Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31η Οκτωβρίου)
















Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής Διατροφής (16 Οκτωβρίου), συζητήσαμε με τα παιδιά για τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, πουλερικά) και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε περισσότερο με τα φρούτα και τα λαχανικά…τροφές που κατά τη διάρκεια του δεκατιανού και του μεσημεριανού περιλαμβάνονται στα περισσότερα γεύματα των παιδιών.
To Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του EIT Food «FoodEducators» που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στοχεύει στην προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών επιλογών μεταξύ των νέων και στην ενθάρρυνσή τους να είναι οι παράγοντες αλλαγής που χρειάζεται το διατροφικό μας σύστημα.
Με τη συνεργασία των γονέων βάλαμε στο καλάθι διάφορα φρούτα που τα παιδιά ήθελαν να φέρουν στο σχολείο και “παίξαμε” μαζί τους..
Τα μετρήσαμε… τα ομαδοποιήσαμε … τα καταγράψαμε..
Στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε και εμείς κάτι για την ημέρα αυτή!!
και προγραμματίσαμε και την μελισσούλα μας…. να περάσει και να “φάει” τα υγιεινά φρουτάκια!!!
Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε πώς θα “χρησιμοποιήσουμε” τα φρούτα που μαζέψαμε.. και φυσικά με μια φωνή όλα τα παιδιά είπαν “Να τα φάμε”!!!! 😀 😀
Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε με τα φρούτα που μαζέψαμε μια υγιεινή φρουτοσαλάτα και να τη γευτούμε, κάνοντας πικνικ στην ηλιόλουστη αυλή του σχολείου μας!!!
Γιορτάσαμε λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων μέσα από την εβδομάδα δραστηριοτήτων του προγράμματος FoodEducators 2024, ετοιμάζοντας και απολαμβάνοντας ένα υγιεινό και βιώσιμο πικνίκ!!!
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού του 2024 πραγματοποιείται από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου! (εμείς βέβαια κάνουμε αντίστοιχες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς!!!) 😀 😀
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι ένα κίνημα βάσης που προωθεί τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία μέσω του προγραμματισμού και άλλων δραστηριοτήτων του τομέα της τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία στόχο έχει να προβληθεί ο προγραμματισμός, να παρουσιάσουμε στους νέους, στους ενήλικες και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πώς μπορείς να δώσεις πνοή στις ιδέες σου μέσω της συγγραφής κώδικα, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες και να έρθουν πιο κοντά ενδιαφερόμενα άτομα για να αυξήσουν τις γνώσεις τους.
3Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: “Ανακαλύπτοντας το αρχικό του ονόματός μας“
Μία ακόμα συνεργατική συμμαχία που συμμετείχαμε είναι η δραστηριότητα του 8ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κώδικα που έχει τίτλο: “Ανακαλύπτοντας το αρχικό του ονόματός μας”. Στο διαμορφωμένο επιδαπέδιο πλέγμα υπάρχουν τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών. Το κάθε παιδί σχηματίζει τον αλγόριθμο στην μελισσούλα, έτσι ώστε η bee bot να φτάσει στο αρχικό του γράμμα.
4Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: “Συναρμολογώντας το όνομά μου..”
Εμείς στη συνέχεια επεκτείναμε τη δραστηριότητα με την αναγνώριση των γραμμάτων και δημιουργώντας το όνομά μας.. με τη βοήθεια της αγαπημένη μας μελισσούλας:-D
και συνεχίσαμε και με σχετικές δραστηριότητες προγραμματισμού και κωδικοποίησης με δραστηριότητες σχετικά με τη θεματική της 28ης Οκτωβρίου, που αυτές τις μέρες συζητάμε στο σχολείο μας!
5Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: “Το μεγάλο ΟΧΙ”
6Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: “Η Ελληνική μας σημαία!!!”
Πιστοποιητικά συμμετοχής θα δοθούν σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, καθώς μέσα από αυτές τις παιγνιώδεις διαδικασίες καλλιεργούν δεξιότητες προγραμματισμού και κωδικοποίησης.
συνεχίζουμε….
Η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών που προηγήθηκε στις 13 Οκτωβρίου μας κινητοποίησε να ασχοληθούμε περισσότερο με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού!!!
ΣΕΙΣΜΟΣ: ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η 1η σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η 6η σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η απόκτηση γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού, σε μία χώρα με συνεχή σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.
Τι είναι όμως ο Σεισμός; Κάποιες φορές νοιώθουμε τη γη να κουνιέται….. Τότε γίνεται σεισμός…. Ο σεισμός γίνεται ξαφνικά και τελειώνει γρήγορα…..Με τον σεισμό μπορεί να ραγίσουν τοίχοι, να σπάσουν τζάμια, να πέσουν κάτω βαριά αντικείμενα, μπορεί να κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο. Μιλήσαμε για τον σεισμογράφο, το σεισμογράφημα και τον σεισμολόγο. Οι μικροί μαθητές μας ενημερώθηκαν για το τι είναι ο σεισμός, ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λάβουμε πριν από το σεισμό, τι κάνουμε κατά την διάρκεια του σεισμού είτε είμαστε στην τάξη, στο σπίτι ή στο δρόμο και τι θα κάνουμε μετά από το σεισμό μέσα από εικόνες, αφίσες του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Δεν ξεχνώ τα 3 βήματα του σεισμού. Παραμένω στο χώρο, σκύβω καλύπτω με τα χέρια μου τον αυχένα. Καλύπτομαι κάτω από το τραπέζι και πιάνω το πόδι του. Βγαίνω στο χώρο συνάντησης…
Ακούσαμε και ένα σχετικό τραγούδι που πολύ αγαπήσαμε “Σεισμός! Μαθαίνω να προστατεύομαι”!!!(πηγή: Thalia v)
Στο τέλος, πραγματοποιήσαμε την 1η, για φέτος, άσκηση σχολικής ετοιμότητας για έκτακτη κατάσταση σεισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου …
και ζωγραφίσαμε.. “Πώς φαντάζομαι τον σεισμό;”
Θα ασχοληθούμε αναλυτικά με αυτό το φυσικό φαινόμενο στα πλαίσια του 1ου θεματικού κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το οποίο αυτές τις μέρες ξεκινάμε στο Νηπιαγωγείο!
Αυτές τις μέρες στο νηπιαγωγείο ασχολoύμαστε με την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με τον δικό μας τρόπο τιμήσαμε τη γιορτή της Ελλάδας, μαθαίνοντας μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα, εκπαιδευτικά βίντεο και πλούσιο εποπτικό υλικό όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής εκείνης!!
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική σημαία!!!
Μιλήσαμε γενικά για τη σημαία και τί συμβολίζει για κάθε χώρα και σταθήκαμε στη σημαία της χώρας μας (το χρώμα της, το σχήμα της κτλ).
και την προγραμματίσαμε να βρει τις ελληνικές σημαίες ανάμεσα σε σημαίες άλλων χωρών.. 😀
Ακολούθησε και η δική μας μοναδική παρέλαση, την οποία κάναμε με καμάρι και περηφάνεια στην αυλή του σχολείου μας με την παρουσία και υποστήριξη των αγαπημένων μας γονιών, μετά τα ποιήματα και τα τραγούδια που με χαρά τους παρουσιάσαμε..
Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!
Παράσταση Καραγκιόζη σήμερα στο σχολείο μας!!!!
“Το Ηρωικό ΟΧΙ” παρακολουθήσαμε σήμερα και οι μικροί/ες μαθητές/τριές μας χάρηκαν με την πρώτη (για τους περισσότερους) συνάντηση με τον Καραγκιόζη..
Με την συγκεκριμένη παράσταση έγινε η εισαγωγή μας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τη Γιορτή της Ελλάδας, με την οποία θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες.. 😀
Στο τέλος.. ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας… 😀
Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Η συζήτηση με τα παιδιά ξεκίνησε μιλώντας και ανταλλάσσοντας σκέψεις σχετικά με τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν γύρω μας.. Πολλά παιδιά ανέφεραν φωτιές, πυρκαγιές που έτυχε να δουν στην τηλεόραση ή και “από κοντά” το καλοκαίρι που πέρασε.. και έτσι η συζήτηση συνεχίστηκε με ενδιαφέρον να μάθουν νέες πληροφορίες σχετικά.. Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά στον η/υ με τσουνάμι, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους..
Τα σημειώσαμε και σε χαρτί για να τα θυμόμαστε..
Στη συνέχεια, το κάθε παιδί επέλεξε και ζωγράφισε αυτό που του έκανε περισσότερο εντύπωση..
Τις επόμενες μέρες θα γίνει και η 1η άσκηση σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας και θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα με το φαινόμενο αυτό στα πλαίσια του 1ου Θεματικού κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. 🙂
Πολλά φρούτα της εποχής πάνε και έρχονται στο νηπιαγωγείο μας την ώρα του δεκατιανού γεύματος!!
Τα αγαπημένα μας και ζουμερά σταφύλια που τόσο μας αρέσουν… εμείς διαλέξαμε να τα τραγουδήσουμε και να τα φτιάξουμε με πλαστελίνη, πινέλα και χρώματα..
“1 μήλο την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα!!!!”
Την γνωστή παροιμία.. την μάθαμε και την κολλήσαμε σε ένα μήλο που κόψαμε και κολλήσαμε σε ένα γλωσσοπίεστρο για να το πάρουμε στο σπίτι και να μας θυμίζει πόσο καλό κάνει στην ΥΓΕΙΑ μας η κατανάλωση μήλων αλλά και όλων των φρούτων γενικά… 😀 😀
Τα χρώματα αποτελούν μια αγαπημένη θεματική στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά καθημερινά ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους, πινέλα και πειραματίζονται μαζί τους..
Αρχικά, μιλήσαμε για τα 3 βασικά χρώματα..
Συζητήσαμε ποια στοιχεία, αντικείμενα, φαγητά κτλ γύρω μας έχουν αυτά τα βασικά χρώματα και ομαδικά, τα αποτυπώσαμε σε χαρτί όπως μπορούσαμε.
και ζωγραφίσαμε χρησιμοποιώντας.. μόνο δύο από τα βασικά χρώματα!!
Σε επόμενη φάση, πειραματιστήκαμε, ανακατέψαμε χρώματα και φτιάξαμε με τις παλάμες μας τα χρώματα που δημιουργούνται μέσα από μίξεις χρωμάτων..
..έτσι φτιάχτηκε και ο πίνακας αναφοράς με τα χρώματα.. γράφοντας και το όνομά τους! 😀
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!
Την επόμενη μέρα, διαβάσαμε το πολύ όμορφο παραμύθι “Το παραμύθι με τα χρώματα” του Αλέξη Κυριτσόπουλου.
Ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά, τα οποία αντάλλαξαν ιδέες και σκέψεις σχετικά με την ιστορία…
-Τί ήταν αυτό που στεναχώρησε το ουράνιο τόξο;
-Τί σκέφτηκαν να κάνουν τα παιδιά;
-Κατάφεραν να βοηθήσουν να γίνει και πάλι χρωματιστή η πόλη τους;
Πραγματικά όλες οι ιδέες ήταν φανταστικές και η συζήτηση ολοκληρώθηκε, για να ακολουθήσει η ζωγραφιά του παραμυθιού με ότι έκανε περισσότερο εντύπωση στον καθένα.
Στο τέλος, θελήσαμε να κάνουμε και μια ομαδική ζωγραφική σχετικά με το παραμύθι.. 🙂
Συζητήσαμε τί θέλουμε να ζωγραφίσουμε (η βροχή του ουράνιου τόξου υπερίσχυσε…), μοιράσαμε ρόλους και ξεκινήσαμε.. 😀
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων συζητήσαμε με τα παιδιά για τη λειτουργία τους και την αποστολή τους. Είδαμε σχετικό εποπτικό υλικό, μιλήσαμε για τη δουλειά του ταχυδρόμου, τα γραμματόσημα, τον αποστολέα και τον παραλήπτη ενός γράμματος, καθώς και τους λόγους που οι άνθρωποι -παλιότερα κυρίως- έστελναν γράμματα…
Ακούσαμε και το παρακάτω σχετικό τραγούδι..
Στη συνέχεια με κόλλα και ψαλίδι, ομαδοποιήσαμε κα κολλήσαμε γραμματόσημα..
Θελήσαμε να στείλουμε και εμείς ένα γράμμα.. σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο..
Έτσι λοιπόν, φτιάξαμε όπως μπορούσαμε μόνοι μας τους φακέλους.. “γράψαμε” και ζωγραφίσαμε το μήνυμα που θέλαμε.. γράψαμε τον αποστολέα και τον παραλήπτη.. κολλήσαμε και το γραμματόσημο..
….και το γράμμα έτοιμο για αποστολή στον παραλήπτη του… 😀
Την επόμενη μέρα απαντήσαμε σε ένα αίνιγμα με τον δικό μας τρόπο..
Και είχαμε μια ιδέα για τη συνέχεια… Θελήσαμε να στείλουμε στο άλλο τμήμα του Νηπιαγωγείου μας αυτό το αίνιγμα μέσω ενός γράμματος!!! 😀
Έτσι, ετοιμάσαμε το κείμενο.. φτιάξαμε τον φάκελο.. γράψαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και το γράμμα είναι έτοιμο για αποστολή…
Δύο παιδιά ανέλαβαν τον ρόλο του ταχυδρόμου και ντυμένα «κατάλληλα»(καπέλο, τσάντα)..ξεκίνησαν για την παράδοση του φακέλου..
Τα παιδιά του άλλου τμήματος υποδέχτηκαν τους ταχυδρόμους στη τάξη τους.. παρέλαβαν το γράμμα.. και τώρα περιμένουμε με ανυπομονησία να λάβουμε και εμείς από εκείνα το γράμμα με την απάντηση στο αίνιγμα… 😀 😀 😀
συνεχίζεται…
Η απάντηση ήρθε…
Τα παιδιά του τμήματος 2 βρήκαν τη λύση στο αίνιγμα και μας έφεραν το γράμμα τους με την απάντηση.. 😀 😀
Τί όμορφη εμπειρία ήταν αυτή για όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας!!!
Χρόνια πολλά αγαπημένα μας ταχυδρομεία!!!