Feed
Άρθρα
Σχόλια

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΚΆΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ) Η ευρωπαϊκή σημαία
Τα 12 αστέρια σε κύκλο συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Η σημαία της ΕΕ περιέχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο. Τα αστέρια συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των κρατών μελών. Ο κύκλος είναι σύμβολο ενότητας.

Ο ευρωπαϊκός ύμνος (Ακούστε τον ύμνο της Ε.Ε.)

Η μελωδία που χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την ΕΕ προέρχεται από την Ενάτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1823, όταν μελοποίησε τους στίχους του Φρίντριχ Σίλερ “Ωδή στη Χαρά”, που είχαν εκδοθεί το 1785. Ο ύμνος δεν συμβολίζει απλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Το ποίημα “Ωδή στη Χαρά” εκφράζει την ιδεαλιστική άποψη του Σίλερ για συναδέλφωση όλων των λαών, την οποία συμμεριζόταν ο Μπετόβεν. Το 1972, η Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν έγινε ο ύμνος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το 1985 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς στίχους, και με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, αυτός ο ύμνος εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Ο ύμνος της ΕΕ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τους εθνικούς ύμνους, αλλά να εξυμνήσει τις κοινές αξίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Ημέρα της Ευρώπης, η 9η Μαΐου

Οι ιδέες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώθηκαν στις 9 Μαΐου 1950 από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται σήμερα ως μια ιστορική στιγμή για τη δημιουργία της ΕΕ. Στις 9 Μαΐου (Ημέρα της Ευρώπης) εορτάζεται η επέτειος της “Διακήρυξης Σουμάν“. Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν (Γάλλος υπουργός Εξωτερικών) πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Το όργανο αυτό δημιουργήθηκε με τη συνθήκη που υπεγράφη ακριβώς έναν χρόνο μετά και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 1952. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται ως η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνάντηση κορυφής της ΕΕ στο Μιλάνο, το 1985, αποφασίστηκε να εορτάζεται η 9η Μαΐου ως η “Ημέρα της Ευρώπης”
“Ενότητα στην πολυμορφία”

Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “Ενωμένοι στην πολυμορφία”, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000. Το σύνθημα τονίζει την απόφαση των Ευρωπαίων να ενωθούν δημιουργώντας την ΕΕ και να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ευημερία, αποκομίζοντας ταυτόχρονα οφέλη από τον πολιτιστικό πλούτο, τις παραδόσεις και τις γλώσσες της Ευρώπης. Δείτε εδώ ορισμένες αφίσες σε διάφορες γλώσσες της ΕΕ, που περιέχουν αυτό το σύνθημα.   Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ Η ΕΕ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2012 για τον ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Οκτωβρίου, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανέφερε ότι η απόφασή της βασίστηκε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σταθεροποιητικού παράγοντα, ο οποίος μετέτρεψε την Ευρώπη, σχεδόν στο σύνολό της, από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης. Το σημαντικότερο επίτευγμα της Ένωσης, σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή, είναι “ο επιτυχημένος αγώνας για την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Το έργο της ΕΕ διαπνέεται από την “αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη” και αποτελεί μια μορφή “ειρηνευτικής διαδικασίας”, την οποία ο Άλφρεντ Νόμπελ αναφέρει ως κριτήριο για την απονομή του βραβείου Ειρήνης στη διαθήκη του το 1895.Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο 21ος διεθνής οργανισμός που τιμάται με το βραβείο αυτό από το 1901 μέχρι σήμερα.

Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Το ευρώ είναι σήμερα το ενιαίο νόμισμα 17 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την ευρωζώνη. Η εισαγωγή του ευρώ το 1999 ήταν σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Υπήρξε επίσης ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ένωσης καθώς είναι το νόμισμα περίπου 330 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και πολύ περισσότερων στο μέλλον, μόλις το υιοθετήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ. Το ευρώ εισήχθη τον Ιανουάριο 1999 και έγινε το νέο νόμισμα 11 κρατών μελών αντικαθιστώντας τα εθνικά νομίσματα, όπως το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο, σε δύο στάδια. Στην αρχή καθιερώθηκε ως εικονικό νόμισμα για μέσα πληρωμής πλην των μετρητών και για λογιστικούς σκοπούς, ενώ τα εθνικά νομίσματα εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για πληρωμές με μετρητά και να θεωρούνται ως υπομονάδες του ευρώ, και την 1η Ιανουαρίου 2002 κυκλοφόρησε σε χαρτονομίσματα και κέρματα.
Το ευρώ δεν είναι το νόμισμα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Δύο χώρες (η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) συμφώνησαν μια ρήτρα μη συμμετοχής που συμπεριλήφθηκε στη συνθήκη και τις εξαιρεί από τη συμμετοχή τους, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη (πολλά από τα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ και η Σουηδία) δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις για υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος. Μόλις αυτό συμβεί, θα αντικαταστήσουν το εθνικό τους νόμισμα με το ευρώ.
ΧΩΡΕΣ -ΓΛΩΣΣΕΣ XΩΡΕΣ-ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΓΛΩΣΣΕΣ (κάνε κλικ στο σύνδεσμο “πολυγλωσσία”)

ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Γνωρίστε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Ευρωπαίος επόπτης προστασίας των δεδομένων


Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο δικτυακός τόπος «Η φωνή σας στην Ευρώπη» είναι το ενιαίο σημείο πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα διαβουλεύσεων, συζητήσεων και άλλων εργαλείων, τα οποία σας επιτρέπουν να συμμετέχετε ενεργά στη διαδικασία χάραξης των ευρωπαϊκών πολιτικών.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Η ΕΕ αναπτύσσει δραστηριότητα σε ποικίλους τομείς πολιτικής, από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι το εμπόριο και τις μεταφορές. Αφού επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://europa.eu/pol/index_el.htm, επιλέξτε δύο από τους τομείς, για να ενημερωθείτε συνοπτικά για τις δραστηριότητες της ΕΕ στους συγκεκριμένους τομείς και να βρείτε χρήσιμους συνδέσμους για τα αρμόδια όργανα, τη νομοθεσία και τα συναφή έγγραφα.
Στη συνέχεια να συνθέσετε ένα κείμενο δύο παραγράφων στο οποίο να εκφράζετε τις απόψεις σας για το εάν η Ε.Ε. επιτυγχάνει σήμερα τους στόχους που έχει θέσει.

2. Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη;

3. Μάθε την Ευρώπη διασκεδάζοντας.

Δημοσιεύτηκε Yesterday από τον χρήστη Ετικέτες: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΛΩΣΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων