Μήνας: Φεβρουάριος 2024 Σελίδα 1 από 2
Οι μικροί μαθητές μας, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας «Η Παναγία των Παρισίων» ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα , αγαπημένα και διαχρονικά έργα του Βίκτωρος Ουγκώ, που μιλά για την αγάπη, τη φιλία, την ηθική, την ενσυναίσθηση, την αξία της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αποδοχής.
Την Τετάρτη 7/2/2024 οι μικροί/ες μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου μας με τις εκπαιδευτικούς τους ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης.
Ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του χώρου και την διαδικασία δανεισμού των βιβλίων, έμαθαν τα στοιχεία που συνθέτουν ένα βιβλίο ,την αξία τους και την χρησιμότητά τους στην καλλιέργεια της προσωπικότητας μας καθώς και τον τρόπο ταξινόμησης τους στα ράφια της Βιβλιοθήκης, στην συνέχεια αφέθηκαν στις αφηγήσεις παραμυθιών.
Στη συνέχεια δανείστηκαν βιβλία που θα διαβαστούν στο νηπιαγωγείο και ενθουσιασμένα από τις δράσεις , ευχαρίστησαν τις υπεύθυνες του παιδικού τμήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, που χάρισαν σε όλα τα παιδάκια σελιδοδείκτες για τα παραμύθια τους.
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες
του νηπιαγωγείου μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον
Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά του πολυμηχανήματος με το οποίο θα υποστηρίξουμε το διδακτικό μας έργο.
Για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται στο πλευρό μας, συμμερίζεται τις ανάγκες του σχολείου και προσπαθεί να διευκολύνει το έργο μας.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας ευχόμαστε να είστε υγιείς και δραστήριοι για να μπορείτε να υποστηρίζετε τις οικογένειές σας και το νηπιαγωγείο.
Την Πέμπτη 18/1/2024 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας πραγματοποίησαν εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας για τους μαθητές/τριες καθώς και των Συλλόγων Διδασκόντων.
Οι μαθητές/τριες που κέρδισαν το φλουρί στην βασιλόπιτα έλαβαν ένα υπέροχο δώρο.
Την κοπή της βασιλόπιτας ευλόγησε ο πατήρ Σωτήριος από το ναό του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.
Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες και ευχόμαστε καλή χρονιά!
Την Πέμπτη 14/12/2024 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή, όπου τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας και οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με θεατρική ομάδα της πόλης παρουσίασαν το Χριστουγεννιάτικο όνειρο <<Καρυοθραύστης>> στους γονείς και κηδεμόνες τους.
Τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία της η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΠΕ Λάρισας κ Κωνσταντίνα Χατζημίχου.
Την Πέμπτη 21/12/2023 φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά υπέροχα κουλουράκια!
Την Παρασκευή 22/12/2023 τραγουδήσαμε τα κάλαντα στην διευθύντρια, στους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου.
Τέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου μας με τη συνεργασία συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, μαθητών και συλλόγου διδασκόντων.
Καλές γιορτές!
Στιγμιότυπα από της εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου μας.
7ο εργαστήριο
Δραστηριότητα 1η : «Τι γίνεται μετά;»(1η διδακτική ώρα)
Επιδιώκεται η αποτύπωση των τελικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της συνεργασίας και αντιπαραβολή των αρχικών και τελικών ιδεών των παιδιών.
Ζωγραφίζουμε ότι μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «συνεργασία» μετά από την ολοκλήρωση του θεματικού κύκλου με θέμα η συνεργασία στο Νηπιαγωγείο.
Επιδιώκεται η αποτύπωση των τελικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της συνεργασίας και αντιπαραβολή των αρχικών ιδεών των παιδιών.
Δραστηριότητα 2η : «Φτιάξτε σε ομάδες το παραμύθι»(2η διδακτική ώρα)
Πρόκειται για δραστηριότητα όπου οι 4 ομάδες φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι που θα παρουσιάσουν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή.
1η ομάδα καλεσμένοι 2η ομάδα στρατιωτάκια -δώρα 3η ομάδα ποντίκια 4η ομάδα χιονονιφάδες -δώρα.
Από το παραμύθι “Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών” τα παιδιά εμπνέονται από την παραμυθένια ιστορία της Κλάρα, μιας νεαρής κοπέλας που βυθίζεται σε έναν κόσμο γεμάτο θαύματα, χορούς και μυστήρια. Το ταξίδι μας ξεκίνησε με όχημα το κλασικό βιβλίο του Ε. Τ. Α. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης» και συνοδοιπόρους την Κλάρα, έναν ξύλινο στρατιώτη, έναν ποντικό βασιλιά, ποντικούς και νεράιδες σε παλάτια από ζαχαρωτά. Διαβάσουμε οι εκπαιδευτικοί την ιστορία και κατόπιν εμπλέξαμε την θεατρική ομάδα της πόλης μας καθώς και τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας ώστε να επιλέξουμε όλοι μαζί τις αγαπημένες μας σκηνές.
Σκοπός μας ήταν να συνεργαστούμε και να δραματοποιήσουμε τις εικόνες που μας εντυπωσίασαν περισσότερο.
Τις συνοδεύσαμε με τη μουσική που έγραψε ο γνωστός συνθέτης Tchaikovsky, και ο ενθουσιασμός των μικρών μας έγινε ακόμη μεγαλύτερος.
Μια σκηνή που δραματοποιήσαμε ήταν η υποδοχή των καλεσμένων και της νονού/νάς της Κλάρας στο σαλόνι του σπιτιού της παραμονή Χριστουγέννων.
Τα παιδιά και η εκπαιδευτικός της ομάδας χόρευαν συζητούσαν και απολάμβαναν την γιορτινή ατμόσφαιρα.
Μια άλλη σκηνή που δραματοποιήσαμε ,η εκπαιδευτικός της ομάδας και τα παιδιά ,ήταν αυτή όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν, γίνεται μάχη του Καρυοθραύστη και του στρατού του με τον αρχηγό των Ποντικών και η γλυκιά Κλάρα σώζει τον Καρυοθραύστη:
- γινόμαστε μια κούκλα, μια μπαλαρίνα, ένα αυτοκινητάκι, ένα στρατιωτάκι ή ακόμη και μια μπάλα που κυλάει.
- κάνουμε μια φανταστική μάχη μεταξύ μας.
Μία άλλη σκηνή που παίξαμε, είναι αυτή όπου ο Καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε Πρίγκηπα και ταξιδεύει με την Κλάρα στην Χώρα του Χιονιού.
Η εκπαιδευτικός της ομάδας και τα παιδιά γίνονται χιονονιφάδες που στροβιλίζονται στον ουρανό και πέφτουν απαλά στο χώμα,καθώς χορεύαμε με τη μουσική.
Στη συνέχεια ο Πρίγκηπας με την Κλάρα πηγαίνουν στη Χώρα των Ζαχαρωτών όπου εκεί τους υποδέχεται η Νεράιδα των Ζαχαρωτών:
- Φανταζόμαστε πως είμαστε σε ένα μαγικό δάσος όπου τα δέντρα είναι φορτωμένα με καραμέλες και γλειφιτζούρια. Γινόμαστε εμείς η νεράιδα και τα παιδιά μας τα ξωτικά και με ένα μαγικό ραβδί τα μεταμορφώνουμε σε ζαχαρωτά, σοκολάτες ή ό,τι άλλο φανταστούμε. Χορεύουμε ελεύθερα με τη συνοδεία της μουσικής από το «Χορό της νεράιδας των Ζαχαρωτών»
Όλοι συνεργάστηκαν και έδωσαν εναλλακτικές ιδέες για το πως μπορεί να επιλυθεί μια διαφωνία μεταξύ των στρατιωτών του Καρυοθραύστη και των ποντικιών και του Βασιλιά τους, (υπάρχει και άλλος τρόπος επίλυσης με τις ρουτίνες σκέψης που διαφέρουν από αυτή που προτείνει το παραμύθι και αποφασίζουν τα νήπια να δραματοποιήσουν)να δημιουργήσουν ομάδες , να χρησιμοποιήσουν διάφορα αντικείμενα και υλικά για να δημιουργήσουν και να εξελίξουν το παραμύθι τους χρησιμοποιώντας το θεατρικό παιχνίδι.
Δραστηριότητα 3η : «Η τελική μου ιδέα..!»(3η διδακτική ώρα)
Πρόκειται για δραστηριότητα ,όπου όλη η σχολική μονάδα συνεργάστηκε για να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση.
Οι εκπαιδευτικοί, η θεατρική ομάδα και τα παιδιά έγραψαν τις προσκλήσεις της γιορτής, στόλισαν την αίθουσα της εκδήλωσης , έφτιαξαν τα αξεσουάρ των στολών τους έλυσαν γρίφους δέχθηκαν μηνύματα από τον Αη Βασίλη και τα ξωτικά και στην συνέχεια παρουσίασαν στους γονείς και κηδεμόνες τους την θεατρική παράσταση που συνδιοργάνωσαν .
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αγόρασε τα δώρα που μοιράστηκαν στα παιδιά στην χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση.
Διοργάνωσαν bazzar με κατασκευές χριστουγεννιάτικες και μπουφέ με παραδοσιακά γλυκά και φαγητά.
Συγκέντρωσαν ένα χρηματικό ποσό που θα το διαθέσουν για αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος για τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου.
6ο εργαστήριο
Απόκτηση ενσυναίσθησης και επίλυση συγκρούσεων (1η διδακτική ώρα)
Δραστηριότητα 1η : «Υπάρχει και άλλος τρόπος;» (1η διδακτική ώρα)
Πρόκειται για δραστηριότητα συζήτησης στην Ολομέλεια με αφορμή ένα Φύλλο Εργασίας με τις Ρουτίνες Σκέψης.
Στο Φύλλο Εργασίας υπήρχε μια εικόνα παιδιών που τσακώνονταν στο σχολείο και μια σκηνή από την διαμάχη των στρατιωτών και των ποντικιών από τον καρυοθραύστη.
Μιλήσαμε για τις ομοιότητες που υπήρχαν και τα παιδιά καλέστηκαν να προβληματιστούν να παρατηρήσουν και να πουν απόψεις και να συζητήσουν πάνω στο αυτό το πρόβλημα και να δώσουν εναλλακτικές ιδέες για το πώς μπορεί να επιλυθεί μία διαφωνία, με την απόκτηση ενσυναίσθησης για την επίλυσή τους
Δραστηριότητα 2η (2η διδακτική ώρα)
Στόχος της δραστηριότητας ήταν να εκφράσουν τις ιδέες τους για την έννοια της συνεργασίας επιχειρώντας να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος μέσα από το σχέδιο και την προφορική παρουσίαση των σχεδίων τους στην ολομέλεια μετά από την ακρόαση των και των στίχων του τραγουδιού: Το ‘πες! Δεν το ‘πα! Το ‘πες, το ‘πες, το ‘πες! Το ‘πε! Δεν το ‘πε! Το ‘πε, το ‘πε, το ‘πε Δεν το είπα κι ούτε θα το πω, το έχω μυστικό κι αν ποτέ το πει κανείς, εγώ δεν του ξαναμιλώ.
Δραστηριότητα 3η (3η διδακτική ώρα)
Στόχος της δραστηριότητας αυτής ήταν να αξιοποιήσουν στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων, ώστε να συνεργαστούν, μέσα από τα παιχνίδια ρόλων, του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης , προκειμένου να γίνει το μοίρασμα των ρόλων τους ,ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού στην συνέχεια την θεατρική παράσταση.
Στη συνέχεια στην ολομέλεια να εντόπισαν την πρόοδό τους και συζήτησαν για τον τρόπο με τον οποίο την πέτυχαν.
Δραστηριότητες Αξιολόγησης – Τελικές ιδέες παιδιών
Σημειώνουμε ότι οι ατομικές καταγραφές τα ερωτηματολόγια και τα ιχνογραφήματα καταχωρήθηκαν στο portfolio του κάθε μαθητή.
4ο εργαστήριο- Συνεργασία σε ομάδες και σε ζευγάρια
Δραστηριότητα 1η : «Βοήθησε την μπάλα να φτάσει στον προορισμό της»
( 1η διδακτική ώρα)
Πρόκειται για Κινητική δραστηριότητα και δραστηριότητα συνεργασίας σε ομάδες
Καθισμένα τα παιδιά στο έδαφος το ένα πίσω από το άλλο , κυλάνε ένα μπαλάκι για να πάει στα χέρια του παιδιού που κάθεται μπροστά του. Μπροστά από το πρώτο παιδί υπάρχει καλαθάκι και στόχος είναι να ρίξει μέσα όσο περισσότερα μπαλάκια.
Δραστηριότητα 2η: «Χτίσε με τα πλαστικά τούβλα» (2η διδακτική ώρα)
Πρόκειται για την επόμενη Κινητική δραστηριότητα και δραστηριότητα συνεργασίας σε ομάδες
Καθισμένα τα παιδιά στο έδαφος το ένα πίσω από το άλλο , κυλάνε ένα – ένα τα τούβλα για να πάει στα χέρια του παιδιού που κάθεται μπροστά του. Το πρώτο παιδί μόλις πάρει το τούβλο προσπαθεί προσεκτικά να ολοκληρώσει το χτίσιμο .
Δραστηριότητα 3η – «Μετακινήστε το μπαλάκι από στεφάνι σε στεφάνι»(3η διδακτική ώρα)
Χρησιμοποιώντας από ένα μπαστούνι το κάθε παιδί , προσπαθούν σε συνεργασία να μετακινήσουν το μπαλάκι από στεφάνι σε στεφάνι.
Αξιοποίηση ρουτίνας σκέψης – να είναι σε θέση να αξιολογούν τους τρόπους με τους οποίους συνεργάστηκαν, εντοπίζοντας σημεία που διευκόλυναν ή δυσκόλεψαν τη συνεργασία τους-καταχώρηση στο Portfolio μαθητή/-τριας.
5ο Εργαστήριο
Δραστηριότητα 1. Φύλλο αυτοαξιολόγησης της δραστηριότητας :(1η διδακτική ώρα)
«Βοήθησε την μπάλα να φτάσει στον προορισμό της»
Τα κατάφερε η ομάδα ; ΝΑΙ ΟΧΙ
Τι σας δυσκόλεψε;
Τι σας διευκόλυνε;
Δραστηριότητα 2η : «Ποιος δεινόσαυρος θα χορέψει καλύτερα;» .(2η διδακτική ώρα)
Τα παιδιά χωρίστηκαν πάλι σε υποομάδες και είχαν τις εξής οδηγία: Χρειάστηκε να βρουν τρόπο να συνεργαστούν ώστε φτιάξουν με τα δικά τους σώματα όλα μαζί το σώμα ενός δεινόσαυρου (κεφάλι, σώμα φτερά ουρά). Όταν συνεννοήθηκαν και το έφτιαξαν με ένα μουσικό κομμάτι που άκουσαν μετακινήθηκαν στον χώρο σαν να χορεύουν. Έτσι βρήκαν ένα τρόπο να συνεργαστούν και να μοιράσουν ρόλους και αρμοδιότητες μεταξύ τους (κάποιος να μπει δεύτερος, κάποιος να κάνει την ουρά, κάποιος να κουνάει χορεύοντας στο πλάι τα φτερά του δεινόσαυρου ).
Όταν όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν και κουβέντιασαν Τα κατάφερε η ομάδα; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί; Τι σας δυσκόλεψε; Τι σας διευκόλυνε;
Στη συνέχεια τα παιδιά καλέστηκαν να κάνουν αυτό-αξιολόγηση επιλέγοντας ένα από τα τρία προσωπάκια αυτό-αξιολόγησης (τα κατάφερα ικανοποιητικά-μέτρια-καθόλου)
Τέλος, η νηπιαγωγός αξιοποίησε τις ρουτίνες σκέψης για να κλείσει η δραστηριότητα.
Συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια φθινοπωρινή σύνθεση με το αποτέλεσμα της αυτοαξιολόγησης σε κίτρινο και κόκκινο φόντο σύμφωνα με την ρουτίνα σκέψης που αξιοποίησα, στην συνέχεια έγινε καταγραφή της δράσης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο Portfolio μαθητή/- τριας.
Δραστηριότητα 3η (3η διδακτική ώρα)
Τα παιδιά βγάζουν και ανακατεύουν τα παπούτσια τους στο πάτωμα, 2 ομάδες συναγωνίζονται ποια θα καταφέρει να τα φορέσει πιο γρήγορα, βοηθάει ο ένας τον άλλο προς όφελος της ομάδας.
Στην ολομέλεια έπειτα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων διαπιστώθηκε ότι όταν βοηθά ο ένας τον άλλο και δείχνοντας οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους πως πχ κλείνουμε την τσάντα μας ,κουμπώνουμε το μπουφάν ,καθώς και που τοποθετείται κάθε πράγμα ,η τάξη συμμαζεύεται πιο γρήγορα.
Μ ε αφορμή λοιπόν την συνεργασία και πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε έγινε ηχογράφηση του τραγουδιού της συνεργασίας που ομαδικά και συνεργατικά τραγούδησαν τα παιδιά.
2ο εργαστήριο- Ανίχνευση αρχικών ιδεών (2 διδακτική ώρα)
Δραστηριότητα: «Η αρχική μου ιδέα…!» Πρόκειται για δραστηριότητα κινητική συγκέντρωσης με ατομικό ιχνογράφημα και συνέντευξη «στο αυτί».
Στο πάτωμα τοποθετούνται πράσινα χαρτιά και μαρκαδόροι. Τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο με τον ρυθμό ενός μουσικού οργάνου και με εναλλαγή του ρυθμού από τη νηπιαγωγό. Στη συνέχεια καλούνται να επιλέξουν ένα πράσινο χαρτί και να ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη συνεργασία.
Σημειώνουμε ότι αυτές οι ατομικές καταγραφές και τα ιχνογραφήματα έχουν καταχωρηθεί στο portfolio καθώς και θα αξιοποιηθούν πάλι στο 7ο εργαστήριο για αντιπαραβολή αρχικών και τελικών ιδεών.
3ο εργαστήριο- Ικανότητες επικοινωνίας: (1 διδακτική ώρα)
Όλες οι δραστηριότητες του 3ου εργαστηρίου περιέχουν συνεργασία σε δυο επίπεδα: ανά ζεύγη και σε μικρές υποομάδες.
Δραστηριότητα 1η : «Καλωσορίζοντας τους εξωγήινους! » Πρόκειται για δραστηριότητα συνεργασίας ανά ζεύγη.
Ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί και τεχνικές θεάτρου.
Αυτό-αξιολόγηση μαθητών/-τριών σε Ολομέλεια.
Αξιοποίηση τις ρουτίνας σκέψης – καταχώρηση στο Portfolio μαθητή/-τριας.
Οι μαθητέ/-τριες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες επιλέγοντας εάν θέλουν να είναι στην ομάδα των εξωγήινων ή στην ομάδα των ανθρώπων/γήινων.
Ξεκινήσαμε λέγοντας στα παιδιά ότι: «έχουνε έρθει κάποιοι ωραίοι και γλυκούληδες εξωγήινοι στο σχολείο μας σήμερα με χαρά να μας γνωρίσουν και έχουν πάρα πολλά και ωραία και ενδιαφέρονται πράγματα να μας πουν για τον πλανήτη και τα μέρη που ζούνε.
Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να μιλήσουν στη δική μας γλώσσα και θα χρειαστούν κάποιον μεταφραστή». Σε αυτό το σημείο χωρίζουμε τα παιδιά ανά ζεύγη.
Πρέπει να είναι ένας εξωγήινος και ένας γήινος μεταφραστής σε κάθε ζευγάρι.
Η οδηγία είναι ότι ο εξωγήινος μιλά σε μία γλώσσα ακαταλαβίστικη (αυτοσχεδιάζοντας φυσικά) και λέει μία ή δύο προτάσεις, κάνει παύση δίνοντας χρόνο στον γήινο μεταφραστή του να μεταφράσει στο κοινό όσα έχει ακούσει από τον εξωγήινο.
Επισημαίνεται ότι η δραστηριότητα είχε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τα παιδιά χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσει.
Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να κάνουν αυτό-αξιολόγηση επιλέγοντας ένα από τα τρια προσωπάκια αυτό-αξιολόγησης (τα κατάφερα ικανοποιητικά-μέτρια-καθόλου)
Δραστηριότητα 2η :«Και οι γάτες είχαν τη δική τους ιστορία!» (2η διδακτική ώρα)
Πρόκειται για δραστηριότητα συνεργασίας ανά ζεύγη.
Ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί και τεχνικές θεάτρου.
Αυτό-αξιολόγηση μαθητών/-τριών σε Ολομέλεια.
Αξιοποίηση ρουτίνας σκέψης –καταχώρηση στο Portfolio μαθητή/-τριας.
Μετά τη φάση της αυτοαξιολόγησης της 1ης δραστηριότητας, συνεχίσαμε και λέμε στα παιδιά ότι οι εξωγήινοι έφεραν μαζί και τις γάτες τους.
Τα παιδιά που ήτανε μεταφραστές μεταμορφώνονται σε γάτες και βάζουμε μία μουσική προκειμένου οι γάτες να κινηθούν στο χώρο.
Οι εξωγήινοι -που μετά από την παραμονή τους στην γη έμαθαν τελικά να μιλάνε τη γλώσσα μας- κυνηγάνε με τη μουσική τις γάτες, ώσπου ο καθένας να πιάσει από μία γάτα. Τα ζευγάρια γάτα – εξωγήινος, ο οποίος που τώρα έχει μάθει να μιλάει ελληνικά) κάθονταν σε ένα χώρο απέναντι από το μπλέ πανί.
Οι γάτες είχαν και αυτές να μας πουν την ιστορία τους από το μέρος που ζούσαν και το ταξίδι του. Καλέσαμε πάλι τα καινούργια ζευγάρια 1-1 στο μπλέ πανί και με την προηγούμενη ίδια διαδικασία οι γάτες μιλούσαν στη γλώσσα τους νιαουρίζοντας και κάνοντας κινήσεις και ήχους.
Αφήσαμε λίγο χρόνο παύση για τους μεταφραστές και οι εξωγήινοι-ιδιοκτήτες τους μας μετάφρασαν τι λένε οι γάτες.
Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνταν να κάνουν αυτό-αξιολόγηση επιλέγοντας ένα από τα τρία προσωπάκια αυτό-αξιολόγησης (τα κατάφερα ικανοποιητικά-μέτρια-καθόλου)
Τέλος, αξιοποιήθηκε μια Ρουτίνα από τις ρουτίνες σκέψης για να κλείσει τη δραστηριότητα,
και για να μπορέσει στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί και στο Portfolio μαθητή/- τριας.
Δραστηριότητα 3 (3η διδακτική ώρα)
Δραστηριότητα : «Οι Κοντοπυθαρούληδες-εφευρέτες μας δίνουν οδηγίες από μακριά!» Πρόκειται για δραστηριότητα συνεργασίας σε υποομάδες. (Δραστηριότητα αυτοσχεδιασμού και κατασκευής.
-Αυτοαξιολόγηση μαθητών/-τριών σε Ολομέλεια.
-Να συνεργαστούν σε μικρότερες και μεγαλύτερες ομάδες .
-Να αναστοχαστούν και να συζητήσουν για τις συμπεριφορές που εμποδίζουν ή διευκολύνουν τη συνεργασία σε ομάδες).
Αυτοί λοιπόν, είχαν εφεύρει διάφορες μηχανές που είναι πολύ βοηθητικές ειδικά για τα παιχνίδια των παιδιών!
Το πρόβλημα είναι ότι οι Κοντοπυθαρούληδες-εφευρέτες έμειναν στη Χώρα τους στον πλανήτη τους και ο μόνος τρόπος να μας δώσουν τις οδηγίες είναι να μιλήσουμε μέσα από ασυρμάτους.
Τα παιδιά σε αυτό το σημείο διάλεξαν εάν ήθελαν να είναι στην ομάδα των Κοντοπυθαρούληδων-εφευρετών ή να είναι στην ομάδα των παιδιών που θα πάρουν οδηγίες από τους εφευρέτες μέσω ασυρμάτου χωρίς να τους βλέπουν. Τα παιδιά που θα εκτελούσαν τις εντολές από τους εφευρέτες θα είχαν διαθέσιμα υλικά στα τραπεζάκια τους έτσι ώστε, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα άκουσαν να κατασκευάσουν τις μηχανές.
Αφού έγιναν τα ζευγάρια, υψώθηκε από άκρη σε άκρη στο μέσο του τραπεζιού χαρτόνι έτσι ώστε να κρύψει τους Κοντοπυθαρούληδες-εφευρέτες από πίσω.
Σκοπός ήταν να μην υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των εφευρετών και των παιδιών γιατί οι οδηγίες πρέπει να δίνονται υποτίθεται μέσω Ασυρμάτου.
Με αυτό προσπαθήσαμε να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε πως θα συνεργαστούν τα παιδιά τόσο μεταξύ τους στην ίδια ομάδα, όσο και ανάμεσα από τις δύο ομάδες χωρίς οπτική επαφή. Για παράδειγμα, οι Κοντοπυθαρούληδες-εφευρέτες μπορούν να δίνουν οδηγίες και να αναπτύσσεται ένας διάλογος όπως:- πάρε τον κύβο και τοποθέτησέ τον πάνω στον κύλινδρο.
– σε ποιο σημείο του τραπεζιού πάνω πάνω;
-όχι κάτω δεξιά.
Στη συνέχεια πάρε το πράσινο ορθογώνιο και τοποθέτησέ το κάθετα
-κάτω δεξιά ή αριστερά;
-όχι στο πάνω! κ.ο.κ.
Εδώ αξιολογήθηκε ο βαθμός συνεργασίας στην λεκτική επικοινωνία χωρίς οπτική επαφή και φυσικά οι ομάδες που εκτελούν τις εντολές να μπορούν μεταξύ τους να συνεργαστούν επιλύοντας τυχόν συγκρούσεις και διαφωνίες.
Στη συνέχεια τα παιδιά καλέστηκαν να κάνουν αυτό-αξιολόγηση επιλέγοντας ένα από τα τρία προσωπάκια αυτό-αξιολόγησης (τα κατάφερα ικανοποιητικά-μέτρια-καθόλου)