Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά προγράμματα

Παιχνίδια με την τέχνη στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης

Την τελευταία Κυριακή του Μάρτη επισκεφτήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη για να γνωρίσουμε τα γλυπτά που κοσμούν τον χώρο της εισόδου και τον υπέροχο κήπο της.

Η Εθνική Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1900. Τα πρώτα έργα ήταν 258 και προέρχονταν από τις συλλογές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, ενώ το 1901 προστέθηκαν σ’ αυτά και τα 107 έργα της δωρεάς του Αλέξανδρου Σούτσου.

Τον Μάιο 2021 η Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου επαναλειτούργησε στο ανακαινισμένο κτήριο της. Οι εργασίες διήρκεσαν 10 χρόνια. Στην Πινακοθήκη μπορούμε να εξερευνήσουμε την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.

Σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του περιβάλλοντα χώρου εκτίθενται 8 σημαντικά έργα από τις συλλογές γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην είσοδο του μουσείου, τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες υποδέχεται “Ο Άνθρωπος που βαδίζει πάνω σε κολόνα”, εμβληματικό έργο του αποκαλούμενου “πατέρα” της μοντέρνας γλυπτικής Ωγκύστ Ροντέν, που φιλοτεχνήθηκε το 1900, έτος ίδρυσης της Εθνικής Πινακοθήκης. Αριστερά είναι τοποθετημένο το γλυπτό “1211 Α” του Γιώργου Νικολαΐδη και δεξιά το “Αιολικό” του Takis.

506 511

O Takis, καλλιτεχνικό όνομα του Παναγιώτη Βασιλάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και έφυγε από τη ζωή το 2019. Έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι. Λάτρευε τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και εμπνεύστηκε από τους ήρωες του. Πειραματίστηκε με διάφορα υλικά και ανακάλυψε πως το υλικό που τον εκφράζει και ήθελε να κάνει τα γλυπτά του είναι ο σίδηρος.

Σε μια πλατφόρμα τρένου συνέλαβε την ιδέα και άρχισε να δημιουργεί τα σινιάλα, τα έργα αυτά που τον κατέστην ως έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής.

Μιλήσαμε για τα σινιάλα, τα παιδιά σκέφτηκαν διάφορα σινιάλα ηχητικά και οπτικά.

164

Ζωγράφισαν το σινιάλο του Takis και δικά τους.

040 045

Στη συνέχεια γίνανε τα ίδια σινιάλα και κινήθηκαν γύρω από το σινιάλο του Takis.

053 064

Μπήκαμε στον χώρο υποδοχής. Η “Λαϊκή Αγορά”, ένα έργο τεραστίων διαστάσεων αλλά και μεγάλου συμβολισμού του Παναγιώτη Τέτση καλωσορίζει το κοινό στην Νέα Εθνική Πινακοθήκη.

Ο πίνακας αναβλύζει τη χαρά της ζωής, της δημιουργίας και σκορπίζει χρώματα. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Πινακοθήκη είναι το ανοιχτό πνεύμα που την διακατέχει και η πρόσκληση σε όλο το ελληνικό κοινό να περάσει τις πύλες της.

067

Κατευθυνθήκαμε στον κήπο της Πινακοθήκης. Μυρωδιές και χρώματα μας κατέκλυσαν.

121 127

Η φύτευση του κήπου περιλαμβάνει 99 είδη φυτών, κυρίως αυτοφυή. Η σύνθεση της φύτευσης αντικατοπτρίζει τις εναλλαγές των εποχών του χρόνου, καθώς έχουν συνδυαστεί είδη διαφορετικής καλλωπιστικής αξίας, ποικίλων χρωμάτων και υφών, αλλά και διαφορετικής περιόδου ανθοφορίας. Με τον τρόπο αυτό, τα τμήματα του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης σχηματίζουν έναν “ζωντανό κάνναβο” με πλούσια παλέτα σχημάτων, χρωμάτων και υφών.

Μεταξύ των φυτών συγκαταλέγονται είδη τα οποία απεικονίζονται σε έργα που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, έχουν δηλαδή αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Συνεχίσαμε την ξενάγηση στα γλυπτά του κήπου. Είδαμε τις “Ομπρέλες” του Γ. Ζογγολόπουλου. Το γλυπτό “Ο Μαχητής” του Δ. Αβραμίδη, μια “Μορφή” του Χ. Καπράλου, “Το πουλί” της Φρόσως Μιχαλέα και την “Σπείρα” του Κ. Βαρότσου.

Στον όμορφο κήπο δίπλα στα γλυπτά τα παιδιά ζωγράφισαν όποιο γλυπτό τους άρεσε.

090 093

Με την βοήθεια των γονιών συμπλήρωσαν στον χάρτη τα γλυπτά που γνωρίσαμε.

104

Περάσαμε πολύ όμορφα!!!