Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2022
Έρχεται η Πασχαλιά
Οι τάξεις Α και Γ έφτιαξαν τα “λαζαράκια”
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων και γιορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού Χριστό. Από τα πιο γνωστά έθιμα που σχετίζονται με την ημέρα αυτή είναι τα «λαζαράκια». Τα «λαζαράκια» είναι γλυκά ψωμάκια που πλάθονται ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου και έχουν σχήμα σαβανωμένου ανθρώπου. Φτιάχνονται στη μνήμη του Λαζάρου και σύμφωνα με την παράδοση σε κάθε σπίτι πρέπει να φτιάχνονται τόσα όσα είναι και τα παιδιά της οικογένειας. Μάλιστα παλιά συνήθιζαν να λένε τη φράση: «Λαζαράκια αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».
Η Δ τάξη έβαψε αυγά με κρεμμυδόφυλλα
Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα. Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.
Η Δ τάξη επέλεξε να βάψει τα αυγά με κρεμμυδόφυλλα. Η βαφική ουσία των κρεμμυδόφυλλων ήταν γνωστή από πολύ παλιά και χρησιμοποιούνταν ακόμη και στις βαφές νημάτων. Σήμερα το βάψιμο των αυγών με τα κρεμμυδόφυλλα θεωρείται ένας από τους οικολογικούς τρόπους βαφής.
Η Ε τάξη έπαιξε το πασχαλινό κυνήγι αυγών
Το παιχνίδι αυτό συνηθίζεται πολύ στην Ευρώπη και την Αμερική. Σκοπός του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν τα κρυμμένα αυγά του Πάσχα. Το παιχνίδι έγινε στην αυλή του σχολείου. Ο δάσκαλος της τάξης είχε κρύψει σε διάφορα σημεία αυγά. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο έπρεπε να ανακαλύψουν τα κρυμμένα αυγά. Νικήτρια η ομάδα που μάζεψε τα περισσότερα.
Η ΣΤ τάξη…
- Παρακολούθησε ταινία “Η ιστορία του Ιησού για τα Παιδιά” https://www.youtube.com/watch?v=MEl28D1CjOI
- Τα κορίτσια είπαν τον “Λάζαρο”.
- Τα αγόρια βοήθησαν στη μεταφορά των κιβωτίων με τρόφιμα και άλλα είδη για τον Σύλλογο “Ο Εσταυρωμένος” και την Ουκρανία.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
ΧΑΪΚΟΥ Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ
Οι “Μέρες Παιδικού Βιβλίου-Συγγραφείς έρχονται στην τάξη” στα συστεγαζόμενα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ του ΒΟΛΟΥ 18ο & 29ο, έκλεισαν με την παρουσίαση του βιβλίου “ΧΑΪΚΟΥ Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ”. Συγγραφέας ο Δ/ντής του Σχολείου, ο οποίος ευχαριστεί από καρδιάς τη συνάδελφο Διευθύντρια του 18ου Μάσσιου Διονυσία και τον Σύλλογο Διδασκόντων. Θερμές ευχαριστίες και στους/στις συναδέλφους του 29ου.
Τα γράμματα συνάντησαν τα πρωτάκια και των δύο σχολείων και δημιουργήσαν δύο φανταστικές ιστορίες με τις λέξεις που σκέφτηκαν, κρατώντας στο χέρι ένα γράμμα. Τις “κλείδωσαν” στο μυαλό τους και στη συνέχεια λέξη- λέξη η ιστορία στο πι και φι ήταν έτοιμη…
Η ιστορία της Α τάξης του 29ου
Μια ιστορία φανταστική σε χαρτί θα γραφεί. Λέτε σε βιβλίο να μπει;
Ήταν Σάββατο. Ο ήλιος ήταν δυνατός. Είχε μια καταπληκτική λιακάδα. Ένα άλογο θέλει να πάει βόλτα στο δάσος. Στη ράχη του έχει και μια γάτα. Η γάτα και το άλογο είναι αχώριστοι φίλοι καλοί. Κάθε μέρα παίζουνε μαζί…
Πλησίαζε μεσημέρι και η κοιλιά τους γουργούριζε από την πείνα. Η γάτα ήθελε να φάει ένα ψάρι. Το άλογο ήθελε κι αυτό την πείνα του με ένα μήλο να κόψει.
Καθώς προχωρούν μέσα στο δάσος η γάτα και το άλογο συνάντησαν έναν ελέφαντα παρέα με έναν λαγό. Τον λαγό και τον ελέφαντα προσκάλεσαν να γίνουν μια όμορφη παρέα.
Η παρέα σε μια λίμνη φτάνει. Εκεί ένα παπί στα πράσινα νερά της λίμνης κολυμπά και με ένα τόπι παίζει.
Μα ξαφνικά ο ήλιος κρύφτηκε και σύννεφα ήρθανε πολλά. Έπιασε δυνατή μπόρα, μόλις που πρόλαβαν τα ζώα την ομπρέλα τους να ανοίξουν…
Η συγγραφέας Βαλσαμή Ευσταθίου συναντά τη Β τάξη
Οι “Μέρες Παιδικού Βιβλίου-Συγγραφείς έρχονται στην τάξη” στα συστεγαζόμενα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ του ΒΟΛΟΥ 18ο & 29ο, μια ανάσα πριν το τέλος τους…
Η συγγραφέας και νηπιαγωγός Βαλσαμή Ευσταθίου ήρθε να ταξιδέψει τα παιδιά της Β΄ τάξης στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας με το βιβλίο της “Η κυρά Συννεφένια” Εκδόσεις ΔΕΡΕ.
Πόσες φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με παιδιά που τσακώνονται για το παραμικρό; Πόσες φορές έχουμε βρεθεί στη θέση να “επέμβουμε” με φωνές, υποδείξεις ή ακόμα και “τιμωρίες”; Υπάρχει άραγε άλλος τρόπος; Η κυρά Συννεφένια κάτι σπουδαίο έχει στα παιδιά να πει…
“…Ένα απόγευμα, γύρω στις 5 ήτανε, όταν τα παιδιά μαζεύτηκαν και πάλι στο γνωστό αγαπημένο τους σημείο. Ένα από τα παιδιά, ο Κωστάκης, πριν λίγες μέρες είχε γενέθλια και έφερε να δείξει στους φίλους του μια καινούρια μπάλα που του είχε κάνει δώρο η νονά του. «Παιδιά, παιδιά, ελάτε γρήγορα!!!!τρέξτε, σας λέω….ελάτε να δείτε τι έχω» είπε καλώντας φωναχτά τα άλλα παιδιά. Οι φίλοι του Κωστάκη έτρεξαν με μιας σε εκείνον να δουν τι συνέβαινε. Μόλις πλησίασαν είδαν το φίλο τους να έχει ψηλά καμαρωτά το κεφάλι, με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και να κρατά μια πολύχρωμη, πραγματικά πολύ όμορφη, μπάλα. «Ωωωωωωω!!!!!» είπαν κάποια παιδιά, «τι τέλεια μπάλα είναι αυτή!», «τι ωραία χρώματα!». «Αλήθεια σας αρέσει;» είπε ο Κωστάκης καμαρώνοντας περισσότερο για το παιχνίδι του. «Μου την έφερε η νονά μου για τα γενέθλιά μου. Δεν είναι φανταστική;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε τα παιδιά, τα οποία φυσικά του έλεγαν και εκείνα πόσο όμορφη ήταν η μπάλα του. Κάποια στιγμή, ο Μανωλάκης, πολύ καλός φίλος του Κωστάκη, πήρε το θάρρος και είπε στο φίλο του: «Μου τη δίνεις λίγο να παίξω;» περιμένοντας με απλωμένα τα χεράκια του να πάρει την μπάλα. Και ενώ όλοι θα περιμένανε να δούνε το Μανωλάκη να κρατά την μπάλα και να παίζει, αφού ήταν και ο καλύτερος φίλος του Κωστάκη, τι να δουν…”
Μετά την αφήγηση της ιστορίας τα παιδιά με χρώματα και ψαλιδάκι ετοίμασαν τις φιγούρες των πρωταγωνιστών και μέσα σε λίγα λεπτά ήταν έτοιμες για την ώρα της Θεατρικής Αγωγής…
Θερμά ευχαριστούμε τη συγγραφέα, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.
Η συγγραφέας Έλενα Νταβλαμάνου συναντά τη Δ τάξη
«ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Διάχυση του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, που υλοποιείται στη ΣΤ τάξη, έγινε στις τάξεις Β και Ε, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022. Υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος η εκπαιδευτικός Λιανού Μαρία.
Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και αναφέρεται στον θρυλικό Κύπριο μαραθωνοδρόμο αθλητή, που κέρδισε, στις 20 Απριλίου του 1946 το χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο της Βοστώνης, όταν πήγε να τρέξει εκεί, για να ευαισθητοποιήσει την αμερικανική κοινή γνώμη, για το δράμα του Ελληνικού λαού, στην πείνα και τις κακουχίες που αντιμετώπιζαν μετά το Β’ παγκόσμιο και μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ένας μεγάλος αθλητής με πολλές βαλκανικές και πανελλήνιες νίκες και μετάλλια, όπου αναγκάστηκε να πουλήσει τα υπάρχοντα του σπιτιού του για να βρει χρήματα για το αεροπορικό εισιτήριο, ώστε να τρέξει στον μαραθώνιο της Βοστώνης αλλά να βάλει και σε κίνδυνο τη ζωή του, αφού οι γιατροί δεν του επέτρεπαν να πάρει μέρος στους αγώνες, λόγω της αδυναμίας του από τις κακουχίες του πολέμου. Η νίκη του έφερε μεγάλη οικονομική βοήθεια από το σχέδιο Μάρσαλ και πολλά είδη πρώτης ανάγκης (πακέτο Κυριακίδη ), σώζοντας τη ζωή πολλών Ελλήνων .
Η συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη συναντά τη ΣΤ τάξη
Η συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη
Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στον Βόλο. Εργάστηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του ΤΠΕ και ως συνεργάτις του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και παραγωγός λόγου της εκπομπής «Ιστορίες πίσω από τις ιστορίες» στην ertvolou. Το νέο μυθιστόρημά της «Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Το «Επικίνδυνοι Συγγραφείς» του Κώστα Αρκουδέα (Καστανιώτης) και την «Ανθολογία Εσθονικής ποίησης» (μετάφραση/εισαγωγή: Μαγδαληνή Θωμά, Βακχικόν).
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Θα ήθελα να αντιμετωπίζω τις απρόοπτες καταστάσεις με την ευρηματικότητα, την προσήλωση στον στόχο και το ψυχικό σθένος του Ροβινσώνα Κρούσου.
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Θα αρκεστώ σε κάποιους από τους συγγραφείς που με μάγεψαν στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια: Ιούλιο Βερν, Σαρλότ Μπροντέ, Β. Ουγκώ, A. Tζ. Κρόνιν, Μαρκ Τουέιν, Ντάνιελ Ντεφόε, Πηνελόπη Δέλτα.
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Υποδυόμενοι συνεχώς ρόλους, χάνουμε το αληθινό νόημα της ζωής. («Η ταπείνωση», Ph. Roth, μετάφραση Κατερίνα Σχινά, Πόλις).
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
«Η Ανάστασις» του Τολστόι, έκδοση Γ. Βασιλείου, 1920 ή 1923 (έχουν σβηστεί οι αριθμοί).
Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«Η αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον. Το λατρεύω.
Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού μυθιστορήματος;
Η εκφορά του λόγου να ξαφνιάζει, χωρίς να μυρίζει μόχθο. Να έχει σφιχτή πλοκή, καλή δομή, να σταματάει την ανάσα του αναγνώστη από φόβο ή ενδιαφέρον για τη συνέχεια της ιστορίας. Να γίνεται εφαλτήριο για νέες ιδέες και συναισθήματα, να μένει για καιρό ή και εφ’ όρου ζωής στη μνήμη των αναγνωστών του.
Εσείς τι θα θέλατε να δείτε απόψε γύρω σας;
Στο βιβλίο μου μιλάω για τη ζωή των παιδιών στις παιδοπόλεις, τις σχέσεις των δύο φύλων, τις κοινωνικές ανισότητες κατά την ταραγμένη δεκαετία του ’60. Οι δύο βασικές ηρωίδες παλεύουν δυναμικά να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον εγκλεισμού· η Αθηνά στην παιδόπολη της Λάρισας και η Θάλεια στο αποστειρωμένο συζυγικό σπίτι, όπου γίνεται θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Καθεμιά, με τον τρόπο της, προσπαθεί, μέσα από ανατροπές, να ανακτήσει το δικαίωμα στη ζωή. Απόψε, θα ήθελα να βλέπω στη στάση των ενηλίκων γύρω μου κάτι από τη γενναιότητα των ηρωίδων μου. Τα ζόρια κάνουν κύκλους στη ζωή μας, έρχονται και παρέρχονται. Ας το πάρει το ποτάμι, λοιπόν: απόψε θα ήθελα να βλέπω τον κόσμο γύρω μου όπως τον ήξερα πριν από την επέλαση του κορωνοϊού. Να αγκαλιάζεται, να γλεντάει άφοβα και να ξεφυσάει βαριεστημένα, «ουφ, ποιος ξαναπάει αύριο στη δουλειά, βαρέθηκα τα ίδια και τα ίδια»…
Ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής συναντά τη Γ τάξη
Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ξεκινά στα Κύθηρα µε µια παρέα παιδιών να ετοιµάζονται για τη µεγαλύτερη, συναρπαστικότερη και πιο ονειρική βουτιά της ζωής τους… Μα όταν αναδυθεί κανείς στο φως, αναρωτιέται πάντα πού σταµατάει η αλήθεια και πού αρχίζει το όνειρο.
Ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Από πολύ νωρίς άρχισε να γράφει ιστορίες και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Είναι φιλόλογος σε Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου. Γράφει στον τοπικό τύπο και σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική λογοτεχνικών έργων, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Επιμελείται επίσης και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή “Μιλάμε για το βιβλίο”. Είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, τακτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Τεχνών και Γραμμάτων Θεσσαλίας. Τον Απρίλη του 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Τέλος, το βιβλίο του “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για το Βραβείο Αναγνωστών Public 2015.