Σύμφωνα με την Α.Π: 32128/ ΓΔ4/28-02-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων «η 6η Μαρτίου αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας που εκδηλώνεται μεταξύ μαθητών».
Την Ημέρα της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού αφιερώσαμε χρόνο στις παρακάτω δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Έτσι:
- Αναπτύχθηκε συζήτηση με τους μαθητές της τάξης με θέματα που αφορούν τη βία, τις αιτίες που την προκαλούν, τους τρόπους εκδήλωσης κ.α. Οι μαθητές διατύπωσαν τις εμπειρίες τους και τη γνώμη τους για το θέμα μέσα από τις οποίες προέκυψαν ιδέες, και προβληματισμοί για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, ανάληψης ευθυνών και ρόλων.
- Προβλήθηκαν βίντεο στους μαθητές από τους δασκάλους των ΣΤ τάξεων στο οποίο αναφέρονται οι μορφές σχολικής βίας, τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές γι αυτήν, το πώς μπορούν ν’ αντιδράσουν στην εμφάνιση τέτοιων περιστατικών, αλλά και κάποιες προτάσεις για καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
- Μοιράστηκε φυλλάδιο, στους γονείς με πρακτικές συμβουλές για το σχολικό εκφοβισμό .
- Δόθηκε ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στους μαθητές της ΣΤ τάξης και έγινε συζήτηση σε θέματα συμπεριφοράς και σχολικού εκφοβισμού.
Στόχος
- Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τις στάσεις και τις απόψεις γύρω από το θέμα της σχολικής βίας.
- Να τους δοθεί μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση.
Χρονική διάρκεια: 1 διδακτική ώρα ΣΤ τάξη –Διευθύντρια.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
- Στην αρχή του προγράμματος μοιράστηκε στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο κατέγραψαν τις απόψεις τους γύρω από τους παράγοντες που σχετίζονται με τη σχολική βία αλλά και τα προσωπικά τους βιώματα.
- Όταν ολοκληρώθηκε η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου οργανώθηκε συζήτηση στην ολομέλεια σχετική με τα στοιχεία ανέκυψαν από τη συμπλήρωσή του.
Ερωτήσεις που βοήθησαν τη συζήτηση ήταν και οι παρακάτω:
- Ποιες ερωτήσεις σας δυσκόλεψαν περισσότερο και γιατί;
- Υπήρχαν ερωτήσεις που δεν μπορέσατε να απαντήσετε και γιατί;
- Θα θέλατε να ξέρετε τι απάντησαν οι συμμαθητές σας σε μια συγκεκριμένη ερώτηση και ποια είναι αυτή;
- Ποια από τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας σας εντυπωσίασαν ;
- Ποια δεν περιμένατε να προκύψουν;
Υπενθύμισα στους μαθητές ότι δεν με ενδιέφερε η αναγραφή του ονόματός τους στο ερωτηματολόγιο, αλλά μόνο το φύλο τους. Επίσης ότι τα στοιχεία που προέκυψαν ή θα συζητήθηκαν δε θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για την επιβολή τιμωριών ή κυρώσεων.
Δόθηκαν στα παιδιά διευθύνσεις από site στο internet σχετικά με τη σχολική βία όπως:
http://www.e-abc.eu/gr/
http://www.antibullyingnetwork.gr/ (Δίκτυο κατά της βίας)
- Τέλος οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ασχολήθηκαν με τη δημιουργία αφίσας με μηνύματα και πληροφορίες κατά της βίας, χρησιμοποιώντας ζωγραφική και μπόλικη φαντασία.
Προσκλήθηκε στο σχολείο η Θεοδώρα Τζεράχογλου- Κατσαρού κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Msc ειδικευμένη στην Δραματοθεραπεία με εκπαιδεύσεις στην Ειδική Αγωγή ,Διαταραχές Άγχους, Ψυχοπαθολογία.
Η οποία μαζί με τους μαθητές της ΣΤ ασχολήθηκαν σε βιωματικό εργαστήρι με τίτλο ΄<< για να μη μου κλέψουν το όνομά μου….>> ένα εργαστήρι ενάντια στη βία και τον εκφοβισμό.