Στην εποχή μας, που ο καρκίνος κυριολεκτικά θερίζει, οι προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν τρόπους πρόληψης της φοβερής αυτής μάστιγας, έχουν εντατικοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε και έχουν στραφεί προς κάθε δυνατή κατεύθυνση.
Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη γένεση αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% έως το 40% των καρκίνων έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή, το βάρος και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Έρευνες στα ζώα, έδειξαν ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης του καρκίνου. Ιδιαίτερα έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.
Σχετικά με το ρόλο του ασβεστίου στον άνθρωπο, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα πειστικά επιδημιολογικά στοιχεία που να ρίχνουν φως στη σχέση ασβεστίου και καρκίνου.
Για το λόγο αυτό, γιατροί από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανάλυσαν τα δεδομένα από 10 σχετικές μελέτες που συμπεριέλαβαν 534.436 άτομα για μια περίοδο παρακολούθησης των συμμετεχόντων που κυμαινόταν από 6 έως 16 χρόνια. Από αυτούς, 5.000 παρουσίασαν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές εξέτασαν με βάση ερωτηματολόγια για τη διατροφή, την κατανάλωση που είχαν τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σε γάλα, γιαούρτι, τυρί και ασβέστιο.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της πολύ μεγάλης και μακράς διάρκειας αυτής έρευνας, έδειξαν ότι τα άτομα που έπιναν το περισσότερο γάλα είχαν σημαντική μείωση, της τάξης του 15%, του κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Συνολικά διαπιστώθηκε ότι η ψηλή κατανάλωση συνολικού και διατροφικού ασβεστίου, μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο σε άντρες και γυναίκες για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η μείωση κινδύνου για τον καρκίνο αυτό, παρατηρούταν για πρόσληψη μέχρι 1 γραμμαρίου ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι τα τυριά ή από συμπληρώματα ασβεστίου. Μετά από το επίπεδο αυτό δεν σημειωνόταν περαιτέρω αξιόλογη μείωση του κινδύνου για καρκίνο. |
Το ασβέστιο έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και οργάνωση των κυττάρων της βλεννογόνου του εντέρου. Μπορεί να μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης τους και να μειώνει τον κίνδυνο γένεσης όγκων.
Ορισμένες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι διάρροιες που προκαλούνται από μολυσματικούς παράγοντες, επειδή προκαλούν μαζική είσοδο ασβεστίου στα κύτταρα, πιθανόν να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκίνων.
Το ασβέστιο είναι καθοριστικός παράγοντας σε πολλές λειτουργίες στον οργανισμό. Δεν μπορούν σήμερα να γίνουν γενικευμένες συστάσεις για χορήγηση ασβεστίου για σκοπούς πρόληψης του καρκίνου.
Πρέπει να επίσης σημειώσουμε ότι πρόσφατα βρέθηκε ότι η πολύ ψηλή πρόσληψη ασβεστίου σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως. Κάθε χρόνο εμφανίζονται ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά.
Η πρόληψη βασίζεται στην υγιεινή διατροφή η οποία πρέπει να είναι χωρίς περιττές λιπαρές ουσίες, πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά. Επίσης η σωματική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.
Αφήστε μια απάντηση