Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Συμπερίληψη:
Αλληλοσεβασμός/Διαφορετικότητα/Συνεργασία
«Όλοι μαζί .. είμαστε πάντα πιο δυνατοί».
Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει την έννοια της συνεργασίας στο νηπιαγωγείο. Στόχοι είναι τα παιδιά να συνεργαστούν με δραστηριότητες ανά ζεύγη, μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας.
Δεξιότητες Μάθησης:
Επικοινωνία (Communication),
Κριτική σκέψη (Critical thinking),
Συνεργασία (Collaboration)
Δεξιότητες ζωής:
Kοινωνικές δεξιότητες/ ενσυναίσθηση
προσαρμοστικότητα
υπευθυνότητα
πρωτοβουλία
Δεξιότητες του νου:
Στρατηγική σκέψη
Επίλυση προβλημάτων
Μελέτη περιπτώσεων
Κατασκευές
Στα επτά εργαστήρια του συγκεκριμένου προγράμματος προτείνονται δραστηριότητες από τις εξής κατηγορίες: Δραστηριότητες γνωριμίας και συγκρότησης ομάδας, Συμβόλαιο Ομάδας, Οργανωμένες δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο, Αξιοποίηση διαφόρων μορφών τέχνης, Φύλλα εργασίας που αξιοποιούν πίνακες ζωγραφικής και τις Ρουτίνες Σκέψης μέσω των ροών μαθησιακών δραστηριοτήτων. Στόχος των συγκεκριμένων φύλλων εργασιών είναι να συσχετιστεί το περιεχόμενο των έργων τέχνης με το περιεχόμενο του θέματος των εργαστηρίων, ώστε να αναπτυχθεί η κριτική ικανότητα, η κριτική σκέψη, να αξιοποιηθεί η τέχνη στη διαδικασία της παρατήρησης, και να υποκινηθεί η σκέψη και το συναίσθημα.
«Ας γνωριστούμε καλύτερα»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Να προετοιμαστούν κινητικά
Να επικοινωνήσουν μέσα από την κίνηση και μη λεκτική επικοινωνία
Δραστηριότητες με κινητική δραστηριότητα και
ελεύθερη κίνηση για απελευθέρωση του σώματος και της σκέψης.
Το εργαστήριο ξεκίνησε με παιχνίδια γνωριμίας..
ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ – ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Τα παιδιά σε ένα κύκλο λένε το όνομά τους και ένα χαρακτηριστικό του εαυτού τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται στον κύκλο της ομάδας. Η εκπαιδευτικός ξεκίνησε με μία μπάλα να πει το όνομά της, ένα χαρακτηριστικό που τη χαρακτηρίζει και το αγαπημένο της παιχνίδι, πετώντας τη μπάλα σε ένα παιδί που καλείται να κάνει το ίδιο μέχρι όλα τα παιδιά να πάρουν τη μπάλα και να μιλήσουν με σκοπό να γνωριστούν τα μέλη της ομάδας και να εξοικειωθούν με τις αρχές της βιωματικής μάθησης.
Στη συνέχεια παίζουμε με τον αγαπημένο μας τροχό, που μόνοι μας δημιουργήσαμε. Γυρνάμε και κάθε παιδί απαντά στην αντίστοιχη ερώτηση που αφορά κάτι αγαπημένο του.. το οποίο μετά ζωγραφίσαμε:-D
Η παρουσίαση του εαυτού τους συνεχίστηκε στην παρεούλα λέγοντας πράγματα για τον εαυτό τους, μετρώντας το ύψος τους, ζωγραφίζοντας το πορτρέτο τους και φτιάχνοντας τον εαυτό τους με πλαστελίνη, Στο τέλος ο ένας δίπλα στον άλλον δημιούργησαν την ομάδα τους..
“Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας μας”
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Να καταγράψουν τους κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της ομάδας.
Η δραστηριότητα ξεκίνησε στην ολομέλεια.. Όλα τα παιδιά πρότειναν τους κανόνες για να λειτουργήσει η ομάδα μας, μιας που για όλη τη σχολική χρονιά θα είμαστε όλοι μαζί παρεούλα.. Μαζί με τα παιδιά καταγράφουμε τις συμπεριφορές που προτείνουμε να έχουμε στην τάξη μας, και ποιες θα πρέπει να αποφεύγουμε για να συνυπάρχουμε όλοι μαζί. Η συζήτηση είχε πολλές απόψεις, διαφωνίες, προτάσεις και στο τέλος καταγραφή των κανόνων σε ένα μεγάλο χαρτί, αλλά και ατομικά αφού κάθε παιδί ζωγράφισε τον κανόνα που ήθελε.. Στο τέλος φυσικά υπογράψαμε όλοι -μικροί και μεγάλοι- τη τήρηση των κανόνων που από κοινού συνδιαμορφώσαμε και αποφασίσαμε.. 😉
“Η αρχική μου ιδέα”. Επιδιώκεται η ανίχνευση αρχικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της Συνεργασίας.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα:
Να εκφράσουν τις αρχικές τους ιδέες μέσα από το σχέδιο και την προφορική παρουσίαση των σχεδίων.
Να αναστοχαστούν και να αξιολογήσουν τις στρατηγικές επικοινωνίας και συνεργασίας που αξιοποιούν.
Τα παιδιά ζωγράφισαν αυτό που τους έρχεται πρώτα ακούγοντας τη λέξη “συνεργασία”.
“Ικανότητες επικοινωνίας”
Προσδοκώμενα αποτελέσματα:
Να επικοινωνήσουν μέσα από διάφορες συμβάσεις με: κινήσεις, ήχους, γλώσσα του σώματος, ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, χωρίς οπτική επαφή.
Να συνεργαστούν σε δυο επίπεδα: Ανά ζεύγη, σε μικρές υποομάδες.
Να αναστοχαστούν και να αξιολογήσουν τις στρατηγικές επικοινωνίας και συνεργασίας που αξιοποιούν.
Να επικοινωνήσουν μέσα από διάφορες συμβάσεις με: κινήσεις, ήχους, γλώσσα του σώματος ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, χωρίς οπτική επαφή.
Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για ανάπτυξη ικανοτήτων επικοινωνίας ανά ζεύγη.
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ-ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Για αρχή χρησιμοποιήσαμε έναν καθρέφτη και τα παιδιά έκαναν διάφορες γκριμάτσες βλέποντας το είδωλό τους στον καθρέφτη. Στη συνέχεια ζητήσαμε από δύο παιδιά να καθίσουν απέναντι ο ένας από τον άλλον. Παίξαμε το παιχνίδι κάνε ότι κάνω σαν να είναι ο ένας ο καθρέφτης του άλλου. Γελάσαμε πολύ.. 😀
ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ: Το ένα παιδί κλείνει τα μάτια του, μαθαίνει να “εμπιστεύεται” τον φίλο του που τον καθοδηγεί και πηγαίνουν μαζί στις γωνιές της τάξης..
ΧΟΡΟΣ: Τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια χορεύουν παρέα…κέφι, μουσική και χορευτικές φιγούρες… 🙂
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ: Τα παιδιά και στο ελεύθερο και στο οργανωμένο παιχνίδι επιδιώκουμε να παίζουν σε μικρές ομάδες.. παρεούλα χτίζουν πόλεις…φτιάχνουν κάστρα.. κατασκευές με τούβλα…φτιάχνουν μαζί παζλ.. μέχρι και στη ζωγραφική ο ένας συμπληρώνει στη ζωγραφιά του άλλου αν του το ζητήσει.. 😀
“Συνεργασία σε ομάδες”
Αφού προηγήθηκαν οι παραπάνω δραστηριότητες για ανάπτυξη και καλλιέργεια ικανοτήτων επικοινωνίας μέσα από συνεργατικές δράσεις των παιδιών συνεχίσαμε με αντίστοιχες δραστηριότητες. Έχοντας ως προσδοκώμενα αποτελέσματα τα παιδιά να αναστοχαστούν και να συζητήσουν για τις συμπεριφορές που εμποδίζουν ή διευκολύνουν τη συνεργασία σε ομάδες διαβάσαμε αντίστοιχα παραμύθια και ιστορίες για να εμβαθύνουμε στο θέμα.. Με τη ιστορία “Θέλω να μάθω γιατί να μοιράζομαι”.. τα παιδιά προβληματίστηκαν, εκφράστηκαν λεκτικά αλλά και ζωγραφίζοντας..
θελήσαμε στη συνέχεια να κάνουμε το παζλ της τάξης μας.. της ομάδας μας, όπου ενώνοντας ο καθένας τον εαυτό του με τον άλλον.. το παζλ της παρέας μας συμπληρώνεται και “ζει” στη τάξη αρμονικά (το φτιάξαμε και σε παζλ για να παίζουμε..)!!!Το ίδιο συνέβη και με το λουλούδι της συνεργασίας που με μεγάλη χαρά δημιουργήσαμε από τις μαγικές πολύχρωμες παλάμες μας..
και έτσι κάθε μέρα η ΟΜΑΔΑ μας ενώνεται, μαθαίνει να συνεργάζεται και να λειτουργεί..
“Ενσυναίσθηση επίλυση συγκρούσεων”
Προσδοκώμενα αποτελέσματα:
Να προτείνουν τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων.
Να προβληματιστούν σε καταστάσεις διαφωνιών και συγκρούσεων, να παρατηρήσουν, να πουν απόψεις και να συζητήσουν πάνω στο αυτό το πρόβλημα δίνοντας εναλλακτικές ιδέες για το πώς μπορεί να επιλυθεί μία διαφωνία.
Όπως σε κάθε ομάδα, έτσι και στην ομάδα του νηπιαγωγείου και των τάξεων μας υπάρχουν διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις και “συγκρούσεις”. Για αυτό επιδιώκουμε μέσα από δραστηριότητες να συζητούμε με τα παιδιά τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων, που θα βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία της ομάδας μας.. Για αυτό μιλήσαμε και καταγράψαμε λέξεις ευγενικές, λέξεις και εκφράσεις που μας κάνουν χαρούμενους αλλά και που μας πληγώνουν όταν τις λέμε ή μας τις λένε, καθώς και εκφράσεις που μπορούμε να λέμε όταν θέλουμε να συνεργαστούμε.. Στο τέλος φτιάξαμε και το βάζο με τις γλυκές λεξούλες και το βάλαμε στη τάξη για να το βλέπουμε και να τις θυμόμαστε.. Σε αυτό μας βοήθησε και το βιβλίο που διαβάσαμε “Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε”.
Διαβάσαμε και το πολύ ωραίο και με πολλά μηνύματα παραμύθι: “Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουνε”. Το συζητήσαμε πολύ αφού υπήρξαν πολλές απορίες από τα παιδιά και το αποτυπώσουμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο…ατομικά, αλλά και ομαδικά!
“Το αλφαβητάρι της φιλίας” και το “παγκάκι της φιλίας και της συνεργασίας”
Ολοκληρώνοντας σιγά σιγά τα εργαστήρια θελήσαμε να συνοψίσουμε όσα μάθαμε για τη συνεργασία και τη δύναμη της ομάδας.. Έτσι με τη βοήθεια των γραμμάτων…φτιάξαμε την άλφα βήτα της φιλίας. Το κάθε παιδί διάλεγε το γράμμα που ήθελε και το ζωγράφιζε όπως ήθελε.. Στο τέλος τα βάλαμε στη σειρά και… έτοιμη!!
Ολοκληρώνοντας τα εργαστήρια επιδιώκεται η αποτύπωση των τελικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της συνεργασίας και αντιπαραβολή των αρχικών και τελικών ιδεών τους.