Φύλλα ξερά, σύννεφα, βροχή, ομπρέλες ,σαλιγκαράκια , μανιταράκια ….
Αφού συνθέσαμε το φθινοπωρινό μας τοπίο με τα σχήματα
δημιουργήσαμε και τα δικά μας φθινοπωρινά δάση, όπου αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα “συναντήθηκαν”, μανιτάρια φύτρωσαν, σαλιγκαράκια βγήκαν βόλτα , η βροχή ξεκίνησε, όπου από κάθε συννεφάκι έπεφτε συγκεκριμένος αριθμός σταγόνων, τα παιδάκια πήραν τις ομπρέλες τους και απόλαυσαν τη βροχή και τα φυλλαράκια με τα φθινοπωρινά τους χρώματα, σχημάτισαν στο έδαφος μοτίβο 2 χρωμάτων.
Φθινόπωρο χωρίς ουράνιο τόξο όμως δεν γίνεται. Κάτω λοιπόν από το ουράνιο τόξο που δημιουργήσαμε, γράψαμε το πρώτο γράμμα του ονόματος μας , τόσες φορές , όσες και τα χρώματά του και στη συνέχεια , τα χρωματίσαμε με τα χρώματά του, κόβοντας και κολλώντας μικρά χαρτονάκια , προσπαθώντας να διατηρήσουμε το σχήμα των γραμμάτων.
Με τα χρώματα του ουράνιου τόξου κάναμε ένα πείραμα.
Με φακούς, διάφανα χρωματιστά υλικά στα 3 βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο , μπλε) και στο γαλάζιο
και με τη βοήθεια του σκοταδιού,
δημιουργήσαμε τα χρώματά του, σε φωτεινή μορφή συνδυάζοντας τις κατάλληλες χρωματικές επιφάνειές μαζί μπροστά από το φακό, εκτός από το γαλάζιο που την είχαμε έτοιμη .
Στη συνέχεια τα φωτεινά χρώματα ¨ήρθαν ” το ένα πάνω στο άλλο στο ίδιο σημείο και διαπιστώσαμε ότι δημιουργήθηκε το λευκό χρώμα . Άρα όταν τα χρώματα του ουράνιου τόξου βρίσκονται σε φωτεινή μορφή και ενωθούν , δημιουργείται το λευκό χρώμα.
Οι δημιουργίες συνεχίστηκαν με ξερά φύλλα, που είχαν στολίσει τα πάρκα της πόλης,
τα οποία στόλισαν και το Χριστουγεννιάτικο μας δέντρο.
Στο ολοήμερο τμήμα στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με την ενότητα του φθινοπώρου, φτιάξαμε σκαντζοχοιράκια. Κόψαμε μόνοι μας το σώμα και τα φθινοπωρινά φύλλα που είχαμε ζωγραφίσει, τα συνθέσαμε στο χαρτί και ολοκληρώσαμε φτιάχνοντας τα αγκάθια του με τις παλάμες μας.
Συνεχίζοντας, με αφορμή την αφήγηση της ιστορίας του Τάκη του Σκαντζοχοιράκη, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα διατροφής που αποτελούνταν από τους αγαπημένους του καρπούς, δηλαδή το βελανίδι και το μήλο εναλλάξ! Τα παιδιά ζωγράφισαν τους καρπούς και έφτιαξαν με προσοχή το μοτίβο της εβδομαδιαίας διατροφής του (βελανίδι-μήλο-βελανίδι-μήλο κλπ).
Όμως, ο Τάκης ο Σκαντζοχοιράκης ανακάλυψε και άλλον έναν καρπό που του άρεσε πάρα πολύ, το κάστανο. ‘Ετσι, ζωγραφίσαμε και κάστανα και τα βάλαμε στη σωστή θέση ώστε πλέον το μοτίβο να είναι βελανίδι-μήλο-κάστανο-βελανίδι-μήλο-κάστανο κλπ.
Επίσης, στον Τάκη άρεσε πάρα πολύ να ζωγραφίζει με μπλε, καφέ και πορτοκαλί εναλλάξ. Έτσι, φτιάξαμε το μοτίβο των χρωμάτων.
Φυσικά, σε όλη μας αυτήν την προσπάθεια, ο πονηρός ασβός μας έβαζε εμπόδια αφού ερχόταν και μας τα χαλούσε τη σειρά! Εμείς, όμως, καταφέραμε και ξαναφτιάξαμε τα μοτίβα ολόσωστα!
Τα μοτίβα μας άρεσαν πολύ και έτσι τα χρησιμοποιήσαμε και σε άλλες δραστηριότητες, όπως στην κατασκευή σαλιγκαριού με μοτίβο στο καβούκι του. Έτσι, κόψαμε το σώμα και το καβούκι του σαλιγκαριού. Έπειτα, το έντυσαν με χρωματιστά χαρτονάκια της επιλογής τους αλλά σε σειρά μοτίβου με τρία χρώματα. Τέλος, ολοκλήρωσαν τη σύνθεσή τους φτιάχνοντας το φόντο και δημιουργώντας το δικό τους δάσος.
Τα μοτίβα τα δουλέψαμε στο ολοήμερο και σε εναλλαγή τεσσάρων χρωμάτων με το οικοδομικό υλικό,
αλλά και με όλη την ομάδα των παιδιών, μέσα από ψηφιακές εφαρμογές :
https://www.topmarks.co.uk/ordering-and-sequencing/christmas-patterns
https://toytheater.com/category/math-games/patterns/
https://www.sesamestreet.org/games?id=25577
https://www.abcya.com/games/fuzz_bugs_patterns
Συνεχίζοντας πάντα με τη θεματική του φθινοπώρου, στο ολοήμερο τμήμα , συνεργαστήκαμε σε ζευγάρια και το κάθε ζευγάρι είχε στη διάθεσή του μόνο δύο υλικά: γλωσσοπίεστρα και πλαστελίνες σε χρώματα του φθινοπώρου (καφέ, πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο). Αυτά τα υλικά έπρεπε να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε το δέντρο που θα έφτιαχνε το κάθε ζευγάρι να μπορεί να σταθεί όρθιο και να έχει οποιουδήποτε τύπου κλαδιά. Τα ζευγάρια συνεργάστηκαν πολύ καλά στην επίλυση αυτού του προβλήματος και βρήκαν διαφορετικούς τρόπους ώστε να αποδώσουν το αποτέλεσμα που ήθελαν στο δεντράκι τους.
Κι εδώ σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας!
Και, φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με τον κύκλο του νερού. Παρακολουθήσαμε με όλη την ομάδα των παιδιών το ακόλουθο βίντεο:
και συζητήσαμε τα όσα δείχνει και όποιες ιδέες έχουν τα παιδιά σχετικά με τη βροχή και το πώς εκείνη σχηματίζεται. Αφού μελετήσαμε τη διαδικασία του κύκλου του νερού, τη δραματοποιήσαμε, μεταμορφωθήκαμε σε ήλιο, σταγόνες, ποτάμια και λίμνες και συμπληρώσαμε και το σχετικό φύλλο εργασίας, όπου το κάθε παιδί αποτύπωνε τα στάδια της διαδικασίας με το δικό του μοναδικό τρόπο.
Στο Ολοήμερο τμήμα , φτιάξαμε και μία αφίσα που απεικονίζει τον κύκλο του νερού. Μέσα από συζήτηση στον κύκλο, η νηπιαγωγός σχεδίασε όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να υπάρχουν (π.χ. θάλασσα, ήλιος, σύννεφα, βροχή, ποτάμι, δέντρα κλπ) και τα παιδιά ανέλαβαν να τα χρωματίσουν.
Τέλος στο ολοήμερο, πραγματοποιήσαμε και ένα πείραμα για τη βροχή. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήσαμε ένα διάφανο μπολάκι και ένα φλυτζανάκι του καφέ. Βάλαμε λίγο νερό μέσα στο μπολ προσέχοντας να μη βάλουμε νερό μέσα στο φλυτζάνι. Το νερό αποτελεί τη “θάλασσα” και το φλυτζάνι το “νησί”.
Έπειτα, κλείσαμε το μπολ από πάνω με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετήσαμε σε φωτεινό σημείο…
και ζωγραφίσαμε τις προβλέψεις μας για το τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί με το νερό που κλείσαμε μέσα στο μπολ.
Σχεδόν όλα τα παιδιά υπέθεσαν ότι μέρος του νερού θα ανέβει προς τα πάνω, άλλα ότι θα δημιουργηθεί ουράνιο τόξο και άλλα ότι το νερό απλώς θα φύγει από εκεί που βρίσκεται. Ύστερα από δύο μέρες (καθώς ο καιρός δε μας βοήθησε και πάρα πολύ λόγο έλλειψης ήλιου) παρατηρήσαμε τις αλλαγές…
Μικρές σταγόνες νερού είχαν ανέβει στη μεμβράνη και μέσα στο ποτηράκι – νησί, υπήρχε λίγο νερό. Άρα, είχε “βρέξει” στο νησί μας. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τη βροχή που δημιουργήθηκε και, πάνω στο χαρτί με τις προβλέψεις τους, ζωγράφισαν τα αποτελέσματα και τα σύγκριναν με τις προβλέψεις τους.