Μέχρι το 1917 οι μετεωρολόγοι στηρίζονταν σε παλαιότερες καιρικές καταγραφές, προσπαθώντας να «ταιριάξουν» τα μοτίβα του καιρού με παλαιότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Πριν από 100 χρόνια, ο Βρετανός Lewis Fry Richardson, ένας μαθηματικός (αλλά και φυσικός και ψυχολόγος), ξεκίνησε την έρευνα του στην αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Ο Richardson καινοτομώντας και ορίζοντας την αρχή της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, προχώρησε στην ανάπτυξη της πρώτης επιστημονικής μεθόδου πρόγνωσης, οι βασικές αρχές της οποίας θεωρούνται σε ισχύ ακόμη και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια λοιπόν του Α′ Παγκόσμιου πολέμου, ο Richardson επιχείρησε την πρώτη αριθμητική πρόγνωση. Εφαρμόζοντας ένα πλέγμα στον χάρτη της περιοχής που τον ενδιέφερε, πραγματοποίησε την πρόγνωση μιας προηγούμενης ημέρας, χρησιμοποιώντας παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η πίεση και ο άνεμος. Επιχείρησε έτσι την πρώτη αριθμητική πρόγνωση. Χρειάστηκε έξι εβδομάδες για να ολοκληρώσει τους υπολογισμούς μιας εξάωρης πρόγνωσης για ένα μόνο σημείο του πλέγματος! Παρ’ ότι η πρώτη αυτή πρόγνωση δεν ήταν αρκετά ακριβής, λόγω των περιορισμένων δεδομένων, η πρωτοποριακή της μεθοδολογία αποδείχτηκε σωστή στην αρχή της.
Μετά τον πόλεμο ο Richardson συνέχισε να δουλεύει τις θεωρίες του στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο Richardson αποκάλεσε την μεθοδολογία του «εργοστάσιο πρόγνωσης». Φαντάστηκε ένα μεγάλο θόλο, με ένα παγκόσμιο χάρτη ζωγραφισμένο επάνω του και 64.000 «υπολογιστές» (εννοούσε μαθηματικούς που θα κάνουν πράξεις), οι οποίοι θα ήταν ικανοί να παράγουν προγνώσεις σε πραγματικό χρόνο, ο καθένας για ένα μικρό κομμάτι της υδρογείου!
Οι μαθηματικές μέθοδοι που πρότεινε ο Richardson άρχισαν να υλοποιούνται με τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι βασικές αρχές των μεθόδων αυτών χρησιμοποιούνται έως και σήμερα!
[ΠΗΓΗ]
www.meteo.gr – 100 χρόνια επιστημονικής πρόγνωσης του καιρού (18/10/2017)