Το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου στο Σχολείο μας…

Το 29ο Δημοτικό Σχολείο «φιλοξενεί» το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου διαθέτει μια πλούσια λαογραφική συλλογή εκθεμάτων λαϊκής τέχνης όπως γραπτά, εικόνες και αντικείμενα για το επάγγελμα του σαμαρά, του πεταλωτή, του κατασκευαστή καλντεριμνιών και διαφόρων άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων ή εργόχειρα, κεντήματα και υφαντά της μηλιώτισσας νοικοκυράς.

Η ιστορία του ξεκινά το 1982 όταν εγκαινιάστηκε στις Μηλιές μια μικρή συλλογή ιστορικών και λαογραφικών τεκμηρίων, με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδρύτριά του θεωρείται η Ελένη-Φαίη Σταμάτη, η οποία συγκέντρωσε πλούσιο υλικό σχετικά με πολιτιστικά θέματα του Πηλίου όπως παραδοσιακές φορεσιές, έθιμα, τέχνη και παραδοσιακά επαγγέλματα.
Στο Μουσείο εκτίθεται, επίσης, και αντίγραφο της σημαίας της ελληνικής επανάστασης του 1821. Στο χώρο του Μουσείου διατηρείται και πωλητήριο ενώ έχει εκδοθεί από την ιδρύτριά του και λεύκωμα με τίτλο «Μηλιές, κώμη του Πηλίου Όρους».

Η συνεργασία του Δημοτικού Τοπικού Μουσείου Μηλεών από το 1989 με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές γίνεται ακόμα πιο στενή χάρη στις μουσειοσκευές του, που έχουν ως αποτέλεσμα να «φέρνουν» το Μουσείο στο σχολείο. Η κάθε μουσειοσκευή είναι ένα κινητό εκπαιδευτικό πακέτο-πρόγραμμα που δανείζεται δωρεάν και έχει ως θέμα τη ζωή στο χωριό. Θέματα των μουσειοσκευών είναι α) Η ελιά και το λάδι, β) Από το στάρι στο ψωμί, γ) Το επάγγελμα του πεταλωτή, δ) Το σαμάρι, ε) Το τρενάκι του Πηλίου και στ) Η ζωή στο χωριό.

Το ενδιαφέρον του Μουσείου δεν εστιάζεται μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ενδιαφέρεται ζωηρά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Με σύνθημα «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας», παρουσιάζει περιοδικά, από το 1990 σχετική έκθεση πλαισιωμένη από οικολογικό εργαστήρι για παιδιά.