ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ZΩΓΡΑΦΙΚΗΣ- ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA

HELMEPA
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟNTOΣ
HELLENIC MARINE ENVIRONMENT
PROTECTION ASSOCIATION

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA 2023

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος προσκαλεί μαθητές/τριες της
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να γίνουν μέλη της Παιδικής HELMEPA και να συμμετέχουν
στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής που διεξάγεται από το 1993, έχοντας υποβληθεί
πάνω από 6.400 έργα 55.000 παιδιών.
Το φετινό θέμα του διαγωνισμού, εμπνευσμένο από το σημαντικότερο ίσως περιβαλλοντικό
πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι:
«Κλιματική αλλαγή: Υπάρχουν λύσεις!»Πληροφορίες:
Υπεύθυνος Παιδικής HELMEPA
Δημήτρης Καζάς

ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA

Με χαρά αποδεκτήκαμε και φέτος την πρόσκληση συμμετοχής .

Μελετήσαμε το θέμα ,συζητήσαμε με τα παιδιά για την κλιματική αλλαγή, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή.Είδαμε εικόνες στον Υπολογιστή, διατυπώσαμε τις απόψεις μας και τις καταγράψαμε .Προβληματιστήκαμε για τον πλανήτη μας και προτείναμε λύσεις.

.Διαβάσαμε το παραμύθι  ΑΓΑΠΗΤΗ ΓΗ της ISABEL OTTER για αφόρμηση συζήτησης και έπειτα απο ενεργητική συμμετοχή με καταιγισμό ιδεών για το πως βλάπτουμε τη γη και πως μπορούμε να βοηθήσουμε να σταματήσει η κλιματική αλλαγή σκεφτήκαμε να φτιάξουμε τις αφίσες

Πρώτη αφίσα :Σκεπτικό :Υπερθέρμανση Γης .Η Γη στο κόκκινο. Πως θα βοηθήσουμε να μην αρρωστήσει άλλο;

Φυτεύοντας νέα δέντρα , λουλούδια και θάμνους ,κάνοντας χρήση ηλιακής ενέργειας με πάνελ και σπίτια με κεραμίδια, κάνοντας ανακύκλωση, χρησιμοποιώντας  αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες ,

βάζοντας διπλά τζάμια στα σπίτια για μόνωση και θέρμανση ,φυτεύοντας πρασινάδες στους τοίχους των σπιτιών ,πηγαίνοντας με τα πόδια ,ποδήλατα η πατίνια στις δουλειές μας. Τα παιδιά αποτύπωσαν το σκεπτικό στο χαρτόνι: Και σκέφτηκαν το μήνυμα: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

ΔΩΣΕ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ΄ΣΟΥ.

Μ ε μικρά πράγματα αρχίζοντας απο το σπίτι και την γειτονιά, βοηθάμε τον πλανήτη!

ΑΦΙΣΑ Α ΤΜΗΜΑΤΟΣ

zvgrafizv gi

γη 2 1

antigrafo titlo afisas

grafv mhnyma

2 μηνυμα αφισα

afisa4 1

afisa3

αφισα 

 

 

Η συμμετοχή μας στον Παιδικό Διαγωνισμό ζωγραφικής ¨Παιδική HELMEPA¨ της σχολικής χρονιάς 2022-2023 έχει τίτλο: ¨Κλιματική αλλαγή: Υπάρχουν λύσεις¨.

Συζητήσαμε με τα παιδιά για την κλιματική αλλαγή. Μέσα από εικόνες που είδαμε στο υπολογιστή προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Με αφορμή  το εποπτικό υλικό συζητήσαμε πως είναι η γη μας, όταν καίμε τα δάση της, όταν κόβουμε τα δέντρα, όταν ρίχνουμε σκουπίδια στη θάλασσα, στις λίμνες, στα ποτάμια, όταν η ατμόσφαιρα ρυπαίνεται από το καυσαέριο των αυτοκινήτων και των εργοστασίων. Από την άλλη συζητήσαμε πως είναι η γη μας, όταν τη φροντίζουμε, την προσέχουμε και την αγαπάμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να ζωγραφίσουμε μια αφίσα και είναι η ακόλουθη. Το σύνθημά μας είναι : Η Γη μας πεθαίνει, Όλοι μαζί να σώσουμε τη γη!

ΑΦΙΣΑ Β ΤΜΗΜΑΤΟΣ

3

4

ΙΩΑΝΝΑ1

 

 

Με αφορμή  εικόνες και βίντεο που αντλήσαμε από το διαδίκτυο συζητήσαμε για τις επιπτώσεις που έχουν στον πλανήτη μας οι ενέργειες των ανθρώπων. Καυσαέρια, καταστροφή των δασών, υπερκατανάλωση, ρύπανση του περιβάλλοντος από αλόγιστες παρεμβάσεις του ανθρώπινου δυναμικού οδηγούν στην παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα και στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Έτσι μετά από συζήτηση και με σύμμαχο πάντα το εποπτικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση της θεματικής που αναλύουμε αποφασίσαμε με τους μικρούς μαθητές να δημιουργήσουμε μια πόλη χωρίς τσιμέντο, αλλά με φυτά παντού για παραγωγή οξυγόνου, που εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας. Έτσι θα προστατεύσουμε την Πολική αρκούδα που απειλείται από το λιώσιμο των πάγων.

ΑΦΙΣΑ Γ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

1

3 1

1

ΑΛΛΑΓΗ HELMEPA ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ