Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος



Λήψη αρχείου

Τα τελευταία χρόνια με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων διδάσκεται και στο δημοτικό σχολείο το Ολοκαύτωμα.

Η διδασκαλία του  στο Σχολείο μας ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Φέτος συμμετέχουμε στο “The Butterfly Project”. Είναι ένα πρόγραμμα όπου ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών χωρών, ώστε να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η κατασκευή 1.500.000 κεραμικών πεταλούδων, δηλαδή τόσων, όσα και τα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα σε όλη την Ευρώπη.

the butterfly project logo new41

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως,  για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 

«Στις 9 Απριλίου [1941] το βράδυ μπήκαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη. Η μαμά έκλαιγε, ο μπαμπάς ήταν καταστεναχωρημένος κι εμείς οι τρεις αδερφές καθόμασταν χωρίς μιλιά. Δεν πέρασε πολύς καιρός κι άρχισε να θερίζει την Ελλάδα μια φοβερή πείνα. Δε βρίσκαμε πουθενά τροφή παρά μόνο σε μερικά χωριά.»

Το απόσπασμα από το βιβλίο «Ροζίνα: 548 ημέρες με άλλο όνομα» της Ροζίνας Πάρδο-Ασσέρ, διδάσκεται στη Γλώσσα της Γ’ Δημοτικού.

«Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944

Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δε γνωρίζει αν θα είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμαι που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν ή να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδεις ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά βδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μάς σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα.»

Από «Tο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», που διδάσκεται στο μάθημα της γλώσσας της ΣΤ’ Δημοτικού.

Τα παιδιά βίωσαν το Ολοκαύτωμα με έναν δικό τους βαθιά τραυματικό τρόπο. Η αγωνία της επιβίωσης, ο ξεριζωμός, η εξόντωση μελών της οικογένειάς τους, η πείνα και οι κακουχίες, η βιαιότητα, ο θάνατος και ο παραλογισμός του πολέμου έγιναν καθημερινότητα για μια ολόκληρη γενιά παιδιών, που έχασε απότομα την αθωότητά της.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο παιδιά εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκ των οποίων 1 εκατομμύριο Εβραιόπουλα, δεκάδες χιλιάδες παιδιά Ρομά, παιδιά με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, παιδιά που θανατώνονταν επειδή θεωρούνταν αντιπαραγωγικά, καθώς κατανάλωναν τροφή χωρίς να μπορούν να προσφέρουν εργασία, ή στο πλαίσιο του προγράμματος «ευθανασίας» για τη δημιουργία της «Αρίας φυλής». Πολλά παιδιά Ελλήνων Εβραίων παρέμειναν κρυμμένα από οικογένειες Ελλήνων Χριστιανών κατά τη διάρκεια των διωγμών , άλλαξαν όνομα και οικογένεια, εκτοπίστηκαν, έζησαν τον τρόμο, υπέστησαν σύγχυση ταυτότητας, που συχνά διατηρήθηκε και μετά την κατοχή.

Οι μαθητές στη χώρα μας διδάσκονται στο σχολείο το Ολοκαύτωμα, αλλά μαθαίνουν και μέσα από περιγραφές παιδιών της εποχής, που καταδεικνύουν ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών δεν ήταν πάντοτε αυτονόητα, αλλά αποτελούν μία κατάκτηση που οφείλουμε, με γνώση και μελέτη της ιστορίας, να διαφυλάξουμε από κάθε επιβουλή.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού, μέσα από τη διδασκαλία των γεγονότων, τη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, τα ιδανικά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της ενεργού πολιτειότητας. Διότι οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένα άλλο παιδί, στο παρόν και το μέλλον, δεν θα βρεθεί σε παρόμοια θέση.

Τιμήθηκαν οι Τρεις Ιεράρχες

IMG 20220128 091222Τιμήθηκαν σήμερα οι προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας οι Τρεις Ιεράρχες. Η ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας μαζί και του συστεγαζόμενου 18ου εκκλησιάστηκαν στον ενοριακό ναό των Αγίων Αναργύρων.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας διαβάστηκε το εόρτιο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου και ακολούθησε αρτοκλασία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης των Προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Τριών Ιεραρχών (Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου), απευθύνει και εφέτος Εόρτιο Μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας.

Αγαπητά μας παιδιά,

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήδη από τον 11ο αιώνα έχει καθιερώσει να εορτάζονται από κοινού στις 30 Ιανουαρίου οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος, οι Τρεις Ιεράρχες: ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, Επίσκοπος Καισαρείας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. 

Ο κοινός εορτασμός τους γίνεται κυρίως, για να προβληθεί  η αγιότητά τους και το Χριστιανικό ήθος τους. Επίσης είναι μία ευκαιρία για να τιμηθεί η Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να τιμηθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Η εορτή τους γίνεται αφορμή για να αναλογισθούμε τους αγαθούς καρπούς μίας Παιδείας, η οποία βασίζεται στη Χριστιανική Πίστη και τη σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων κλασικών. Μίας Παιδείας, η οποία δεν διδάσκει απλώς γνώσεις, αριθμούς, πειράματα, αλλά πρώτιστα μορφώνει, διαμορφώνει ανθρώπινους χαρακτήρες.

Οι Τρεις Ιεράρχες συνδύασαν τις γνώσεις και το ήθος, την Επιστήμη και την Πίστη, τον σεβασμό προς τον Θεό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Το παράδειγμά τους καταδεικνύει ότι και σήμερα πρέπει να σεβόμαστε και να αξιοποιούμε τα πορίσματα της Επιστήμης. Η μαρτυρία τους αποδεικνύει ότι ο επιστήμονας και γενικότερα ο καλλιεργημένος άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να είναι συγχρόνως πιστός Χριστιανός και ενάρετος άνθρωπος. Ειδικότερα, ο Μέγας Βασίλειος γνώριζε πολύ καλά την Ιατρική επιστήμη και την αξιοποίησε στο πλαίσιο του μεγάλου φιλανθρωπικού έργου του.

Οι Τρεις Ιεράρχες είχαν άριστη γνώση των αρχαίων ελληνικών κειμένων και προέτρεπαν τους νέους της εποχής τους να μελετούν τους Αρχαίους συγγραφείς επιλεκτικά, αποφεύγοντας ορισμένες θρησκευτικές δοξασίες.

Τα κείμενά τους αποτελούν θησαυρό θεολογικών, παιδαγωγικών, ιατρικών και φυσιογνωστικών διδαχών. Πρόκειται επίσης για μνημεία του ελληνικού λόγου. Άλλωστε, ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος σπούδασαν τα ελληνικά γράμματα στην Αθήνα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι δύο από τους Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, θυμίζοντάς μας τη μακροχρόνια παρουσία της Εκκλησίας του Χριστού και του Ελληνισμού στην ιστορική Μικρασιατική γη. Χρήσιμη υπενθύμιση, αφού φέτος είναι έτος μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, τις θυσίες και τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής. 

Είθε οι Τρεις Ιεράρχες να αποτελούν πρότυπα προς μίμηση στις σπουδές και τη ζωή σας και με τη βοήθειά τους να έχετε καλή πρόοδο!”

Στις υπόλοιπες τάξεις έγινε αναφορά για τους Τρεις Ιεράρχες.

IMG 20220128 084208 IMG 20220128 084218 IMG 20220128 085033 IMG 20220128 090704 IMG 20220128 091217 IMG 20220128 091433 IMG 20220128 091454

Οι τυχεροί της λαχειοφόρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Σε αρχείο pdf είναι οι τυχεροί της λαχειοφόρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων



Λήψη αρχείου

Κοπή βασιλόπιτας- ευχές

IMG 20220119 095328
Κοπή βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά! Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, τηρώντας το έθιμο, προσέφερε βασιλόπιτα σε κάθε τάξη και στον Σύλλογο Διδασκόντων. Το φλουρί, στην πίτα των εκπαιδευτικών, έτυχε στο κομμάτι της συναδέλφου Παλαιολόγου Ντίνας. Καλότυχη!
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και ευχόμαστε του χρόνου η κοπή να γίνει χωρίς μάσκες…
IMG 20220119 095453
Μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
IMG 20220119 095536
Οι υπόλοιποι συνάδελφοι εφημερία στο προαύλιο…
IMG 20220119 085557
Η βασιλόπιτα για τάξη…λόγω covid-19 σε κομμάτια…

Ευχές λάβαμε και από τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου: “Και του χρόνου με υγεία! Καλή πρόοδο!

Ευχές και από το 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΧΘΕΣ ΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ! ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΙΤΣΑ!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021 1Θ Δ.Σ. ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

IMG 20220117 153851Οι μαθητές/τριες του Ολοήμερου τμήματος και η Δ τάξη γνώρισαν τον διακεκριμένο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό. Είδαν και σχολίασαν πίνακές του. Στο τέλος επιχρωμάτησαν έργα του και έφτιαξαν τις δικές τους ζωγραφιές-πουλιά ακολουθώντας τη φόρμα του ζωγράφου.

Ο παππούς μου ήταν παπάς. Γεννήθηκα το 1935 δίπλα ακριβώς στην εκκλησία που λειτουργούσε ο ίδιος. Είχαμε ένα μικρό σπίτι με δειλινά στους Αγίους Αποστόλους κάτω από την Ακρόπολη. Από πολύ μικρός και εξαιτίας του παππού μου, τριγύρναγα στις μισοσκότεινες μεταβυζαντινές εκκλησίες και τον βοηθούσα άλλοτε φέρνοντάς του το θυμιατό και άλλοτε διαβάζοντας τον Απόστολο. Πιο πολύ όμως και από το θρησκευτικό μέρος με είλκυαν οι εικόνες οι βυζαντινές ή οι λαϊκές.

Μου έκαναν εντύπωση οι άγιοι καβαλάρηδες με τα φωτοστέφανα και τα σπαθιά τους, που έβγαζαν φλόγες και σκότωναν θηρία. Τα ξερά βυζαντινά βουνά στο βάθος, τα περίεργα δέντρα και τα φυτά και οι χρυσοί ουρανοί. Προσπαθούσα να αντιγράψω τις εικόνες. Όμως ήθελα να κάνω και δικές μου, να εκφράσω και τον δικό μου κόσμο, όπως κιόλας είχε διαπλαστεί από όλα όσα έβλεπα.

Η μητέρα μου ήταν φιλόλογος και είχε μανία με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αυτή με πήγαινε συγχρόνως στα μουσεία ή την Ακρόπολη και παντού όπου μπορούσε να συναντήσει αρχαία πράγματα. Μου άρεσαν πολύ τα εικονογραφημένα αρχαία βάζα, ιδίως οι λευκές λήκυθοι, που εικόνιζαν νεκρικές παραστάσεις. Πιο πολύ όμως με συγκινούσαν τα κυκλαδικά ειδώλια με στυλιζαρισμένα χέρια, τα μονοκόμματα σώματα που μοιάζανε με παιχνίδια.

Ο πατέρας μου ήταν μουσικός και έτσι έμαθα να παίζω βιολί. Δεν νομίζω ότι αυτό με επηρέασε καθόλου. Γιατί ήθελα να ζωγραφίζω από μικρό παιδί. Μέχρι τα δεκαεφτά μου χρόνια ζωγράφιζα μόνος μου και είχα όλο τον μαγικό κόσμο των εικόνων, στις εκκλησίες, και από την άλλη μεριά την αγαλματολατρεία των αρχαίων Ελλήνων.

Ύστερα πήγα και σπούδασα στη Σχολή Καλών Τεχνών…”

 

IMG 20220117 154105IMG 20220117 154135IMG 20220117 155431

IMG 20220119 085318 IMG 20220119 084125 IMG 20220119 084248



Λήψη αρχείου

Λαχειοφόρος αγορά

 

.jpg

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων πραγματοποιεί λαχειοφόρο αγορά με τιμή λαχνού 1 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Η προμήθεια των λαχνών γίνεται από την πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κα. Μεγαγιάννη Χρύσα.

 



Λήψη αρχείου

Επιστροφή στα θρανία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές

Αγαπητοί γονείς και μαθητές/τριες

Καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία, χαρά και δημιουργία!

Christmas TheEnd icon 800x529

Παρακάτω θα διαβάσετε τις οδηγίες σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την προσέλευση των μαθητών/τριών στο σχολείο από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Όλοι οι μαθητές θα κάνουν self-test, εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι και όσοι νόσησαν. Τα self-test είναι δωρεάν. Να ενημερώσετε τον δάσκαλο ή τη δασκάλα τάξης σε περίπτωση που δεν έχετε προμηθευτεί self-test.
  • Την πρώτη εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα κάνουν 3 self-test.
  • Από τις 17 Ιανουαρίου θα κάνουν 2 self-test όπως και πριν.
✅ Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο self test για να έρθουν οι μαθητές/τριες στο σχολείο τη Δευτέρα 10/1/2022 .
✅ Τη Δευτέρα 10/01/2022 θα πραγματοποιηθεί self-test για την προσέλευση της Τρίτης και την Πέμπτη 13/01/2022 θα γίνει το self-test για την προσέλευση των μαθητών/τριών την Παρασκευή.
✅ Από την επόμενη εβδομάδα τα τεστ θα είναι δύο όπως και πρώτα (κάνουμε τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να έρχονται τα παιδιά με τις βεβαιώσεις τους κάθε Τρίτη και Παρασκευή.)
Σε όλα τα παραπάνω θα  γίνεται η απαραίτητη δήλωση στο edupass.gov.gr  και θα εκτυπώνεται η σχολική κάρτα για covid-19,για να εισέρχονται οι μαθητές/τριες στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης , μπορείτε να γράψετε τα στοιχεία της κάρτας χειρόγραφα και να την υπογράψετε.
Παραμένουν ως μέτρα, ό,τι ίσχυε και κατά το προηγούμενο διάστημα (χρήση μάσκας, αερισμός αιθουσών, περιορισμοί στις επισκέψεις στο σχολείο, κλπ).
Κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση των self-test και η τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών μας. Στηρίζεται η δια ζώσης διδασκαλία.
Ευελπιστούμε στην εφαρμογή των μέτρων και στην καλή συνεργασία.
Ο Δ/ντής του Σχολείου
Τσιμπλούλης Γεράσιμος

Καλή χρονιά!

2022

Από τη λαϊκή μας παράδοση

Από το βάθος του χρόνου τα πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα, οι προλήψεις, το ποδαρικό και τα γούρια κυριαρχούν την πρώτη μέρα του νέου έτους, σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας.

Το σπάσιμο του ροδιού
Για να είναι ευλογημένος ο νέος χρόνος, όλη η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Ο νοικοκύρης έχει μαζί του ένα ρόδι. Μόλις επιστρέψουν από τη Θεία Λειτουργία μπαίνει μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα και λέει, «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».

Τα παιδιά μαζεμένα γύρω – γύρω κοιτάζουν οι ρώγες να είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

Άλλη ευχή που συνηθίζεται να λέγεται κατά το σπάσιμο του ροδιού είναι: «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!»

Το ποδαρικό

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους την Πρωτοχρονιά.

‘Έτσι από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό.
Μόλις μπει στο σπίτι τον βάζουν να πατήσει ένα σίδερο για να είναι όλοι σιδερένιοι και γεροί μέσα στο σπίτι στη διάρκεια του καινούργιου χρόνου.
Η νοικοκυρά φιλεύει τον άνθρωπο που κάνει ποδαρικό για το καλό του χρόνου. Συνήθως του δίνει μήλα ή καρύδια και μια κουταλιά γλυκό κυδώνι ή ότι άλλο γλυκό έχει φτιάξει για τις γιορτές.

Αν ανήμερα την Πρωτοχρονιά έχει λιακάδα, πιστεύουν πως ο καιρός θα είναι ο ίδιος σαράντα μέρες.

Λένε: “Τ’ άλιασε η αρκούδα τα αρκουδάκια της, δε θα ‘χουμε χειμώνα βαρύ”. Αν όμως ο καιρός είναι άσχημος την Πρωτοχρονιά θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή σαράντα μέρες θα έχουμε βαρυχειμωνιά.