Σε «Έτος Κ.Π Καβάφη» ανακήρυξε το 2013 το Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων (1863 – 1933) από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όχι μόνο κατάφερε να συγκινήσει το ελληνικό κοινό αλλά κατέχει εξέχουσα θέση σε όλη την ευρωπαϊκή ποίηση, μιας και τα ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, όπως Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά αρχικά και κατόπιν σε πολλές άλλες γλώσσες, χωρίς να αλλοιωθεί. Την ποίησή του χαρακτηρίζει ο λιτός αλλά διαχρονικός και επίκαιρος λόγος ενώ είναι ταυτόχρονα έντονα συμβολικός. Χαρακτηριστική επίσης και η ειρωνική διάθεση του ποιητή, γνωστή και ως «Καβαφική Ειρωνεία» η οποία συνδυαζόμενη με την τραγικότητα της πραγματικότητας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερους ποιητές.
Το έργο του αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας και το αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει μεγάλης αξίας χειρόγραφα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, όπως ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις), πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος), καθώς επίσης και υλικό από το αρχείο «Αλεξανδρινής Τέχνης» (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής).
Τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων για το «Έτος Καβάφη» θα έχουν η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Γραμμάτων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Θα συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό με το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο έχει στη δικαιοδοσία του το πλήρες αρχείο του ποιητή, τις ξένες πρεσβείες χωρών στην Ελλάδα, τις έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των πανεπιστημίων του εξωτερικού στα οποία δίδασκε ο Καβάφης, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αλεξάνδρεια. Κατά τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις προς τιμήν του, από διάφορους οργανισμούς και φορείς της χώρας.
Επί τη ευκαιρία του αφιερώματος ας θυμηθούμε το ποίημά του «Θερμοπύλες» :
Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες•
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία•
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε•
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
Αφήστε μια απάντηση