.
Επικεντρωθήκαμε στα έργα του ζωγράφου Arcimboldo(1527-1593), ο οποίος δημιούργησε πορτρέτα χρησιμοποιώντας φρούτα, λαχανικά, κρέας και λουλούδια, δημιουργώντας μια συλλογή έργων τέχνης.
Εμπνεύστηκαμε λοιπόν και….σαν μικροί καλλιτέχνες, συνθέσαμε κι εμείς τις δικές μας δημιουργίες, με μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Στη συνέχεια αποτυπώσαμε τις δημιουργίες μας, ζωγραφίζοντας τα πορτρέτα μας στο χαρτί.
Ακολούθως, εκθέσαμε σε κολλάζ τα δικά μας έργα τέχνης.
Τέλος, επεξεργάστηκε ένα έργο του Arcimboldo, βάζοντας τη δική μας πινελιά πάνω του, χρωματιζοντάς το.
Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Αποστολία, για την εξαιρετική παρουσίαση και εκτέλεση του προγράμματος.
Η Δ τάξη στις 3 και 10 Νοεμβρίου, έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε το ΚΔΑΠ Νεάπολης του Δήμου Βόλου. Το θέμα αφορούσε την ιστορία της μικρασιατικής καταστροφής. Οι μαθητές έμαθαν τα ιστορικά γεγονότα, είδαν φωτογραφίες εκείνης της εποχής, διάβασαν το παραμύθι “Το άγαλμα που κρύωνε” και με τη βοήθεια θεατρικού παιχνιδιού “πήραν μια γεύση” από τον ξεριζωμό των προσφύγων. Στη συνέχεια, στο εργαστήρι ζωγραφικής δημιούργησαν τα δικά τους, μοναδικά έργα που είχαν σχέση με τους αρχαίους ελληνικούς ναούς της περιοχής εκείνης. Απόλαυσαν όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος κι ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για τη μοναδική εμπειρία.
Την Παρασκευή 04/11/22 η Ε’ & ΣΤ’ επισκέφτηκαν το Βοτανικό κήπο Νεοχωρίου Καρδίτσας, όπου και υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα πλούσια οικοσυστήματα της περιοχής, ενημερώθηκαν για την κομποστοποίηση και στη συνέχεια εργάστηκαν σε ομάδες φύτεψαν λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα διαμορφώνοντας το δικό τους κήπο. Ο υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου κος Γιώργος Καραντώνης θα διατηρήσει τον κήπο μας και θα βάλλει το όνομα του σχολείου μας σ’ αυτόν.
Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning με τίτλο: “Yummy ea Twinning Restaurant”, στο οποίο συμμετέχουν οι τάξεις Ε’ & ΣΤ’ με στόχο την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας με χρήση της Αγγλικής Γλώσσας και ηλεκτρονικών εργαλείων. Πρόκειται για ένα φανταστικό εστιατόριο, στο οποίο οι μαθητές είναι ιδιοκτήτες.
Η διαδρομή περιλάμβανε επίσκεψη στο Παυσίλυπο, στη λίμνη Πλαστήρα, και στο κτήμα Χαλίλη.
Το Πάρκο Παυσίλυπο ή Άλσος του Παυσίλυπου είναι ένα όνειρο! Δεν γίνεται να βρεθείτε στην Καρδίτσα και να μην το επισκεφθείτε. Μια βόλτα στο πάρκο Παυσίλυπο θα απαλύνει κάθε λύπη που κουβαλάτε μέσα σας, ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες. Το όνομα Παυσίλυπο προέρχεται από τις λέξεις: παύω και λύπη.
Απέναντι από την κύρια είσοδο του Παυσίλυπου στέκεται καμαρωτό το άγαλμα του έφιππου μαύρου καβαλάρη Νικόλαου Πλαστήρα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας (4 Νοεμβρίου 1883 – 26 Ιουλίου 1953) ήταν Έλληναςστρατιωτικός και πολιτικός. Έγινε γνωστός για τη δράση του κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου απέκτησε το προσωνύμιο Μαύρος Καβαλάρης) και τη Μικρασιατική εκστρατεία Ήταν φιλοβενιζελικός και κυβέρνησε ως Πρωθυπουργός την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1950-1952.
Το διαμάντι της περιοχής απέχει 25χλμ. από την Καρδίτσα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Είναι η λίμνη Πλαστήρα. Η πρωτότυπη ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα. Οραματίστηκε την κατασκευή ενός φράγματος και το υλοποίησε. Το τοπίο γύρω από την λίμνη Πλαστήρα είναι πραγματικά ονειρικό, γεμάτο έλατα, οξιές και καστανιές. Η λίμνη λειτουργεί σαν καθρέπτης δημιουργώντας μια υπέροχη εικόνα.
Ο βοτανικός κήπος Νεοχωρίου, είναι ένα ιδανικό καταφύγιο χλωρίδας. Χώρος αναψυχής, πνευματικής ηρεμίας και επιμόρφωσης. Όλα τα φυτά επισημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες γραμμένες στα ελληνικά και στα λατινικά οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα του κάθε φυτού.
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι δύο μεγάλα κουτιά καταφτάνουν με παραλήπτη το 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Ήταν η δωρεά, βιβλία λογοτεχνικά, της οικογένειας του Χαράλαμπου Τσιμά, ευεργέτη της πόλης μας, αξίας 1.000 ευρώ.
Την επιλογή των βιβλίων έκανε η κα. Βούλα Τσιμά, κόρη του Χαράλαμπου Τσιμά.
Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια του αείμνηστου ευεργέτη.
Χαράλαμπος Τσιμάς
Ο Χαράλαμπος Τσιμάς γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αθηνών το 1931 και μεγάλωσε στον Βόλο. Ο παππούς του, ο Χαράλαμπος Τσιμάς ήταν από τα Κομιτάτα της Κεφαλονιάς και η γιαγιά του η Ασπασία Σακελαρίου από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Το 1950 τελειώνοντας το Γυμνάσιο, θέλησε να σπουδάσει, συναντώντας όμως πολλά οικονομικά εμπόδια το Μάρτιο του 1952 αποφασίζει να φύγει για την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας όπου είναι εγκατεστημένοι συγγενείς της μητέρας του από το 1884. Στην Αιθιοπία δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, στήνοντας μία επιχείρηση υπεραγοράς προϊόντων. Μια επιχείρηση που με τα χρόνια έγινε η μεγαλύτερη στην αφρικανική χώρα και ειδικά στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Οι ντόπιοι, για να τον τιμήσουν, ονόμασαν μια ολόκληρη περιοχή με το όνομά του σε «Μbampis» από το Χαραλάμπης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε επιστρέψει στον Βόλο. Η προσφορά του είναι τεράστια στην Αιθιοπία και στον Βόλο.
Την Τετάρτη, 02/11/22,η Γ & η Δ τάξη επισκέφτηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, για να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Λατρεία θεών και ηρώων”.
Τα παιδιά στην τάξη τους με την καθοδήγηση του δασκάλου και της δασκάλας τους και μέσα από φύλλα εργασίας, εικόνες και σχετικά videos προετοιμάστηκαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Στο μουσείο οι μαθητές/τριες παρατηρήσαν τα ευρήματα (αγγεία, εργαλεία, σκεύη κι αγάλματα) της αρχαϊκής περιόδου. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στους άθλους των μυθικών ηρώων, Ηρακλή, Θησέα και Ιάσωνα.
Η εμπειρία ήταν εποικοδομητική.
Πολλές οι ευχαριστίες στους διοργανωτές προγράμματος και ιδιαίτερα στην κα. Τσιαμάγκα Ευμορφία.
Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές/τριες της Ε και ΣΤ τάξης έκαναν έναν διαφορετικό περίπατο στο παραλιακό μέτωπο μετά το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο. Εκεί λοιπόν στα όρια στεριάς και θάλασσας διάσπαρτα αναδύονται ενδιαφέροντα λευκά γλυπτά ανοιχτού χώρου σε μάρμαρο δημιουργώντας μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, ίσως μοναδική στον ελληνικό χώρο, που εντάσσει την τέχνη στο αστικό τοπίο.
Ξεκινώντας από την αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και με οδηγό τη μουσειοπαιδαγωγό Αποστολία Αρμπελιά περπάτησαν δίπλα στη θάλασσα και συνάντησαν το γλυπτό “σανδάλι του Ιάσωνα”, πέρασαν μέσα από την “Πύλη”, στάθηκαν μπροστά στην “οικογένεια” (τέσσερα δέντρα), κοίταξαν μέσα από το “κοχύλι”, είδαν τα γλυπτά με τα “δελφίνια” και τα “ψάρια”.
Τα γλυπτά έχουν ιστορία άνω των 30 ετών και κοσμούν το πάρκο του Αναύρου από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Δημιουργήθηκαν στην πλειονότητά τους στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής του 1988, με τους γλύπτες να τα δημιουργούν επί τόπου μετά από την προσφορά των μαρμάρων από τον Δήμο Βόλου. Δυστυχώς, σήμερα, τα γλυπτά έχουν αλλοιωθεί λόγω της πολυκαιρίας και της εγκατάλειψης, αλλά κυρίως λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης…
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή