Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στις 8 Μαρτίου 2013 οι μαθητές του Γυμνασίου μας παρακολούθησαν δυο θεατρικά έργα.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου ασχολήθηκαν με την κριτική των έργων. Τρεις από τους μαθητές του Α3 δέχτηκαν να αναρτήσουν τα κείμενά τους στην ιστοσελίδα μας.

Το μικρό μας θέατρο φωτίστηκε μ’ ένα αμυδρό, διακριτικό φως, η αυλαία σηκώθηκε, οι ηθοποιοί μπήκαν στη σκηνή, το έργο άρχισε και οι μαθητές μας παρακολούθησαν με προσοχή…

εργασία νο 1

Κριτική της παράστασης «Πρόταση γάμου»

Η παράσταση ‘Πρόταση γάμου’’ του Άντον Τσέχοφ είναι ένα θεατρικό όπου δύο άνθρωποι που αγαπιούνται τσακώνονται συνέχεια για ανούσια πράγματα και έτσι δεν τους μένει χρόνος να ασχοληθούν με τα ουσιώδη, δηλαδή τον γάμο τους. Ένας νέος άνδρας ο Ιβάν κάνει πρόταση γάμου σε μια κοπέλα. Μολονότι τα αισθήματα τους είναι θετικά, δεν αποφεύγουν τη λογομαχία. Ο υποψήφιος γαμπρός φεύγει λόγω των απειλητικών φράσεων που ακούει από την κοπέλα. Όμως η νεαρή επειδή τον αγαπάει αρχίζει να κλαίει και γι’ αυτό ο πατέρας της τον φέρνει πίσω. Αλλά και πάλι οι λογομαχίες αρχίζουν. Εντέλει οι δύο νέοι παντρεύονται και βρίσκουν την ευτυχία τους. Το νόημα του θεατρικού έργου είναι ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα ανούσια και ασήμαντα πράγματα. Είναι καλό να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη και σημαντικά πράγματα.

Α3 ΜΕΣΕΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

——————————————————–

εργασία νο 2

Κριτική

Η παράσταση «Πρόταση γάμου» του Τσέχωφ , η οποία ανέβηκε απο τον θίασο του ΔΗΠΕΘΕ, έχει περιεχόμενο κοινωνικό αλλά και κωμικό. Ένας νεαρός άντρας ζήτησε το χέρι της κόρης του κύριου Τσιμπουκόφ. Αυτός δέχτηκε την πρόταση και αφού φώναξε την κόρη του, τους άφησε μόνους τους για να μιλήσουνε. Στην αρχή άρχισαν να μαλώνουν για το ποιανού ήταν το λιβάδι και στη συνέχεια για το ποιανού ήταν το καλύτερο σκυλί, αλλά στο τέλος επενέβη ο κύριος Τσιμπουκόφ και τα βρήκαν.Τα κουστούμια των ηθοποιών ήταν πολύ όμορφα, αλλά μιας περασμένης εποχής και τα σκηνικά ήταν πολύ ωραία και έμοιαζαν με το καθιστικό ενός σπιτιού. Οι ηθοποιοί έδωσαν μία πολύ καλή ερμηνεία και ελπίζω οι μαθητές να αποκόμισαν κάτι χρήσιμο-ένα καλό ηθικό δίδαγμα το οποίο είναι απλό: πολλές φορές στη ζωή μας χάνουμε τα ουσιώδη όταν ασχολούμαστε με τα ασήμαντα.

Πιστεύω οι μαθητές που παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση να το καταλάβανε!

Βασίλης Τζουμακάρης Α3

——————————————————–

εργασία νο 3


Κριτική θεατρικού έργου

Την Παρασκευή 08 Μαρτίου του 2013 το σχολείο μου παρακολούθησε μία ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση βασισμένη σε ένα γνωστό μονόπρακτο του Τσέχωφ, κοινωνικού είδους, με διάφορα κωμικά στοιχεία, με διδακτικό χαρακτήρα και με τίτλο: ‘‘Πρόταση γάμου’’.

Ο Ιβάν είναι ερωτευμένος με μια κοπέλα, της οποίας ο πατέρας έχει φιλικές σχέσεις μαζί του. Έτσι, πηγαίνει περιποιημένος στο σπίτι της, προσφέροντάς της ένα μπουκέτο λουλούδια με σκοπό να επιδιώξει την απόκτηση συζύγου. Στην προσπάθειά του να τη γνωρίσει καλύτερα, τσακώνεται μαζί της. Αυτή η λογομαχία που είχε σχέση με την ιδιοκτησία ενός κτήματος, το οποίο ανήκε νόμιμα σε μία από αυτές τις οικογένειες, προκάλεσε την έξοδο του Ιβάν από το σπίτι της μέλλουσας γυναίκας του. Στη συνέχεια, η κοπέλα εξέφρασε έντονη λύπη, καθώς και την επιθυμία της να επιστρέψει ο Ιβάν ώστε να κάνουν μία καλύτερη αρχή. Δυστυχώς όμως η αμφίρροπη και φθοροποιά λογομαχία επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά ο συνετός πατέρας της κοπέλας συμφιλιώνει τους δύο νέους ώστε να αναπτύξουν πιο φιλικές σχέσεις, και εντέλει να βρουν την ευτυχία τους (με ενδοιασμούς).

Ο κεντρικός άξονας της παράστασης θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τα ηθικά ζητήματα που θέτει ο Τσέχοφ πίσω από τη φαρσική πρώτη ματιά. Το διαχρονικό έργο μάς μεταφέρει διδάγματα χρήσιμα για όλη μας τη ζωή. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι οι δύο νέοι ενώ έρχονται σε επαφή για να γνωριστούν καλύτερα και να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις, διχογνωμούν κάθε φορά για ανούσια θέματα, χωρίς να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι ηθοποιοί με το ταλέντο τους μας ταξίδεψαν στο μαγευτικό κόσμο του θεάτρου, μας έκαναν να αισθανθούμε δέος και να ταυτιστούμε μαζί τους απολαμβάνοντας αυτή τη μοναδική εμπειρία. Σημαντική όμως ήταν η έλλειψη ηχητικών υποκρούσεων. Με την παρουσία τους η παράσταση θα είχε άλλη μορφή. Η ατμόσφαιρα θα ήταν πιο ελκυστική, μια και ταίριαζε απόλυτα με το έργο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο στα όμορφα σκηνικά όσο και στα πολύχρωμα κοστούμια των ηθοποιών με τις έντονες ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο ήταν στημένα τα σκηνικά ήταν περίφημος και εκπληκτικός. Αυτό αποδεικνυόταν σε κάθε εμφάνιση των ηθοποιών, η οποία μας εντυπωσίαζε έτσι ώστε να θαυμάσουμε τη μοναδικότητα του επαγγέλματος.

Δε θα έπρεπε να παραλείψω όμως τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αναρωτήθηκα για τη μεγάλη επιμονή και υπομονή των ηθοποιών καθώς και την ιδανική συνεργασία που χρειάζεται σε κάθε προετοιμασία θεατρικού έργου μεταξύ τους. Αισθάνθηκα χαρά που πηγάζει από ικανοποίηση για το ευχάριστο τέλος της ιστορίας από όπου αποκόμισα πολλά οφέλη, χρήσιμα για όλη μου τη ζωή. Όταν τελείωσε η παράσταση, ευχήθηκα στον εαυτό μου να ξαναζήσω μια παρόμοια εμπειρία!

Α3 ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΔΟΣ

συχγαρητήρια στους μαθητές για τη δουλειά τους, την κριτική ματιά τους, καθώς και στην καθηγήτριά τους κ. Μαργαρίτη Διονυσία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων