Άνωση

 

1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

Φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς και στην ολοκλήρωση του κύκλου των μαθημάτων μας, έφτασε η ώρα για τον απολογισμό μας…
Αν και οι αρχικοί μας στόχοι είχαν επιτευχθεί στην πλειοψηφία τους και όλα τα θέματα που είχαν ζητήσει οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς είχαν διδαχθεί, ο φίλος μας ο Ορφέας είχε ένα ακόμη παράπονο… δεν είχαμε μάθει τίποτα «πολύ επιστημονικό».
Και επειδή είναι κρίμα, εφόσον γίνεται, να μην φύγουμε όλοι ικανοποιημένοι για τις διακοπές μας, το ακόλουθο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και αφιερώθηκε σε αυτόν αποκλειστικά
(αν και ήταν εξίσου διασκεδαστικό για όλους μας).

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το παιδικό, που εξιστορούσε την ιστορία του Αρχιμήδη και το πώς ανακάλυψε την άνωση…
( https://www.youtube.com/watch?v=Xm5Wg_WnP-M )
… και αμέσως μετά ξεκίνησαν τους δικούς τους πειραματισμούς.

IMG_0507 IMG_0505

Παρατήρησαν την στάθμη του νερού, που ανεβαίνει και πώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το αντικείμενο, που βυθίζεται.
Στην συνέχεια παρατήρησαν ότι δεν βυθίζονται όλα τα αντικείμενα, αλλά μερικά επιπλέουν
και πραγματοποιήσαν μία ομαδοποίηση ανάλογα με το αν επιπλέουν ή όχι.

Η δράση, όμως που ενθουσίασε τους μαθητές, ήταν το παιχνίδι με την προσομοίωση για την άνωση, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Σε αυτό τα παιδιά διαπίστωσαν ότι η άνωση σχετίζεται με τη βαρύτητα (έννοια που είχε ήδη διδαχθεί στη θεματική της γης και του διαστήματος), ενώ έπαιξαν με αντικείμενα ίδιου όγκου και διαφορετικής πυκνότητας, διαφορετικού όγκου, από διαφορετικά υλικά και σε διαφορετικό υγρό βύθισης (λάδι αντί για νερό).

IMG_0510 IMG_0509

Η προσομοίωση, καθώς και πληθώρα άλλων, είναι προσβάσιμη από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Προσομοίωση Άνωση

Κυκλοφοριακή Αγωγή

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

4. ΚΤΙΡΙΟ - ΑΥΛΗ

4. ΚΤΙΡΙΟ – ΑΥΛΗ

5. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

5. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

AEIFORO_symbols-7

7. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επειδή η επικαιρότητα συχνά εισβάλλει μέσα στην καθημερινή μας σχολική πραγματικότητα, επιστρέφοντας από το τριήμερο των αποκριών το θέμα, που κυριάρχησε στις μεταξύ των παιδιών συζητήσεις ήταν το αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που πρωταγωνίστησε στα ΜΜΕ. Εξαιρετική, αν και με δυσάρεστο τρόπο, ευκαιρία για ένα μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Τα παιδιά στην ολομέλεια διατύπωσαν τις απόψεις τους για τους τρόπους συμπεριφοράς στο αυτοκίνητο και στον δρόμο ως πεζοί και αναφέρθηκαν σε ατυχήματα, που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην τηλεόραση. Εν συνεχεία είδαμε καρτέλες με την επιθυμητή συμπεριφορά, τόσο την δικιά μας, όσο και των οδηγών γονιών μας και παίξαμε με τα φανάρια του Σταμάτη και του Γρηγόρη, ενώ ταυτόχρονα αναφερθήκαμε στα δικαιώματα των πεζών και σε αυτά των ΑμΕΑ.

IMG_7277 IMG_7279

Σειρά είχαν τα παιχνίδια στην αυλή, καθώς η ανοιξιάτικη ημέρα μας επέτρεψε να μεταμορφώσουμε τον προαύλιο χώρο σε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι κυκλοφοριακής αγωγής. Αρχικά χωριστήκαμε σε ομάδες με την βοήθεια παζλ σημάτων της κυκλοφορίας.

IMG_7282 IMG_7286

Πήραμε τα αυτοκίνητά μας, στήθηκαν τα φανάρια, φτιάξαμε την διάβαση και ξεκινήσαμε τις ταξιδιάρικες διαδρομές μας. Στην παρέα μας προστέθηκαν σύντομα και οι τροχονόμοι, ενώ η υπερβολική ταχύτητα των παιχτών μας «τιμωρήθηκε» με μία κλήση.

 IMG_7308 IMG_7305 IMG_7299 IMG_7292

Οι παίχτες μας συνειδητοποίησαν ότι η ευθύνη του οδηγού είναι μεγάλη, καθώς αυτός καθορίζει την εκάστοτε διαδρομή, αλλά και είναι υπεύθυνος για τους συνεπιβάτες του. Στο επόμενο παιχνίδι οι επιβάτες του κάθε οχήματος είχαν τα μάτια κλειστά και έδειξαν – κυριολεκτικά – τυφλή εμπιστοσύνη στους οδηγούς τους.

IMG_7314 IMG_7322

Επιστρέφοντας στην αίθουσά μας και μέχρι να βγάλουμε εμείς το δίπλωμα οδήγησης, αποφασίσαμε ότι πρέπει να είμαστε το ίδιο υπεύθυνοι, όταν οδηγούμε τα ποδήλατά μας. Μιλήσαμε για το κράνος και τα προστατευτικά του σώματος και επ’ ευκαιρία κάναμε λίγο ποδήλατο.

IMG_7324

Διαβάσαμε την Ποδηλάτισσα του Οδυσσέα Ελύτη και αφού κατανοήσαμε το νόημα και συζητήσαμε για όλα όσα πρέπει να προσέχουμε στον δρόμο, ζωγραφίσαμε ότι μας εντυπωσίασε από το ποίημα υπό την μουσική υπόκρουση του ομώνυμου τραγουδιού από την Αφροδίτη Μάνου.

IMG_7419 IMG_7420 IMG_7427

Η μάγισσα Κατόνη στο βιβλίο «Η περιπέτεια της μικρής Κατόνης» μας υπενθύμισε όλους τους κανόνες, που πρέπει να τηρούμε ως πεζοί. Παρέα με την μητέρα της κυκλοφορούν στην πόλη με την βοήθεια ενός χάρτη και μαθαίνουν για τα φανάρια των πεζών τις διαβάσεις, αλλά και τον τρόπο που περνάμε προσεκτικά τον δρόμο. Ευκαιρία για λίγη πρακτική εξάσκηση…

Αρχικά στεκόμαστε στην άκρη του πεζοδρομίου.
IMG_7447

Στην συνέχεια ανοίγουμε τα αυτιά μας και ακούμε αν έρχεται κάποιο αμάξι…
IMG_7440
…και μετά κοιτάμε αριστερά, δεξιά και πάλι αριστερά.
IMG_7442 IMG_7449 IMG_7448
Όταν βεβαιωθούμε ότι δεν έρχεται κάποιο όχημα, περνάμε στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρίς να τρέχουμε.
IMG_7446

Και προκειμένου να θυμόμαστε τους κανόνες αυτούς φτιάξαμε στην τάξη μας ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι, ώστε να πραγματοποιούμε ασφαλείς διαδρομές την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων.

IMG_7464 IMG_7468

Τέλος δεν θα μπορούσαν να λείψει μία αναμνηστική κατασκευή για το αμάξι των γονιών μας. Από την μία εμείς, να οδηγούμε το πολύχρωμο αμάξι μας και από την άλλη μια παράκληση στους γονείς μας να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μαζί με μία υπενθύμιση ότι τους αγαπάμε πολύ!

IMG_7330 IMG_7327 IMG_7326

Ο Μάρτης και τα Χελιδονίσματα

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Μάρτης σηματοδότησε τον ερχομό της Άνοιξης και εμείς στο Νηπιαγωγείο τον υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά… Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα έθιμα του τόπου μας την Άνοιξη και αφού η συμμαθήτριά μας, μας θύμισε ότι «το έθιμο είναι κάτι, που είναι από τα παλιά και το συνεχίζουμε και σήμερα και θα το μάθουμε στα παιδιά μας όταν γίνουμε μαμά και μπαμπάς», ακούσαμε και τραγουδήσαμε τα Χελιδονίσματα και φτιάξαμε τους «Μάρτηδες» που θα κοσμούν αυτόν τον μήνα το δεξί μας χέρι.

IMG_7224 IMG_7225

Το Μμ του Μάρτη αποτέλεσε ένα ενδιαφέρον αντικείμενο για παιχνίδι. Το γράψαμε στον αέρα, στις πλάτες των φίλων μας, το βρήκαμε στα ονόματά μας και στους συμμαθητές μας και σκεφτήκαμε λέξεις που ξεκινάμε από αυτό… και φυσικά όπως συνηθίζουμε το σχηματίσαμε με το σώμα μας και το στολίσαμε στην τάξη μας, στην γωνιά των γραμμάτων.

IMG_7215

Τα αγαπημένα μας χελιδόνια, μας ενέπνευσαν να παίξουμε πολλά διαφορετικά παιχνίδια. Πετάξαμε σαν αυτά και φανταστήκαμε τα πολλά μέρη, που είδαν κατά την διάρκεια του μεγάλου τους ταξιδιού. Είδαμε videos για το πώς φτιάχνουν τις φωλιές τους και κατασκευάσαμε μία στον τοίχο μας.

IMG_7433 IMG_7434

Και φυσικά στο τέλος φτιάξαμε μία δικιά μας χελιδονοκατασκευή. Κόψαμε τα χελιδόνια και βάψαμε τις βάσεις στο χρώμα των δέντρων. Με άσπρη πλαστελίνη φτιάξαμε τα αυγά και με πολύ κόλλα ενώσαμε όλα τα κομμάτια μαζί…

IMG_7231 IMG_7244 IMG_7259

… και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε…
Μια τέλεια χελιδονοφωλιά για τον καθένα μας!!!

IMG_7332 IMG_7262

Απόκριες 2017

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο εορτασμός των Αποκριών στο σχολείο είναι πάντα μία ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά, την οποία περιμένουν με προσμονή. Έτσι και φέτος μάθαμε για τον θεό Διόνυσο και τους ακολούθους του, για την μεγάλη του αγάπη στο κρασί, την διασκέδαση και τον χορό και για την τραγωδία και την κωμωδία, που τόσο αγαπούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.

IMG_7415 IMG_7418

Οι κατασκευές μασκών αποτέλεσε μία απασχόληση ακόμη και των ελεύθερων δραστηριοτήτων, ενώ οι μάσκες και οι χρήσεις τους τόσο για απόκρυψη όσο και για άλλους λόγους (ιατρική μάσκα, πυροσβέστη κ.ο.κ.) αποτέλεσε μία διδακτική ενότητα, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

IMG_6432 IMG_6433

Η ιστορία του Αρλεκίνου, πάντοτε ενθουσιάζει τα παιδιά, ενώ με αυτή μας δίνεται  ευκαιρία να μάθουμε για τον ρόμβο, να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να πιέζουμε τους γονείς μας να μας αγοράσουν όλες εκείνες τις στολές, που βλέπουμε σε διαφημίσεις και να κατασκευάσουμε τον δικό μας Αρλεκίνο.

IMG_6679 IMG_6966 IMG_6964 IMG_6953

Άκρως διασκεδαστική ήταν η επίσκεψη του κλόουν – ταχυδακτυλουργού στο σχολείο μας, που μας ψυχαγώγησε με τα παιχνίδια του και τα κόλπα στα οποία πρωταγωνιστήσαμε εμείς μαζί με τα παιδιά και την εκπαιδευτικό του 2ου Νηπιαγωγείου Μαραθώνα.

IMG_6825 IMG_6823 IMG_6789 IMG_6779 IMG_6764 IMG_6757

Την τελευταία Παρασκευή περιμέναμε όλοι με αγωνία να μασκαρευτούμε και να χορέψουμε, ενώ οι μαμάδες και μπαμπάδες μας φρόντισαν να έχουμε πολύ φαγητό για το πάρτι μας.

IMG_6944 IMG_6938 IMG_6928 IMG_6902 IMG_6898 IMG_6882 IMG_6878 IMG_6870 IMG_6866 IMG_6848

Οι εορτασμοί μας ολοκληρώθηκαν με την κατασκευή χαρταετών,  καθώς και με την κυρά Σαρακοστή, που μας εισήγαγαν στο κλίμα των ημερών πριν από το Πάσχα.

IMG_7219 IMG_7214 IMG_7471

Καλή Σαρακοστή!!!

Τσικνοπέμπτη 2017

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η αποκριάτικη διάθεση της ημέρας φάνηκε από το πρωί, που επιδοθήκαμε με ζήλο σε κατασκευές αποκριάτικων καπέλων.

IMG_6507 IMG_6582

Και φυσικά όταν η ώρα που περιμέναμε ήρθε, «τσικνίσαμε» τρώγοντας με μανία τα σουβλάκια μας.

IMG_6531 IMG_6527

Επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, μετά το απολαυστικό μας γεύμα έφτασε η ώρα του χορού…

IMG_6597 IMG_6584 IMG_6603

… και τα δύο τμήματα φορώντας τα αποκριάτικα καπέλα και την καλύτερη διάθεσή, επιδόθηκαν σε τρελές χορευτικές φιγούρες.
Μετά το κυρίως γεύμα, ακολούθησε η ώρα του επιδόρπιου. Τα παιδιά κατασκεύασαν μία σοκολατόπιτα, η οποία ολοκλήρωσε το εορταστικό μεσημεριανό.

IMG_6580 IMG_6577

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!

IMG_6576

Φιλία

 

AEIFORO_symbols-7

7. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν και η Διεθνής Ημέρα Φιλίας γιορτάζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, φέτος αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε λιγάκι νωρίτερα και να δώσουμε στους φίλους μας στο σχολείο τον χρόνο, που τους αξίζει.

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες συλλέξαμε με προσοχή όλες τις πληροφορίες που θέλαμε για τους φίλους μας, τόσο για αυτούς που κάνουμε καθημερινή παρέα, όσο και για εκείνους που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε καλά. Την αφορμή για αυτό μας έδωσε ο καινούριος μας συμμαθητής, που μετακόμισε στην περιοχή μας και έχασε όλους τους παλιούς του φίλους…
Θέλοντας να τον κάνουμε να αισθανθεί ωραία στο καινούριο του σχολείο και να δει πόσο καλοί φίλοι μπορούμε να γίνουμε μαζί του, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα και να διαπιστώσουμε ότι η φιλία τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά, είναι μία απαραίτητη αξία για τη ζωή μας.

Αφού λοιπόν παρουσιάσαμε όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που συλλέξαμε και επισημάναμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μας εντυπωσίασαν, συζητήσαμε τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει ο φίλος μας.

IMG_6102

Και διαπιστώσαμε ότι παρά τις πολλές και διαφορετικές μας απόψεις, μπορούμε να είμαστε όλοι διαφορετικοί και να συνυπάρχουμε ειρηνικά με αγάπη και σεβασμό.

Μιλήσαμε για το Φ της φιλίας και παίξαμε παιχνίδια με το σώμα μας, μαζέψαμε όλες τις λέξεις που αρχίζουν από Φ και βρήκαμε το γράμμα στην αρχή και στην μέση του ονόματος των συμμαθητών μας.

IMG_6071 IMG_6070

Και αφού παίξαμε μουσικά και δραματικά παιχνίδια, διασκεδάσαμε και γελάσαμε αποφασίσαμε να φτιάξουμε την αλυσίδα της φιλίας μας για να μας θυμίζει πως ακόμη κι όταν στεναχωριόμαστε ή θυμώνουμε με τους φίλους μας, πρέπει πάντα να φροντίζουμε να λύνουμε όλοι μαζί, με όμορφο τρόπο τις διαφορές μας.

IMG_6080 IMG_6085

Το ονόματα όλων μας, απόντων και παρόντων, στόλισαν την τάξη μας…

IMG_6087 IMG_6097 IMG_6091

… για να μας θυμίζουν ότι
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ!!!

Το Αστέρι της Ευχής – Make a Wish Ελλάδος

AEIFORO_symbols-8

8. ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Όταν τα Αστέρια της Ευχής ήρθαν στο σχολείο μας, το ενδιαφέρον ήταν αμέσως μεγάλο. Ποιος τα έστειλε, τι τα θέλει και τι θα κάνουμε εμείς για αυτά.

Κάποιοι έχοντας δει ήδη την διαφήμιση, ήξεραν και μας εξήγησαν. Μερικά παιδάκια είναι άρρωστα και  μια ευχή τους, που πραγματοποιείται μπορεί να τα κάνουν να αισθανθούν πιο δυνατά, να πιστέψουν πως όλα μπορούν να συμβούν.

Έτσι σκεφτήκαμε και καταγράψαμε τις δικές μας ευχές, αλλά και το τι ευχόμαστε για αυτά τα παιδιά.

IMG_5506 IMG_6608

Εν συνεχεία το θέμα μας ενέπνευσε εικαστικά…

IMG_5500 IMG_5501 IMG_5502 IMG_5538

Έτσι με την Δύναμη της ευχής αποφασίσαμε ότι

·         Μπορούμε να αποκτήσουμε πολλούς φίλους

·         Μπορούμε να κάνουμε τους γονείς μας χαρούμενους

·         Μπορούμε να μεταμορφωθούμε σε οτιδήποτε επιθυμήσουμε

·         Και φυσικά μπορούμε να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά να είναι χαρούμενα και δυνατά

sofiaIMG_6689IMG_6673IMG_6675

Οι Τρεις Ιεράρχες

 

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

3. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στις 30 Ιανουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τους Τρεις Ιεράρχες, τους επιφανείς Αγίους προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, αναδείχτηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και άγιοι, ενώ η σοφία και η δράση Τους,
Τους έδωσε τον τίτλο των μέγιστων φωστήρων.

treis-ierarxes-708

Σήμερα μάθαμε για το έργο και τη ζωή των Τριών Ιεραρχών, καθώς και για τον τρόπο που τα λόγια Τους πρέπει να επηρεάζουν την ζωή μας. Εν συνεχεία σειρά είχαν οι εικαστικές κατασκευές…
Φτιάξαμε τις Εκκλησίες μας και μέσα τις στολίσαμε με τις εικόνες των Αγίων και τα λόγια Τους.

IMG_5889 IMG_5894 IMG_5903

Και μετά ζωγραφίσαμε τους Τρεις Ιεράρχες.

IMG_5898 IMG_5900 IMG_5902

Μαγνήτες

 

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

 Κατά την διάρκεια των ταξιδιών μας σε όλη την Γη, ασχοληθήκαμε με τους χάρτες και έτσι δημιουργήθηκε η απορία…
πώς οι ναυτικοί, που δεν είχαν χάρτες ταξίδευαν στην θάλασσα?

Την απάντηση μας την έδωσε η έρευνά μας στον υπολογιστή και μαθαίνοντας για την πυξίδα αποφασίσαμε να μελετήσουμε περισσότερο τους μαγνήτες και τις ιδιότητές τους.

Οι μαγνήτες αρχικά μας εντυπωσίασαν έτσι όπως έλκονταν και απωθούνταν μεταξύ τους…

IMG_5852 IMG_5877

… και μας ενέπνευσαν να μεταμορφωθούμε σε μαγνήτες και να «κολλήσουμε» μεταξύ μας σε ένα διασκεδαστικό κινητικό παιχνίδι.
Σύντομα ανακαλύψαμε ότι οι μαγνήτες έλκουν ορισμένα πράγματα και ορισμένα όχι. Έτσι ξεκινήσαμε να εξερευνήσουμε την τάξη μας και να δούμε τι κοινό έχουν όλα όσα έλκονται από αυτούς.

IMG_6129 IMG_6126

Η συλλογή των αντικειμένων και η ομαδοποίησή τους, μας διασκέδασε πολύ και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα αντικείμενα που έλκονται είναι μόνο τα μεταλλικά…

IMG_6131 IMG_6136

… και τα κατατάξαμε ανάλογα!
Φυσικά από την περιπέτειά μας δεν θα μπορούσε να λείπει η κατασκευή μίας πυξίδας, για να μας δείξει πώς την χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί στα ταξίδια τους.

IMG_5867IMG_5870

Και έτσι ενημερωθήκαμε για τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση και σε ποια μεριά του Νηπιαγωγείου μας βρίσκονται. Μάθαμε να τα συμβολίζουμε, μελετήσαμε τις σύγχρονες πυξίδες και μάθαμε για το μαγνητικό πεδίο της Γης μας.
Τέλος αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις μας εικαστικά.

IMG_6039 IMG_6035 IMG_6033 IMG_6041

Οι 4 Εποχές

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ

   Μετά από τον μύθο της Περσεφόνης, για ακόμη μία φορά μεταμορφωθήκαμε σε ερευνητές και για να ανακαλύψουμε την αλήθεια… Γιατί η Γη μας, που γυρίζει γύρω από τον ήλιο δεν έχει πάντα τον ίδιο καιρό? Και τι διαφορετικό κάνουμε κάθε εποχή?

Αρχικά μελετήσαμε τα βιβλία μας και βρήκαμε ότι η Γη κάνει έναν κύκλο γύρω από τον ήλιο, που όμως μοιάζει περισσότερο με αυγό. Τα videos μας έδειξαν πώς εξηγείται η αλλαγή των εποχών, οπότε ήρθε η ώρα για παιχνίδια και πειραματισμούς.

IMG_5819 IMG_5914 IMG_6016

Η υδρόγειος σφαίρα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αναπαραστήσαμε την κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο.

Εν συνεχεία ήρθε η ώρα της συλλογικής μας αφίσας. Χωριστήκαμε σε ομάδες με κριτήριο την εποχή, που γεννηθήκαμε και φτιάξαμε ζωγραφιές αποκλειστικά για την εποχή αυτή. Τι φοράμε και τι κάνουμε, πώς αλλάζει η φύση και πώς αντιδρούν τα ζώα?

IMG_5823 IMG_5828

Και μετά από μία άψογη συνεργασία, το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε για την υπομονή και επιμονή μας…

IMG_5851