Τι είναι το τμήμα ένταξης (Τ.Ε.);
Το τμήμα ένταξης (Τ.Ε.) αποτελεί θεσμοθετημένη παροχή ειδικής αγωγής που είναι λειτουργικά ενταγμένο στο πλαίσιο του γενικού σχολείου. Η φοίτηση στο τμήμα ένταξης προσδιορίζεται από το είδος και το βαθμό των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.
Πώς λειτουργεί το τμήμα ένταξης (Τ.Ε.);
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους οι μαθητές παραμένουν στη σχολική τάξη συμμετέχοντας σε όλες τις διδακτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς του Τ.Ε. για καθορισμένο αριθμό ωρών εβδομαδιαίως. Το πρόγραμμα παρακολούθησης στο Τ.Ε. είναι εξατομικευμένο και εξαρτάται από τις εκπαιδευτικές ανάγκες του εκάστοτε μαθητή. Επιπλέον, η μορφή της φοίτησης ορίζεται από τη στοχοθεσία που έχει τεθεί από τους εκπαιδευτικούς του Τ.Ε. σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της γενικής αγωγής. Η νομοθεσία ορίζει ότι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το Τ.Ε. για συγκεκριμένο αριθμό ωρών την εβδομάδα που δεν υπερβαίνει τις 15 ώρες.
Ποιοί μαθητές φοιτούν στο τμήμα ένταξης (Τ.Ε.);
Στο τμήμα ένταξης (Τ.Ε.) υποστηρίζονται μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι διαθέτουν σχετική γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ ή άλλο αναγνωρισμένο από το κράτος Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο. Ωστόσο, η παρακολούθηση στο τμήμα ένταξης μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα (σχετική αίτηση), μετά από πρόταση του εκπαιδευτικού της γενικής αγωγής και την έγκριση του διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση.
Ποιό είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό του Τ.Ε.;
Το τμήμα ένταξης στελεχώνεται από το εξής εξειδικευμένο στην ειδική αγωγή προσωπικό:
- Φιλόλογους ειδικής αγωγής
- Μαθηματικούς ειδικής αγωγής
- Φυσικούς ειδικής αγωγής
Εχεμύθεια- εμπιστευτικότητα-απόρρητο εγγράφων
Όλα τα έγγραφα που αναφέρονται σε προσωπικά στοιχεία των μαθητών (εκθέσεις, αξιολογήσεις, γνωματεύσεις κ.λ.π.) φυλάσσονται σε εμπιστευτικό αρχείο του σχολείου. Η προστασία των προσωπικών στοιχείων των μαθητών εξασφαλίζεται όχι μόνο από τη νομοθεσία αλλά και την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας.
Το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία του τμήματος ένταξης είναι ο νόμος υπ. αριθμό 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α)