Καλωσορίζοντας την Άνοιξη.

Υποδεχτήκαμε την Άνοιξη  κρατώντας τα χελιδονάκια που φτιάξανε τα παιδιά και τραγουδήσαμε στους γονείς τα παραδοσιακά κάλαντα της Άνοιξης, τα  χελιδονίσματα. Προσφέρανε στους γονείς από ένα λουλουδάκι που έφτιαξαν τα ίδια μαζί με ένα Μαρτάκι για να το φορέσουν.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Ελλάδας με ρίζες από την αρχαιότητα είναι τα ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ. Σύμφωνα με αυτό, κάθε 1η του Μάρτη, τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο συνήθιζαν να γυρίζουν στα σπίτια των γειτόνων, κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν τα κάλαντα της άνοιξης, καλωσορίζοντας έτσι τη συγκεκριμένη εποχή, καθώς επίσης και τον ερχομό των χελιδονιών.

Κάθε τόπος της Ελλάδας έχει και τα δικά του ανοιξιάτικα κάλαντα.

Σύμφωνα με την παράδοση τα παιδιά φορούν το βραχιόλι του Μάρτη για να μην καούν και να προστατευτούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Το φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Το βραχιόλι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

DSCN5990 DSCN5991 DSCN5992 DSCN5993 DSCN5994 DSCN5995 DSCN5996DSCN5988DSCN6001