Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στις εργασίες του 13ου (ΙΓ) Μαθητικού Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής – Πρόγραμμα των Συνεργαζομένων Σχολείων ASPnet της UNESCO. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο με σχετική του Απόφαση (ΑΔΑ: ΒΕΙ79-Τ9Γ, Αρ. Πρωτ. Φ.ΟΥΝ: 04/8762/Ι , 22-01-2013) ενέκρινε την πραγματοποίησή του με δαπάνη ύψους 1.500 Ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των Μαθητικών Συμποσίων της Unesco μπορείτε να δείτε εδώ.
Το ΙΓ Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά Jeanne D’ Arc, στον Πειραιά, στις 22-23 Φεβρουαρίου 2013. Πήραν μέρος 18 λύκεια της Αττικής (δημόσια και ιδιωτικά) και 4 προσκεκλημένα λύκεια από την Κύπρο.
Τίτλος συμποσίου: «Πολίτες του Κόσμου-Πολίτες της Ευρώπης».
Υποθέματα:
1. Διαφορετικότητα και συνύπαρξη.
2. Πολίτες- Διάλογος- Διαλεκτική.
3. Οι τέχνες ως μέσο επικοινωνίας και επικοινωνία των πολιτών.
Την Παιδαγωγική Ομάδα, που πήρε μέρος στις εργασίες του Συμποσίου υπό την εποπτεία του υπεύθυνου-καθηγητή Λ. Πόλκα (ΠΕ2), απετέλεσαν οι:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Δομνίκη και ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία (Έκθεση Ζωγραφικής).
ΑΖΑΜ Κωνσταντίνα, ΚΟΙΛΑΚΟΥ Μαρία, ΠΕΡΙΚΟ Αφροδίτη, ΣΓΟΥΡΟΥ Αιμιλία, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης, ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννα, ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ Ελένη (Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης).
Το ΙΓ Συμπόσιο ξεκίνησε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα (Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου), το οποίο παρουσίασαν μαθήτριες και μαθητές από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. Πόροι και μέσα που χρησιμοπιήθηκαν: βίντεο, χορευτικά, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και απαγγελία κειμένων, εμπνευσμένων από το γενικό θέμα του Συμποσίου. Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση εικαστικών έργων από τα συμμετέχοντα σχολεία σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου. Οι 187 μαθήτριες και μαθητές , που συμμετείχαν στις εργασίες του ΙΓ’ Συμποσίου, μοιράστηκαν σε 15 ομάδες εργασίας και συζήτησαν για τη διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, για το διάλογο μεταξύ των πολιτών και των λαών, για τη διαλεκτική και την επικοινωνία, για τις τέχνες ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και λαών, καθώς επίσης για την επικοινωνία και συνεννόηση των πολιτών.
Ζητήματα και θέματα που αναδείχτηκαν μέσα από τα 15 πορίσματα που παρουσιάστηκαν τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου (Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου): ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, ο ρόλος της τέχνης στη ζωή του ανθρώπου και στο διάλογο των πολιτισμών και των λαών, η ιδιότητα του πολίτη στο σύγχρονο κόσμο, η διαφορετικότητα και η πολυμορφία, η επικοινωνία και η διαλεκτική, η αειφορία, η ανεκτικότητα, ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η ταυτότητα.
Την παρουσίαση κάθε πορίσματος από τον πρόεδρο της ομάδας ακολουθούσε διαδικασία ερωτήσεων και ψηφοφορία για την έγκριση του πορίσματος.
Στην επόμενη εικόνα εμφανίζονται στιγμιότυπα από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του σχολείου μας στο συμπόσιο: