Η ωμοφαγία στηρίζεται στην κατανάλωση των τροφίμων στη φυσική τους μορφή. Και αυτή όμως, όπως οι περισσότερες δίαιτες, κρύβει κινδύνους.
Τι επιτρέπεται…
Στη δίαιτα της ωμοφαγίας επιτρέπονται όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά (πάντα εποχιακά), οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, ο λιναρόσπορος αλλά και τα βούτυρα που προέρχονται από αυτούς, όπως το ταχίνι και το φιστικοβούτυρο. Επιτρέπονται επίσης τα αποξηραμένα φρούτα, τα βιολογικά ή φυσικά τρόφιμα που δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, το εμφιαλωμένο νερό και το γάλα καρύδας αλλά και η κατανάλωση θαλάσσιων φυτικών ειδών όπως τα φύκια.
…και τι όχι
Στην περίπτωση της ωμοφαγίας αποφεύγονται αυστηρά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους. Συνεπώς, αν είστε λάτρεις των κρεάτων και των θαλασσινών, είναι σαφές ότι η δίαιτα αυτή δεν σας ταιριάζει.
Πλεονεκτήματα
• Τα γεύματα απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α, β-καροτένιο, Ε και C), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά λόγω της υψηλής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.
• Περιέχει ελάχιστο ή καθόλου κορεσμένο λίπος.
• Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, λόγω της αποφυγής ζωικών τροφίμων.
• Προσφέρει ευεξία και γρήγορη απώλεια βάρους, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μειονεκτήματα
• Εξασθένιση του μυϊκού συστήματος λόγω της μη πρόσληψης απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
• Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας και τριχόπτωσης εξαιτίας της απουσίας κόκκινου κρέατος.
• Μείωση του μεταβολισμού λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Tip!
Η ωμοφαγική δίαιτα δεν στηρίζεται στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, μια και αποκλείει την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.
Αφήστε μια απάντηση