Αρχική » Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου » Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me

Μαθαίνουμε στο σπίτι!

Μαθαίνουμε στο σπίτι!
European Radio Logo

Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ

Προσέλευση-παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό.

Οι μαθητές/τριες προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο. Παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση, που γίνεται η προσευχή, ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος –κάθε Δευτέρα –και γίνονται οι ανακοινώσεις. Όσοι προσέρχονται με καθυστέρηση δεν διακόπτουν το μάθημα, παραμένουν στο γραφείο του Διευθυντή / Υποδιευθύντριας, εκτός κι αν ο διδάσκων τους επιτρέψει την είσοδο στην τάξη. Οι μαθητές / μαθήτριες δεν επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το σχολείο πριν την λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου, π.χ ασθένεια, ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο.

Στο διάλειμμα οι μαθητές/τριες συμπεριφέρονται κόσμια και με σεβασμό προς τους συμμαθητές/ συμμαθήτριές τους. Σε περίπτωση προβλήματος απευθύνονται στον εφημερεύοντα καθηγητή/τρια. Δεν συνομιλούν με εξωσχολικούς και αγνώστους.

Συμπεριφορά μαθητών/τριών-Παιδαγωγικός έλεγχος

Αποκλίσεις των μαθητών/τριών στους κανόνες του σχολείου, στον οφειλόμενο σεβασμό σε εκπαιδευτικούς, συμμαθητές/ συμμαθήτριες, βοηθητικό προσωπικό, φθορά της σχολικής περιουσίας, θεωρούνται παραπτώματα και θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η σχολική παραβατικότητα αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας εκπαιδευτικού τάξης, Συμβούλου Σχολικής ζωής, Διευθυντή, Συλλόγου διδασκόντων, με στόχο την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους, με γνώμονα τον σεβασμό της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Συγκεκριμένα απαγορεύεται:

1) Το κάπνισμα, η λήψη αλκοόλ, ενεργειακών ποτών, εξαρτησιογόνων ουσιών.

2) Η χαρτοπαιξία

3) Η προκλητική εμφάνιση, που δεν συνάδει με τη μαθητική ιδιότητα και προκαλεί το κοινό αίσθημα.

4) Η διακίνηση εντύπων που μοιράζονται εκτός σχολείου.

5) Η χρήση κινητού τηλεφώνου

Το σχολείο δεν φέρει καμιά ευθύνη για απώλεια κινητού, ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού

Το σχολείο στο πλαίσιο της πρόληψης της σχολικής βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού καλλιεργεί με ενδοσχολικές εκδηλώσεις, σχολικές δραστηριότητες την ανάπτυξη θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος, με αμοιβαίο σεβασμό, αποδοχή του διαφορετικού.

Απαγορεύεται κάθε είδος βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή άλλης μορφής (cyber-bulling).

Σχολικές Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες

Οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να εκφράζουν ιδέες και να συμμετέχουν σε σχολικές εκδηλώσεις-δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου με στόχο τη σύνδεση της σχολικής και κοινωνικής ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα.

Όταν βρίσκονται οι μαθητές/τριες εκτός σχολείου (σχολικός περίπατος, αθλητικές δραστηριότητες, διδακτικές επισκέψεις, ημερήσια εκδρομή, πολυήμερη εκδρομή) δεν απομακρύνονται από τον χώρο παραμονής τους και φέρονται με ευπρέπεια, ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών που τους συνοδεύουν και έχουν την ευθύνη τους.

Οι μετακινήσεις των μαθητών/τριών γίνονται με ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής από τον γονέα-κηδεμόνα, ύστερα από ενημέρωσή του.

Συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας-Συλλόγου Γονέων-κηδεμόνων

Το σχολείο συνεργάζεται στενά με τον σύλλογο γονέων-κηδεμόνων, στο πλαίσιο των διακριτών εξουσιών που ορίζει ο νόμος, για την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι γονείς –κηδεμόνες ευθύνονται εξ ολοκλήρου για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών και οφείλουν να ενημερώνουν το σχολείο για την απουσία των παιδιών τους,όπως και οι υπεύθυνοι τμημάτων αντίστοιχα ενημερώνουν τους γονείς για την φοίτηση με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Το σχολείο δεν χορηγεί φάρμακα στους μαθητές/τριες, χωρίς την άδεια του γονέα –κηδεμόνα. Οι γονείς ενημερώνουν εγγράφως το σχολείο για πρόσφατα προβλήματα υγείας των παιδιών τους, αλλεργίες, επιληπτικά επεισόδια και άλλα καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ποιότητα του σχολικού χώρου

Η φθορά της περιουσίας του σχολείου (θρανία, καρέκλες, κτήριο, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός) και η καταστροφή του σχολικού βιβλίου, που διανέμεται δωρεάν, από τους μαθητές/τριες, ελέγχεται από το σχολείο και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του.

Η καθαριότητα, η υγιεινή και η προστασία του σχολικού κτηρίου είναι υπόθεση όλης της σχολικής κοινότητας. Το σχολείο υιοθετεί πρακτικές αειφορίας, όπως ανακύκλωση υλικών (χαρτί, μπαταρία, πλαστικά καπάκια…) εξοικονόμηση ενέργειας, συνετή χρήση των εκπαιδευτικών μέσων.

Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κανένας μαθητής/τρια δεν αποχωρεί από το σχολείο μόνος/η του αλλά παραδίδεται στον γονέα-κηδεμόνα με ασφάλεια.

Το σχολείο ενημερώνει για τις οδηγίες προφύλαξης από τους σεισμούς και κάνει ασκήσεις ετοιμότητας κατά τακτά διαστήματα. Σε περίπτωση σεισμού η συγκέντρωση των μαθητών/τριών θα γίνει στο παρκάκι, δίπλα από το 10ο ΓΕΛ.

Σε καταστάσεις πανδημίας η σχολική κοινότητα συμμορφώνεται και ακολουθεί ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιοι φορείς /υπηρεσίες ,για την ασφάλεια των μελών της.

‘Όταν η προσέλευση των μαθητών/τριών είναι αδύνατη στο σχολείο τα μαθήματα γίνονται εξ΄αποστάσεως

Ο κοινά συμφωνημένος κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία(ΦΕΚ 491/9.2.2021, τ.Β΄, 13423/ ΓΔ4) και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από τη σχολική κοινότητα αποτελεί προυπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου και θεμέλιο για να πετύχει το Σχολείο τους στόχους και το όραμά του.

Ο κανονισμός κοινοποιείται προς ενημέρωση στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση