Ιστορικό

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Βουλή των Εφήβων

vouli1

Η «Βουλή των Εφήβων» είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο διοργανώνεται από το 1995 σε ετήσια βάση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρία για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή, έδαφος για συνεργασία.

Πληροφορίες για τη γενική διαδικασία διεξαγωγής του προγράμματος παρέχονται στην ιστοσελίδα της Βουλής των Εφήβων.

Από τη ΙΘ΄ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων» ξεκίνησε μια προσπάθεια ανανέωσης του προγράμματος. Τα νέα χαρακτηριστικά του είναι:

  • Τροποποιήθηκε ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών και ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών», με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών
  • Άλλαξε ο τρόπος οργάνωσης των εργασιών της Συνόδου, επιτυγχάνοντας βαθύτερο προβληματισμό και ουσιαστικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των μαθητών
  • Εφαρμόζονται συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν τους νέους (όπως ο Συνήγορος του Παιδιού, κ.λπ.)
  • Οι «έφηβοι βουλευτές» μετέχουν σε προσομοίωση της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην οποία μετέχει ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας,
  • Ενθαρρύνεται και αναδεικνύεται με ποικίλους τρόπους η εφηβική δημιουργικότητα (πολιτιστικές εκδηλώσεις από εφήβους για εφήβους, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί κ.λπ.).

Για την εφαρμογή του προγράμματος στα Λύκεια, απαιτείται ορισμός εκπαιδευτικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ως συνδέσμου καθηγητή του Λυκείου με το αρμόδιο για το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» τμήμα του Ιδρύματος της Βουλής. Ο σύνδεσμος καθηγητής αναλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή του σχολείου του και των προσωπικών του στοιχείων ως συνδέσμου, την ενημέρωση των μαθητών της Β΄ τάξης κατά τμήμα (3 διδακτικές ώρες) για το πρόγραμμα και τη διευκόλυνσή τους κατά τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.

Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών συμμετέχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων από το 2012. Επιβλέπεται και υποστηρίζεται από τον σύνδεσμο καθηγητή Λάμπρο Πόλκα, που είναι και μέλος της επιτροπής του προγράμματος.

 Οι Σύνοδοι της Βουλής των Εφήβων, στις οποίες το σχολείο μας έχει λάβει μέρος, είναι:

2012. ΙΖ΄ Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (εκλεγείς βουλευτής: Μακρυπούλιας Ιάσονας).

2013. IΗ’ Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (εκλεγείσα βουλευτής: Ζορμπά Ειρήνη)

2014. IΘ’ Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (εκλεγείσα βουλευτής: Καπίρη Αντρέα -Μαρία).

2015. Κ΄ Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (εκλεγείσα αναπληρώτρια βουλευτής: Παναγοπούλου Άννα).

2016. ΚΑ’ Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος “Βουλή των Εφήβων” (εκλεγείς βουλευτής: Σκουρλέτης-Εικοσιπένταρχος Νικηφόρος)

Φροντίδα σελίδας:

Λ. Πόλκας

Υπεύθυνος του προγράμματος “Βουλή των Εφήβων”-

Μέλος της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων