Γνωρίζω τον Υπολογιστή

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μία συσκευή, η οποία είναι ικανή να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται πληροφορίες ή αλλιώς είναι μια συσκευή κατασκευασμένη από ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα και από ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα, που έχει ως σκοπό να επεξεργάζεται πληροφορίες. Κάθε υπολογιστής, όσο μεγάλος ή μικρός κι αν είναι, αποτελείται από το Υλικό και το Λογισμικό.

Κάθε υπολογιστής, όσο μεγάλος ή μικρός κι αν είναι, αποτελείται από το Υλικό και το Λογισμικό.

Ο υπολογιστής περιλαμβάνει διάφορα ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να λειτουργούν ως σύνολο και να εκτελούν όλες τις απαραίτητες λειτουργίες με ακρίβεια και ταχύτητα. Όλα τα τμήματα μαζί αποτελούν το Υλικό Μέρος ενός υπολογιστή ή για την ακρίβεια, αποτελούν το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος.

Υλικό είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή τα οποία μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε, όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη, εκτυπωτής, μικρόφωνο, κάμερα, ηχεία, ακουστικά, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, σαρωτής, κλπ.

Λογισμικό είναι όλα τα προγράμματα τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το Υλικό όπως το λειτουργικό σύστημα (Windows, Linux), το Word, το PowerPoint, το Excel, ο Mozilla, το Tuxpaint, τα παιχνίδια, κλπ.

Μονάδες Εισόδου είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή των δεδομένων στον υπολογιστή όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, μικρόφωνο, κάμερα, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, σαρωτής, χειριστήριο για παιχνίδια(joystick), φωτογραφίδα ή στυλό γραφίδα, οπτικός αναγνώστης και αναγνώστης γραμμωτού κώδικα.

Μονάδες Εξόδου είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την έξοδο των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας των δεδομένων από τον υπολογιστή όπως οθόνη, εκτυπωτής, σχεδιογράφος, ηχεία και ακουστικά.

Μονάδα εισόδου-εξόδου ονομάζεται μία συσκευή η οποία μπορεί να στέλνει και να δέχεται δεδομένα από τον υπολογιστή όπως η οθόνη αφής.

Πατήστε κλικ εδώ ή στην παραπάνω εικόνα για να εξοικειωθείτε με τις συσκευές που βρίσκονται γύρω από την Κεντρική Μονάδα ενός υπολογιστή.

Μεταξύ των συσκευών ενός υπολογιστικού συστήματος διακρίνουμε ένα κουτί, που συχνά χαρακτηρίζεται ως Κεντρική Μονάδα του υπολογιστικού συστήματος. Μέσα σ’ αυτό βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα με πιο σημαντικά τον Επεξεργαστή και την Κύρια Μνήμη (Μνήμη RAM Μνήμη ROM). Μέσα στην Κεντρική Μονάδα υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα όπως το Τροφοδοτικό, η Μητρική κάρτα, ο Σκληρός δίσκος, ο Οδηγός δισκέτας, ο Οδηγός CD/DVD, η Κάρτα γραφικών, η Κάρτα ήχου, η Κάρτα δικτύου, κλπ.

Η Κύρια Μνήμη διακρίνεται σε μνήμη RAM και ROM.

Η Μνήμη RAM χρησιμοποιείται από τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή σαν ένα πρόχειρο σημειωματάριο όπου μπορούμε να γράφουμε, διαβάζουμε, σβήνουμε ή τροποποιούμε τα περιεχόμενά της. Οτιδήποτε εισάγουμε από μία μονάδα εισόδου αποθηκεύεται προσωρινά στη RAM. Για παράδειγμα, όταν πληκτρολογούμε ένα κείμενο ή σαρώνουμε μία φωτογραφία, αποθηκεύεται στη RAM. Όταν κλείσουμε τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή ή διακοπεί το ρεύμα, τα περιεχόμενά της χάνονται. Κάθε πρόγραμμα ή αρχείο που ανοίγουμε, χρησιμοποιεί ένα μέρος της μνήμης RAM. Όταν κλείσουμε το πρόγραμμα ή το αρχείο, η περιοχή αυτή αδειάζει.

Η Μνήμη ROM αποτελεί ένα μικρό τμήμα της κύριας μνήμης με μόνιμο περιεχόμενο. Τα περιεχόμενά της τοποθετούνται εκεί από τον κατασκευαστή της. Δεν μπορούμε να την τροποποιήσουμε ή να τη διαγράψουμε και δεν χάνονται τα περιεχόμενά της όταν κλείσουμε τον υπολογιστή. 

Η Βοηθητική ή Περιφερειακή Μνήμη είναι η μνήμη στην οποία τα δεδομένα και τα προγράμματα αποθηκεύονται μόνιμα για όσο καιρό θέλει ο χρήστης.  Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν: ο σκληρός δίσκος, η δισκέτα, το DVD, το CD, οι μνήμες φλας ή μνήμες USB (στικάκι). Όλα τα παραπάνω ονομάζονται και  μονάδες ή μέσα αποθήκευσης.

[slideboom id=1145802&w=425&h=370]

Πατήστε κλικ εδώ για να λύσετε ένα σταυρόλεξο σχετικά με τους βασικούς όρους του Υλικού του υπολογιστή. Πατήστε σε έναν αριθμό για να δείτε τον ορισμό της λέξης. Οι ορισμοί δίνονται με εικόνες. Συμπληρώστε το σταυρόλεξο και πατήστε “Έλεγχος” για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας. Επιλέγοντας “Βοήθεια”, θα συμπληρωθεί αυτόματα ένα γράμμα από τη σωστή απάντηση. Η εφαρμογή παρέχει συγκεκριμένο χρόνο (10 λεπτά) για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας.

Παρακολουθήστε τα παρακάτω βίντεο, τα οποία παρουσιάζουν  με εύκολο και κατανοητό τρόπο, τις βασικές έννοιες του υλικού και λογισμικού, των περιφερειακών συσκευών εισόδου/εξόδου και των αποθηκευτικών μονάδων.

Κατηγορίες: Πληροφορική, Υλικό. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.