Έχουμε τη χαρά να ζούμε σε ένα σχολικό συγκρότημα , το οποίο χαρακτηρίζεται ως βιοκλιματικό ,λόγω της χρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεωθερμία, φωτοβολταϊκά , ηλιοπροστασία, κλιματιστικά και τηλεθέρμανση για τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Όλα τα υλικά κατασκευής είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως και ο προσανατολισμός του και τα κουφώματά του. Υπάρχουν συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης και πυράντοχες πόρτες. Υπάρχουν ανιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα που μετρούν σε 24ωρη βάση την ποιότητα του αέρα στις αίθουσες και αυτόματη ενεργοποίηση του εξαερισμού , όταν αυτά τα επίπεδα ανεβούν. Στους εσωτερικούς χώρους υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση , αλλά ομοίως και στους αστέγαστους εξωτερικούς για να μη συσσωρεύεται το χιόνι και ο πάγος.
Ζώντας λοιπόν σε αυτό το σχολικό περιβάλλον δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το θέμα των ΑΠΕ και τη σημασία τους για την εξοικονόμηση ενέργειας, και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας , μειώνοντας έτσι το οικολογικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Έτσι για τη φετινή σχολική χρονιά συμμετέχουμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό WRO με θέμα <SMART CITY>.
Με τη βοήθεια των παιδιών προσπαθήσαμε να αποδώσουμε σε μακέτα ολόκληρο το βιοκλιματικό μας σχολικό συγκρότημα . Στις 4 γωνίες του τοποθέτησαν τα παιδιά το σχολείο και τα μέρη του, έτσι όπως τα έβλεπαν στην εικόνα του διαδραστικού πίνακα. Έφτιαξαν βουνό με ανεμογεννήτρια στην κορυφή του, φωτοβολταϊκά, και ένα σκάμμα γεωθερμίας. Έφτιαξαν τα σπίτια του οικισμού ΖΕΠ , τα δέντρα , την παιδική χαρά. Προγραμματίζουν τη ρομποτική μελισσοούλα BEE-BOT να πάει να πάρει την παραγόμενη ενέργεια από την ανεμογεννήτρια, τη γεωθερμία και τα φωτοβολταϊκά και να την πάει στο σχολείο μας. Με αυτή τη μακέτα συμμετέχουμε στην έκθεση καινοτομίας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στα Κοίλα την Τετάρτη 8/2/23 αλλά και στο διαγωνισμό WRO, την Κυριακή 12 Μαρτίου στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης .
https://www.youtube.com/watch?v=grVrdg41hPg