Το μέγεθος του Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο

Η ιστοσελίδα Internet Live Stats  δείχνει με έναν «μαγικό» τρόπο τον όγκο της πληροφορίας που «κινείται» κάθε μέρα ή κάθε δευτερόλεπτο στις αχανείς ψηφιακές λεωφόρους. Φυσικά, πρόκειται για μια εκτίμηση κι όχι για απολύτως ακριβή νούμερα, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν προς το παρόν με την υπάρχουσα τεχνογνωσία, αλλά πρόκειται για που συγκεντρώνονται από 250 αξιόπιστες πηγές.

Μέσω αυτής της ιστοσελίδας είναι δυνατή η παρατήρηση του μεγέθους του Διαδικτύου και των κινήσεων που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτό «ζωντανά». Χρήστες, ιστοσελίδες, e-mail, αναζητήσεις, αναρτήσεις, tweets, βίντεο στο Youtube και άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κινητικότητα εντός του Διαδικτύου μετρώνται, δίνοντας χρήσιμες στατιστικές πληροφορίες.

Το Internet Live Stats αποτελεί ένα μέρος του προγράμματος Real Time Statistics του οποίου οι εμπνευστές υλοποίησαν με γνώμονα την δημιουργία και διάθεση στο ευρύ κοινό δυναμικών στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις ποικίλες δραστηριότητες που διενεργούνται στον χώρο του Διαδικτύου. Η καταγραφή των κινήσεων γίνεται από ειδικούς μετρητές, οι οποίοι βοηθούν τον χρήστη να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος του Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα οι τελευταίοι είναι σε θέση να ενημερώνουν τον χρήστη για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν αλλά και των ιστοσελίδων που υπάρχουν σε αυτό, ημερησίως. Την χρηστικότητα του εγχειρήματος έρχεται να μεγενθύνει, η μέτρηση μεταξύ άλλων:

  • των αναζητήσεων που έγιναν μέσω της Google,
  • των e-mail που στάλθηκαν,
  • των αναρτήσεων σε blogs,
  • των tweets που δημοσιεύτηκαν,
  • των βίντεο που αναπαράχθηκαν στο Youtube,
  • των φωτογραφιών που ανέβηκαν στο Instagram,
  • και των ενεργών χρηστών σε Facebook και Twitter.

Τα δεδομένα που συλλέγονται, διατίθενται και με τη μορφή οπτικοποιήσεων, οι οποίες αναμφισβήτητα βοηθούν στην καλύτερη παρατήρηση και κατανόηση τους. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το σημείο είναι το «κατά πόσο είναι αξιόπιστες τόσο οι μετρήσεις όσο και οι οπτικοποιήσεις τους». Η απάντηση δίνεται από τα διαπιστευτήρια που παραθέτουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος, όπως το ότι η κεντρική ιστοσελίδα τους Worldometers  αναδείχθηκε από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών ως η καλύτερη  ιστοσελίδα αναφορών καθώς και το ότι οι στατιστικές τους αναφέρονται σε περισσότερα από 500 δημοσιευμένα βιβλία και 150 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, πατήστε κλικ εδώ για να δείτε την αριθμητική εξέλιξη των χρηστών του Διαδικτύου στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2016 κι εδώ για άλλα 200 κράτη.

[ΠΗΓΗ]

https://reforme.gr

Κατηγορίες: Πληροφορική. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.