Η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στην προσχολική ηλικία δεν αποτελεί μόνο μια γλωσσική ικανότητα. Είναι πρωτίστως μια δημιουργική διαδικασία που επηρεάζει θετικά την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών. Άλλωστε, η αγγλική γλώσσα αποτελεί πλέον μια βασική δεξιότητα και όχι απλώς μια ξένη γλώσσα. Εκτός των άλλων αποτελεί τη ‘γλώσσα πρόσβασης στον κόσμο’ (Alexiou, 2020). Alexiou, T. (2020). Introducing EFL in preschools: Facts and Fictions. In Zoghbor, W. & Alexiou, T. Advancing English Language Education. Dubai, UAE: Zayed University publications, p.61-74.Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της εκμάθησης γλωσσών από μικρή ηλικία δεν σχετίζονται απλώς με την εκμάθηση γλωσσών και τη μελλοντική επιτυχία, αλλά και με άλλα οφέλη, γνωστικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ψυχο-συναισθηματικά. Επομένως, η συνεισφορά μιας οποιαδήποτε ξένης γλώσσας στο Νηπιαγωγείο συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Εξάλλου, έρευνες καταγράφουν την ανάπτυξη γλωσσικών αλλά και γνωστικών δεξιοτήτων καθώς και δεξιοτήτων της μνήμης, της διατήρησης προσοχής και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Παράλληλα, σημειώνονται θετικά οφέλη και ως προς την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού με ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και του κινήτρου καθώς και της καλλιέργεια θετικής στάσης ως προς τις ξένες γλώσσες, τον πολιτισμό άλλων χωρών και τη διαφορετικότητα.
Ιδιαίτερα η αγγλική γλώσσα αποτελεί αφετηρία ή και γέφυρα για μοίρασμα εμπειριών, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει την πολυγλωσσία. Την ίδια στιγμή με την επικοινωνιακή συνθήκη που επιλέγουμε, εισάγουμε την ανάγκη για επικοινωνία σε μια άλλη γλώσσα. Με κατάλληλους, λοιπόν, χειρισμούς τα παιδιά που είναι αλλόγλωσσα ή/και έχουν τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα “βλέπουν τον εαυτό τους” στη συνθήκη αυτή, καθώς δημιουργείται το πλαίσιο να αξιοποιήσουν το ιδιαίτερο πολιτισμικό τους κεφάλαιο ( Alexiou & Penderi, 2021). Ταυτόχρονα, αναπτύσσoυν θετική στάση στην εκμάθηση άλλων γλωσσών. Alexiou, T., Penderi, E., & Serafeim, M. (2021). The pilot phase of the introduction of English in Greek state pre-primary schools: portraying stakeholders’ perceptions. Journal of Applied Linguistics, 34, 2-24. 10.26262/jal.v0i34.8517.
Επιπλέον, παιδιά που έρχονται από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα και δεν έχουν κοινή γλώσσα με τα υπόλοιπα παιδιά, μέσω της ξένης γλώσσας, εισέρχονται σε μια ενωτική κατάσταση. Η ξένη γλώσσα δηλαδή αποτελεί μια “αφετηρία” ή μια “γέφυρα”, στην οποία αισθάνονται ίσοι οι μαθητές/τριες στο γλωσσικό επίπεδο και δημιουργείται ένα επιπρόσθετο όφελος στην επικοινωνία των παιδιών (Αλεξίου, 2020). Άρα, η αγγλική γλώσσα μπορεί να λειτουργήσει ως ένας διάμεσος θετικής στάσης και προώθησης άλλων γλωσσών.
Εστιάζοντας, τέλος, στην προσχολική εκπαίδευση, η εισαγωγή των αγγλικών γίνεται αντιληπτή ως προοπτική πολυγραμματισμού καθώς και ως πολιτισμική πρακτική, που σχετίζεται με τις εμπειρίες των παιδιών με τον κόσμο, ώστε να τους βοηθήσει να θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας ταυτότητας υπηκοότητας, τόσο ευρωπαϊκής όσο και παγκόσμιας. Η ιδέα βασίζεται σε μια κοινωνικο-παιδαγωγική προοπτική, που δίνει έμφαση στην εισαγωγή των αγγλικών ως μέσο:
προώθησης των εκφραστικών εργαλείων και της πολυγλωσσικής ευαισθητοποίησης των παιδιών,
ενίσχυσης των κινήτρων, της αγάπης και της εμπιστοσύνης τους στην εκμάθηση γλωσσών,
ανάπτυξης διαπολιτισμικής ευαισθησίας και σεβασμού,
ενίσχυσης της διαφοροποιημένης πολιτισμικής και γλωσσικής ταυτότητας των παιδιών, τη θετικής εικόνας του εαυτού τους και της χρήσης της μητρικής γλώσσας, ως πλεονέκτημα στη μαθησιακή διαδικασία και την επικοινωνία (Alexiou & Penderi, 2021).
πηγές:
Θωμαή Αλεξίου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Α.Π.Θ.
Πολύ ενδιαφέρον και καίριο το άρθρο σας για την σπουδαιότητα της εισαγωγής της Αγγλικής Γλώσσας στο νηπιαγωγείο.
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας! Όντως τα Αγγλικά συμβάλλουν θετικά στην γλωσσική καλλιέργεια του παιδιού
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας .Να είστε καλά.
Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας . Διαπιστώνετε και εσείς ,ως συνάδελφοι πόσο πολύ αρέσουν τα Αγγλικά στα παιδιά και πόσο γρήγορα μαθαίνουν .Σκοπός μας μέσα απο το άρθρο, ήταν να ενημερωθούν και οι γονείς -κηδεμόνες για την σπουδαιότητα της εισαγωγής της Αγγλικής γλώσσας στην προσχολική ηλικία.