ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1. STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης
Με αφορμή την προβολή φωτογραφιών που αφορούσαν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια, ξεκινήσαμε συζήτηση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και για τη σημασία της ανακύκλωσης. Τα παιδιά, μέσα από εποπτικό υλικό που είδαμε στην τάξη, αναγνώρισαν το σήμα της ανακύκλωσης και τον μπλε κάδο και τα ζωγράφισαν.
Συζητήσαμε για τους κάδους ανακύκλωσης και ποια υλικά ρίχνουμε στον καθένα. Έπειτα, ζωγραφίσαμε τους κάδους απορριμμάτων που συναντούμε από το σπίτι στο σχολείο.
Τα νήπια χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και ταξινόμησαν τις εικόνες από ανακυκλώσιμα υλικά σε κατηγορίες: πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και τα κόλλησαν στους αντίστοιχους κάδους.
Στη συνέχεια, εντoπίσαμε στην τάξη μας ανακυκλώσιμα υλικά, όπως: πλαστικά καπάκια, πλαστικά μπουκάλια, χαρτόνια ,χάρτινα πιατάκια γυάλινα βάζα κλπ. και τα ζωγραφίσαμε.
Γνωρίσαμε επίσης, έναν καινούριο φίλο μας, το μελισσάκι ρομποτάκι (beebot), που μας βοήθησε να συλλέξουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τα νήπια έμαθαν τη λειτουργία του beebot , πειραματίστηκαν προγραμματίζοντας το στην πίστα και το ζωγράφισαν.
Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε πίστες με ανακυκλώσιμα υλικά και προγραμματίσαμε το μελισσάκι να τα συλλέξει και να τα βάλει στον αντίστοιχο κάδο.
Τέλος, φτιάξαμε τη δική μας πίστα με ανακυκλώσιμα υλικά σε χαρτί Α4 .Τα νήπια σχεδίασαν με βελάκια τη διαδρομή των ανακυκλώσιμων υλικών στον κάδο ανακύκλωσης.







































