“6 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής βίας και του Εκφοβισμού”

Στο Νηπιαγωγείο αξιοποιήσαμε εποπτικό υλικό, κάρτες αναφοράς για την φιλία και πίνακες αναφοράς για την ενδοσχολική βία για συζήτηση με τα παιδιά. Διαβάσαμε το παραμύθι,: “Τα χέρια δεν χτυπάνε…Τα χέρια αγαπάνε”,  ζωγραφίσαμε και ακολούθησε συζήτηση.

7   8

Παρακολουθήσαμε το παραμύθι ‘’η Τσαλακωμένη καρδιά του Πρασινούλη’’.  Καθώς βλέπαμε το παραμύθι, κάθε παιδί κρατούσε την καρδούλα που είχε κόψει, που συμβόλιζε την καρδιά του ήρωα, του  Πρασινούλη, και κάθε φορά  που εκφοβίζονταν τσαλάκωναν και λίγο την καρδιά. Στο τέλος η καρδιά του ήρωα είχε γίνει μια τσαλακωμένη μπάλα. Την ανοίξαμε και είδαμε ότι τσαλακώθηκε τόσο πολύ που δεν έμοιαζε με την αρχική. Όσο και να προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να την κάνουμε λεία. Οι λέξεις και οι πράξεις την είχαν πληγώσει, είχαν αφήσει τα σημάδια τους. Ένας πληγωμένος λοιπόν χρειάζεται φάρμακα και τσιρότα ! Έτσι κολλήσαμε πάνω στην καρδούλα ‘’τσιρότα-γλυκές και ευγενικές λεξούλες’’. Ακολούθησε συζήτηση, σχετικά με την ιστορία, πώς μια καρδιά, τσαλακώνεται όταν δέχεται άσχημα λόγια ή επιθετική συμπεριφορά και προβληματισμός, <<έχουμε εμείς τσαλακώσει κάποια καρδούλα;>>, <<τι πρέπει να κάνουμε;>> Διαπιστώσαμε την δύναμη που έχουν οι λέξεις, πόσο μπορούν να μας πληγώσουν. Έτσι και οι λέξεις δεν γυρνάνε πίσω γιαυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτές.

3    4

οι μαθητές πήραν στο σπίτι την “τσαλακωμένη καρδούλα” και μια ενημερωτική επιστολή επιστολή για το μήνυμα της ημέρας.



Λήψη αρχείου

Συζητήσαμε τι πρέπει & τι δεν πρέπει να κάνουμε στο σχολείο. Και τέλος φωνάξαμε το σύνθημα μας: ”ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”

32