Μια πρώτη αναδρομή στο παρελθόν για τα παλιά επαγγέλματα για να ταξιδέψουμε στο χρόνο να γνωρίσουμε τις συνθήκες ζωής μιας άλλης εποχής και να τη συνδέσουμε με τη σημερινή και όλα αυτά να αποτελέσουν έναν πρώιμο επαγγελματικό προσανατολισμό για τα παιδιά. Βλέπουμε αληθινές φωτογραφίες εποχής από ένα συλλεκτικό αφιέρωμα από το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου Μπενάκη το οποίο κυκλοφορούσε μαζί με την εφημερίδα. Τα παιδιά παρατηρούν με θαυμασμό τις εικόνες κάνουν πολλές ερωτήσεις και σχολιάζουν.
Νεαρός πλανόδιος πωλητής
Πλανόδιος επισκευαστής γυαλιών
Ο μικρός κουλουρτζής
Αρκουδιάρηδες
Πλανόδιος μανάβης
Πλανόδιος κοσκινάς
Υπαίθριος μπαλωματής
Γαλατάς με το γαϊδουράκι
Υπαίθριος πωλητής γαλοπούλων
Τροχιστής ακονιστής μαχαιριών
Λούστροι
Πλανόδιος πωλητής σφουγγαριών
Καλαθοπλέκτης
Οργανοπαίχτης
Σαλεπιντζής
Κομπολογάδες
Ψαράδες που μπαλώνουν δίχτυα
Κεντήστρα
Μικρός τσοπάνης
Μικρός βαρκάρης
Ο Νερουλάς
Ο Λατερνατζής
Υπαίθριοι βιβλιοπώλες
Πλανόδιος που πουλάει σκούπες
Πλανόδιος ιχθυοπώλης
Αρτοποιοί με χειρονακτική εργασία.
Σιδηρουργοί
Εργάτες σε λατομείο
Το φωτογραφικό αρχείο φωτοτυπημένο θα γίνει μια μικρή έκθεση στην τάξη μας, το εποπτικό μας υλικό για να μπορούν τα παιδιά να βλέπουν και να παρατηρούν.
Σχολιάζουν τα πρόσωπα την κουρασμένη τους έκφραση τα αντικείμενα που πουλούν εντυπωσιάζονται και σχολιάζουν και την ηλικία γιατί εικονίζονται και παιδιά – μικροί βιοπαλαιστές της ζωής.
Σε μικρές ομάδες ένα παιδί κάνει ερωτήσεις πχ. -πού είναι ο κοσκινάς; -πού είναι ο μπαλονάς; … και οι άλλοι αναλαμβάνουν να δείξουν τη σωστή εικόνα.
Με μικρότερες φωτοτυπίες ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα αντιστοιχούν την κάθε καρτέλα-λέξη στο σωστό επάγγελμα καλλιεργώντας έτσι τις αναγνωστικές τους ικανότητες και διευρύνοντας το λεξιλόγιό τους.
Κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να παντρέψουμε το χτες με το σήμερα. Τα παιδιά έχουν ήδη εξοικειωθεί με κάποια σύγχρονα επαγγέλματα όπως του πυροσβέστη από παλαιότερη επίσκεψη πυροσβεστών στο σχολείο μας από το παιχνίδι τους στις γωνιές του μπακάλικου – της λαϊκής τέχνης – και της επιστήμης αλλά και από τις παλαιότερες δράσεις μας αφού για κάθε θέμα που δουλεύαμε γνωρίζαμε και το αντίστοιχο επάγγελμα. Έτσι όλοι μας ανακαλούμε τα επαγγέλματα που μαθαίναμε κάθε φορά όπως του αστροναύτη αστρονόμου γεωργού πιλότου καραγκιοζοπαίχτη υφάντρας τεχνίτη ψηφιδωτών (ο ψηφοθέτης) σεισμολόγου και ηφαιστειολόγου.
Στο σημείο αυτό που συνδέουμε την παλιά με τη νέα εποχή τα παιδιά αναφέρουν κι ερμηνεύουν με τον δικό τους απλοϊκό τρόπο επαγγέλματα των γονιών και ορισμένων συγγενών τους όπως:
- κομμώτρια – υπάλληλος στο φυσικό αέριο – σε νοσοκομείο (νοσηλεύτρια) – κηπουρός και ιδιοκτήτης φυτωρίου – ταμίας σε κατάστημα παιχνιδιών – οικοδόμος – εκπαιδευτικός – σώματα ασφαλείας – αρχαιολόγος – σε γραφείο εκδοτικού οίκου – στρατιωτικός στο Πεζικό – τεχνικός στην Πολεμική Αεροπορία – στο Δήμο (τομέας καθαριότητας)
Συνεχίζουμε όμως την αναδρομή μας στο παρελθόν για τα παραδοσιακά επαγγέλματα μέσα από υπέροχα video από το διαδίκτυο.
Παρακολουθούμε σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που αναφέρονται στα παλιά επαγγέλματα όπως ΛΑΤΕΡΝΑ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ – Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ – ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288 – Ο ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ – Η ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ – ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ – ΛΑΟΣ και ΚΟΛΩΝΑΚΙ (ο Γαλατάς)
Ακούμε μαγευτικές μελωδίες από τον βασιλιά της λατέρνας τον ΝΙΚΟ ΑΡΜΑΟ τον σπουδαιότερο κατασκευαστή και λάτρη της λατέρνας . Εδώ απολαμβάνουμε τον ήχο της λατέρνας του σε επιτυχίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και ΜΙΚΗ ΘΟΔΩΡΑΚΗ
με τα παιδιά να χορεύουν συρτάκι με τη λατέρνα του ΝΙΚΟΥ ΑΡΜΑΟ
κι ένα μαγευτικό video που εντυπωσιάζει τα παιδιά για τον εσωτερικό μηχανισμό της λατέρνας
Με όλα αυτά ξεκινάμε να φτιάξουμε τη δική μας λατέρνα βάφοντας πρώτα τις κούτες
και η λατέρνα μας είναι έτοιμη
όπως και το κασελάκι του λουστράκου με βούρτσες και μπογιές
Παρατηρούμε ποια επαγγέλματα μπορούμε να διακρίνουμε στον πίνακα του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ»
( ΡΑΦΤΗΣ – ΥΦΑΝΤΡΕΣ- ΚΕΡΑΜΟΠΛΑΣΤΗΣ – ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΕΣ- ΓΕΩΡΓΟΣ )
και τα παιδιά υποδύονται ρόλους για να αναπαραστήσουν τα παλιά επαγγέλματα που γνώρισαν όπως:
οι υπαίθριοι ιχθυοπώλες
οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες
οι λουστράκοι με τα μαύρα καπελάκια που φτιάξαμε
και φυσικά οι λατερνατζήδες με τα παιδιά να χορεύουν χασάπικο βαλς και τσιφτετέλι
Οι λατερνατζήδες μας με ψεύτικα μουστάκια και καπέλα και κάθε μέρα τα παιδιά αγαπούν να υποδύονται ρόλους σαν παλιοί επαγγελματίες, γιατί κάνουν διαλόγους στην εμπορική διάλεκτο των μεγάλων.
Ακούμε και χορεύουμε παλιά ωραία τραγούδια για τα παλιά επαγγέλματα Ο ΜΑΝΑΒΑΚΟΣ – Ο ΑΜΑΞΑΣ -ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΤΑΣ – Η ΜΟΔΙΣΤΡΟΥΛΑ – Η ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ – Ο ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ- Ο ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ – ΑΧ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΣΟΥ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΑΤΑ τον γραφικό τύπο του 19ου αιώνα που τις καθημερινές πουλούσε τις κανάτες του στα σοκάκια της Αθήνας και τις Κυριακές φορώντας το καλό του φράγκικο κουστούμι με το ψηλό καπέλο και το ασημένιο του μπαστούνι περπατούσε στους κεντρικούς δρόμους κι έπαιρνε το καφεδάκι του στο αριστοκρατικό καφενείο της εποχής « Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ »
ζωγραφίζουν τον ΠΛΙΝΘΟΠΟΙΟ
τον ΚΕΡΑΜΟΠΛΑΣΤΗ
τον μικρό ΛΟΥΣΤΡΑΚΟ
τον ΝΕΡΟΥΛΑ
τους ΛΑΤΕΡΝΑΤΖΗΔΕΣ
ΠΑΓΟΠΩΛΕΣ και ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ
και ΠΑΓΩΤΑΤΖΗΔΕΣ
Εργασίες για τα παλιά επαγγέλματα όπως αυτή που απ’ το γνωστό μας σταυρόλεξο περνάμε πλέον στο ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ
εκεί που η εικόνα συναντά τη λέξη
ζωγραφίζοντας τα μαγαζιά του σήμερα με τους πραματευτάδες του χτες
κι από τον πίνακα αναφοράς βρίσκουν και γράφουν τη σωστή λέξη για το κάθε επάγγελμα
Κάνοντας αυτή τη νοσταλγική βόλτα στο παρελθόν τα παιδιά έμαθαν πολλά και δούλεψαν με τη ψυχή τους γιατί πέρα από τις γνώσεις που απόκτησαν υποδύθηκαν ρόλους μπαίνοντας στον κόσμο των μεγάλων κι έμαθαν την κοινωνική διάσταση των επαγγελμάτων αφού ταυτίστηκαν με μικρούς βιοπαλαιστές όπως το λουστράκο το τσομπάνη και τον κουλουρτζή. Κλείνουμε στο μυαλό μας πλήθος εικόνες του χτες που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.