το μήνυμά μας το ηχογραφήσαμε με το ψηφιακό εργαλείο ChatterPix και η αφίσα μας έγινε ψηφιακή!!! 😀
Μια καινούργια φίλη εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στο Νηπιαγωγείο μας και συγκεκριμένα στην αυλή μας!!!! 😀
Με μεγάλη χαρά έχουμε βρει στην αυλή του σχολείου μας μία πανέμορφη μεγάλη χελώνα, η οποία τριγυρνάει στην αυλή και μασουλάει τα χορταράκια που βρίσκει!!!
Σήμερα την πετύχαμε την ώρα του διαλείμματος να έχει βγει για την πρωινή της βόλτα και την αποθανατίσαμε σε διάφορες φάσεις!!!
Σκεφτήκαμε και διάφορα ονόματα να της δώσουμε, αλλά οι ιδέες ήταν πολλές και έτσι είπαμε να ψηφίσουμε ποιο όνομα θα της χαρίσουμε…
Ανάμεσα στο Μάτα, Λίλη, Χελ, το Λίλη μάζεψε τις περισσότερες ψήφους!!
Σας ενημερώνουμε ότι ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, ενόψει της Πασχαλινής περιόδου, επιθυμεί να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες τόσο των παιδιών που διαμένουν στα σπίτια του Συλλόγου, όσο και των παιδιών και οικογενειών που λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.
Έτσι λοιπόν το Νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια Δράσεων Ενεργού Πολίτη που υλοποιεί θα συμμετέχει στην παραπάνω δράση.
Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται έως 4/4/2025.
Η ευαισθησία και η κινητοποίηση των παιδιών που θα ανταποκριθούν στην έκκληση θα είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του Οργανισμού και θα αναδείξει την κοινωνική ευαισθησία και την έννοια της προσφοράς, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες αισιοδοξίας στο σχολικό περιβάλλον.
Η Ημέρα Αναγνώστη Γονέα για αυτή την εβδομάδα έγινε κατ’ εξαίρεση Τετάρτη (Τρίτη ήταν η Επέτειος της 25ης Μαρτίου) 😀
Έτσι λοιπόν σήμερα είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στην τάξη μας την αγαπητή μητέρα, η οποία με χαρά διηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία: “Τικ και Τέλα- το σούπερ πατίνι” (Αxel Scheffler).
“Η Τέλα θέλει ν’ανέβει στο πατίνι του Τικ. Έτσι του το παίρνει και τρέχει μακριά. Δεν ξέρει όμως να το οδηγάει και σύντομα θα χρειαστεί τη βοήθεια του Τικ.
Μια τρυφερή ιστορία για μικρά παιδιά που μιλάει για τη φιλία και για τη σημασία της συγγνώμης”.
Μετά την αφήγηση της ιστορίας, ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά για τη σημασία και τη δύναμη της συγγνώμης!!!
Έπειτα, ζωγραφίσαμε… Από ποιόν θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη;;;;
Η μαθήτριά μας Α. και η μαμά της χάρισαν το παραμύθι στη βιβλιοθήκη του σχολείου!!! Ευχαριστούμε!!!! 🙂
Κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Η αρχική έμπνευση για τη δημιουργία μίας ημέρας κατά την οποία τιμάμε την Ποίηση ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα.
Ο γνωστός ποιητής Μιχαήλ Μήτρας το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη μέρα για τον εορτασμό αυτής της ημέρας. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης, Κώστα Στεργιόπουλου, που ήταν τότε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Και μπορεί η πρόταση για τη δημιουργία μίας ημέρας για να γιορτάσουμε την ποίηση να έγινε από το Μιχαήλ Μήτρα, αλλά η επιλογή της 21ης Μαρτίου ως ημερομηνία κατά την οποία γιορτάζεται η ποίηση έγινε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας, που όπως υποστήριξε η γνωστή ποιήτρια, συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.
Η ποίηση, η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η μουσική και η τέχνη γενικότερα είναι στοιχεία τόσο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο όσο η αναπνοή και το καθαρό οξυγόνο.
Στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μας, εντάσεται η ποίηση για να τονίσουμε την σημασία της στη γλωσσική αγωγή του μικρού παιδιού. Προσεγγίζουμε διαφόρων ειδών δραστηριότητες για να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του συναισθηματικού και διανοητικού κόσμου του παιδιού.
Στο νηπιαγωγείο μας τιμήσαμε αυτή την ημέρα με το ποίημα Άνοιξη του Καρυωτάκη
Άνοιξη, Κώστας Καρυωτάκης
Άνοιξη
Έφτασ’ η ώρια Άνοιξη -το λεν τα χελιδόνια-
κι ο σκυθρωπός Χειμώνας εκίνησε να φύγει·
του στέλνει κείνη λούλουδα, αυτός της ρίχνει χιόνια,
και με τ’ αθώο γέλιο της τα δάκρυά του σμίγει.
Στο γαλανό παλάτι του ο Φοίβος τριγυρίζει και,
χύνοντας, αφόβιστα ολόχρυσες αχτίδες,
σ’ ό,τι στο δρόμο του βρεθεί το χρώμα του χαρίζει
κι αφήνει πίσω του χαρά και άσβεστες ελπίδες.
Τα δέντρα πρασινίσανε και γιόμισαν λουλούδια·
του πιστικού ακούγεται η γέρικη φλογέρα να
σιγολέει άφταστα κάθε πρωί τραγούδια,
και τα πουλιά να κελαηδούν τον ύμνο τους στη μέρα.
Παντού ξεχύνετ’ η χαρά. Μόνον εσύ, μικρή μου,
βλέπεις τις τόσες ομορφιές με μάτια δακρυσμένα.
Έλα να βρεις παρηγοριά στ’ ολόθερμο φιλί μου!
Επρόβαλε η Άνοιξη! Ξέχνα τα περασμένα!
Τα παιδιά ζωγράφισαν τις εικόνες που τους ήρθαν στο μυαλό ακούγοντας το ποίημα…. 😀
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην πιλοτική εφαρμογή του AI ψηφιακού εργαλείου “Elina” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EUN (European Schoolnet Academy).
Το πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής του ψηφιακού εργαλείου ELINA ήταν η “ψηφιακή βοηθός” μας, η οποία αξιοποίησε τις πληροφορίες της ομάδας μας (αριθμός παιδιών, ενδιαφέροντα κτλ) και με τις ιδέες που μας πρότεινε σε διάφορες δραστηριότητες που οργανώσαμε στην τάξη καταφέραμε να τις εμπλουτίσουμε και να τις ολοκληρώσουμε με επιτυχία.
Συγκεκριμένα μας η “ψηφιακή βοηθός Elina” μας βοήθησε κατά τη διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού “Το δέντρο που έδινε”.
Eπόμενη δραστηριότητα που ζητήσαμε τη βοήθεια της Elina, ήταν για τη δημιουργία του ημερολογίου της τάξης για το 2025, για μια δραστηριότητα που θα προήγαγε τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών!!! Και η “βοήθειά” της πολύτιμη, μιας που με τις ιδέες της ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αποστολή μας!!
Από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής του ψηφιακού εργαλείου ELINA–ψηφιακή βοηθός, λάβαμε την βεβαίωση πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EUN.
Οι εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2025-2026, παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.
Δείτε την απόφαση πατώντας εδώ
Μια ακόμα ιδέα για τη δημιουργία αφίσας σχετικά με τη φιλαναγνωσία δημιουργήθηκε από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας. Τα παιδιά συζήτησαν, αντάλλαξαν ιδέες και συνεργάστηκαν, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της σχολικής μας μονάδας “Βιβλίο: Παράθυρο στον κόσμο και την φαντασία” και η αφίσα μας ετοιμάστηκε με πολύ κέφι!!
Στο 2ο τμήμα, σήμερα Τρίτη, ημέρα Αναγνώστη Γονέα έγινε η αφήγηση, ανάλυση εικόνων και γεγονότων της πολύ γλυκιάς, τρυφερής και πολυτραγουδισμένης ιστορίας της κρητικής λογοτεχνίας, γραμμένη για παιδιά, “Ερωτόκριτος”, Κατερίνα Μουρίκη & Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη. 🙂
Στη συνέχεια υπήρξαν ερωτοαποκρίσεις με τα παιδιά για το περιεχόμενο της ιστορίας. Ακολούθησε ζωγραφική σκηνών της ιστορίας που μας εντυπωσίασαν και 2 ασκήσεις, που μας έφερε η μητέρα α) ενώνω τους αριθμούς από 1 έως 10 για να σχηματιστεί το αστέρι της αγάπης των δυο νέων και ζωγραφίζω και β) Βοηθώ το περιστέρι να βρει το δρόμο προς το ταίρι του, όπως ο Ερωτόκριτος την Αρετούσα, πατώντας και ζωγραφίζοντας, μόνο τις καρδούλες.
Στο τέλος, η μανούλα μας έφτιαξε μια κάρτα με μήνυμα αγάπης για κάθε παιδί ” Η ΑΓΑΠΗ ΟΛΑ ΤΑ ΝΙΚΑ”, μοίρασε κεράσματα για γάμο 2 νέων, παραδοσιακά παστέλια και μαζί με τις κόρες της Α. και Μ. χάρισαν το βιβλίο στη βιβλιοθήκη του σχολείου!! 😀
Στο 1ο τμήμα, η μανούλα μας διάβασε την πολύ τρυφερή ιστορία «Μίλα μου», της Μαρίνας Γιώτη 😀
“Η ΑΝ ήταν πάντα ένα κορίτσι χαμογελαστό. Μια μέρα βρήκε ένα πετραδάκι στον δρόμο και το πήρε μαζί της. Όσο περνούσε ο καιρός το πετραδάκι άρχισε να γίνεται ασήκωτο, την κούραζε πολύ, αλλά δεν ήξερε πώς να το πει στους γονείς της. Τότε όμως γνώρισε έναν υπέροχο καινούριο φίλο, που τη βοήθησε να… μιλήσει για όσα τη βάραιναν”.
Μετά την ανάγνωση της ιστορίας ακολούθησε συζήτηση και ζωγραφική… «Η πετρόυλα μου..» & «Το μίλα μου..» και η μικρή μας μαθήτρια Λ., χάρισε το βιβλίο στη βιβλιοθήκη του σχολείου!!
Σας ευχαριστούμε…περάσαμε πολύ όμορφα με τις ιστορίες σας!!!!!📚📚