Οι φάσεις της Σελήνης

 

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Οι βασικές κινήσεις της Σελήνης είναι δύο. Κινείται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Το αποτέλεσμα των δύο αυτών κινήσεων είναι η Σελήνη να δείχνει σε μας πάντοτε την ίδια πλευρά.

Οι φάσεις της Σελήνης εξηγούνται από το μέρος της Σελήνης που φαίνεται από έναν παρατηρητή από τη Γη, καθώς το φως του Ήλιου ανακλάται πάνω στην επιφάνεια της. Το μέρος που φαίνεται εξαρτάται από τις θέσεις Ήλιου-Γης-Σελήνης. Mε την πάροδο των ημερών και την αλλαγή της σχετικής θέσης των τριών ουράνιων σωμάτων, το ορατό από τη γη τμήμα της σεληνιακής επιφάνειας που φωτίζεται από τον Ήλιο, μεταβάλλεται.

Πατήστε κλικ εδώ ή στην παραπάνω εικόνα για να δείτε τις φάσεις της Σελήνης και τη θέση της σε σχέση με τον Ήλιο και τη Γη. Μία εξαιρετική προσομοίωση από τον κ. Σιτσανλή Ηλία (Φυσικός, 1ο ΓΕ.Λ Αλεξανδρούπολης).

Πατήστε κλικ εδώ ή στην παραπάνω εικόνα για να δείτε μία ακόμη εξαιρετική προσομοίωση από τον κ. Σιτσανλή Ηλία.

Τέλος, πατήστε κλικ εδώ ή στην παραπάνω εικόνα για να δείτε μία ακόμη προσομοίωση των φάσεων της Σελήνης από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν – Νεμπράσκα – Η.Π.Α.

[ΠΗΓΕΣ]

www.seilias.gr

http://astro.unl.edu/

Κατηγορίες: Διάστημα. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.