Feed
Άρθρα
Σχόλια

Νηστεία: Νηστεία είναι η διατροφική συνήθεια θρησκευτικού περιεχομένου που αφορά την διακοπή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, για συγκεκριμένο συνεχόμενο η μεμονωμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το θρησκευτικό δόγμα με στόχο την κάθαρση του σώματος για την προετοιμασία ενός θρησκευτικού γεγονότος.

Ανάλογα πάντα με την θρησκεία η διακοπή συγκεκριμένων τροφών ποικίλει. Στην Ορθοδοξία, την ελληνική πίστη του Χριστιανισμού, η νηστεία είναι συνδεδεμένη με την κουλτούρα, τα ήθη και τα διατροφικά έθιμα του ελληνικού τοπίου στην επαρχεία. Δηλαδή υπάρχουν ανά περιοχή διατροφικά έθιμα τα όποια συνήθως σχετίζονται με την τοπική αγροτική παραγωγή που όμως σαν κυρία βάση τους έχουν την μείωση των τροφών που σχετίζονται με τα ζωντανά (κρέας γαλακτοκομικά κλπ) κατ την διάρκεια της νηστείας.

Η νηστεία απαιτείται θρησκευτικά από την εκκλησία προς τους πιστούς για να συμμετέχουν σε κάποια συγκεκριμένα θρησκευτικά γεγονότα, παρόλα αυτά η νηστεία είναι κάτι το οποίο εξαρτάται καθαρά από τον πιστό και την θέληση του να την ακολουθήσει. Στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία δυο είναι οι μεγάλες νηστείες, πριν τα Χριστούγεννα και πριν από το Πάσχα, δηλαδή πριν την γέννηση και την ανάσταση του Θεανθρώπου.

Εκτός από συμβολική και καθαρά θρησκευτική άποψη όμως, η νηστεία έχει συγκεκριμένα βιοχημικά αποτελέσματα στον άνθρωπο που την εφαρμόζει και την ακολουθεί στην ζωή του. Αναλυτικότερα αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις τοξίνες του κόκκινου κρέατος, μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα, προσφέρει πολλές φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά στον οργανισμό. Όλα αυτά βέβαια όταν η νηστεία ακολουθεί την θρησκευτική οδό και εκτός από το να μην καταναλώνονται συγκεκριμένες τροφές όπως το κόκκινο κρέας, ακολουθείτε και μια διατροφή με μικρές μερίδες, δηλαδή λιτή διατροφή ή νηστεία, διατροφή με ισορροπία του ισοζυγίου κατανάλωσης ενέργειας (δηλαδή όσα παίρνουμε να ξοδεύουμε) .

Βέβαια ο νεοέλληνας νηστεία κάνει καταβροχθίζοντας ένα τεράστιο πιάτο φασολάδα με τέσσερις φέτες ψωμί τρώγοντας παράλληλα ένα πιάτο ταραμοσαλάτα και τουρσί και ότι άλλο βρεθεί νηστίσιμο στο τραπέζι. Ακόμα χειρότερα επιλέγει τρόφιμα επεξεργασμένα αντί για φρέσκα τα οποία είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά και γλυκαντικές ουσίες (πολύ υψηλή αναλογία θερμίδων σε σχέση με το βάρος και τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος) με αποτέλεσμα τελικά όχι μόνο να μην κάνει νηστεία από θρησκευτικής άποψης (στέρηση) αλλά να αυξάνει τόσο πολύ το ισοζύγιο ενέργειας με αποτέλεσμα να παχαίνει.

Όχι βέβαια! μια νηστεία σαν αυτή όχι μόνο δεν είναι θρησκευτικά νηστεία, γιατί δεν είναι μια λιτή διατροφικά αλλά και θερμιδικά, αλλά ούτε και διαιτολογικά είναι νηστεία αφού αν ακολουθηθεί για περίπου ένα μήνα θα αποφέρει αρκετά περιττά κιλά σε αυτόν που έχει ακολουθήσει μια τέτοια τύπου διατροφή με τεράστιες μερίδες (παρόλο που είναι νηστίσιμες μερίδες!!).

Ποια η διάφορα του να ακολουθήσει κάποιος λοιπόν μια δίαιτα με την νηστεία? Παραπάνω φάνηκε πως κάποιος μπορεί να πάρει κιλά με την νηστεία αντί να χάσει, η διάφορα που έχει η νηστεία με μια δίαιτα είναι ότι στην νηστεία απαγορεύονται συγκεκριμένα τρόφιμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει ένας διατροφικός στόχος όπως το να χάσει κάποιος κιλά όπως συμβαίνει σε μια δίαιτα.

Συνεπώς η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία κάποιος να αρχίσει μια υγιεινή διατροφή και αν θέλει κιόλας να χάσει και κιλά και να καταλάβει το νόημα μίας δίαιτας μέσα από την νηστεία. Βέβαια σε μια δίαιτα δεν απαιτείται να στερηθείς τελείως κάποιες τροφές όπως στην νηστεία, όμως κάποιος που κατάφερε να ακολουθήσει μια νηστεία άνετα μπορεί να ακολουθήσει μια δίαιτα από ένα ειδικό, που θα έχει έναν συγκεκριμένο στόχο ως προς αυτόν, για παράδειγμα να χάσει κάποια περιττά κιλά και να μείωση το λίπος του.

Όλα τα παραπάνω για την νηστεία και τις δίαιτες βεβαία αφορούν άτομα υγιή που δεν θα επηρεαστεί η υγειά τους από την έλλειψη ή την στέρηση κάποιων ειδών τροφίμων για κάποιο χρονικό διάστημα, γι αυτό οι δίαιτες αλλά ακόμα και η νηστεία, όσο θρησκευόμενο να είναι ένα άτομο, πρέπει να γίνονται όταν ο οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των στερήσεων αυτών και σίγουρα όταν αναφερόμαστε για αθλητές, μαθητές, ΑΜΕΑ και άτομα με παθήσεις πρέπει πάντα να υπάρχει επίβλεψη ειδικού.

Τελικά δίαιτα και νηστεία είναι δυο καταστάσεις που μοιάζουν μεν αλλά είναι και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, κύριος ως προς το στόχο αλλά και προς το σύνηθες αποτέλεσμα, και για τις δυο όμως πρέπει αυτός που θα τις ακολουθήσει να το θέλει πραγματικά και να πιστεύει ότι θα το κάνει για τους δικούς του πάντα λόγους, όσον αφορά την  δίαιτα η συμβουλή ενός ειδικού είναι το καλύτερο όπλο στην επιτυχία του στόχου του κάθε ανθρώπου.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Η. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ MSc

Διπλωματούχος & Υπ. Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας – Διατροφής

Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων