Αρχική » ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Πρόγραμμα Σχολείου

Πρόγραμμα Μαθημάτων

Ηλεκτρονική Τάξη

Νέος Server

Μετακινήσεις ΚΤΕΛ

Μετακινήσεις ΚΤΕΛ

Translate

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Φάκελος υλικού

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Στις μέρες μας γινόμαστε καθημερινά θεατές περιστατικών βίας και εκφοβισμού τόσο εντός του σχολικού περιβάλλοντος, όσο και ευρύτερα της κοινωνίας. Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες δεν λείπουν ούτε από το σχολικό πλαίσιο. Στόχος μας είναι μέσα από την ενεργητική ακρόαση, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του διάλογου, η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων αλλά και η πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού, χτίζοντας σχέσεις αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Στα πλαίσια του προγράμματος ‘Αξιολόγησης των σχολικών μονάδων’ το σχολικό έτος 2024-2025 στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, εφαρμόσαμε το θεσμό της ‘Σχολικής Διαμεσολάβησης’. Η ‘Σχολική Διαμεσολάβηση’ αποτελεί μία πρακτική ειρηνικής αντιμετώπισης και διαχείρισης των συγκρούσεων, που αποτελείται από μια σαφώς οργανωμένη διαδικασία, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του σχολείου, όπου όλοι οι συμμετέχοντες είναι ίσοι αλλά και ελεύθεροι να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Η πρακτική της ‘Σχολικής Διαμεσολάβησης’ αποτελεί μια εναλλακτική πρακτική επίλυσης των διαφορών μεταξύ μαθητών, αντικαθιστώντας τιμωρητικές πρακτικές, με στόχο την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης και τη δημιουργία θετικού κλίματος στο σχολείο μας.

Επιζητώντας την εμπλοκή της σχολικής κοινότητας στην αντιμετώπιση και πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και βίας, καίριας σημασίας στα πλαίσια της ‘Σχολικής Διαμεσολάβησης’ είναι ο ρόλος του μαθητή- διαμεσολαβητή. Οι μαθητές – διαμεσολαβητές μέσα από την εκπαίδευση που τους παρέχεται, καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας ιδιαίτερα χρήσιμες και στην ενήλική ζωή συμβάλλουν στη δημιουργία ειρηνικού κλίματος εντός της τάξης.

Οι στόχοι της ‘Σχολικής Διαμεσολάβησης’ είναι:

  • Ο περιορισμός και η εξάλειψη περιστατικών βίας και εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος.
  • Η καλλιέργεια των αξιών της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της ενσυναίσθησης και του αλληλοσεβασμού.
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην μαθητική και ενήλικη ζωή.
  • Η δημιουργία θετικού κλίματος εντός της τάξης και ευρύτερα του σχολείου.
  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής εντός του σχολικού περιβάλλοντος για όλους.

Η ‘Σχολική Διαμεσολάβηση’ αποτελεί μια αναγκαία πρακτική αντιμετώπισης και πρόληψης περιστατικών εκφοβισμού/βίας, καθώς δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους μαθητές, μέσω της ενεργητικής συμμετοχής τους στοχεύει, τόσο στην ομαλή συνύπαρξη των μαθητών εντός τάξης, όσο και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας των σκέψεων και των συναισθημάτων τους στην ενήλικη ζωή. Έτσι το σχολείο μπορεί να γίνει ένα μελίσσι όπου ακούγονται με σεβασμό οι φωνές όλων των μαθητών, καλλιεργείται ο διάλογος και ο σεβασμός και κυριαρχεί η αλληλοκατανόηση, η ισότητα και η δικαιοσύνη.

Συντονιστική Ομάδα Διαμεσολάβησης:

Βαζακοπούλου Ελένη ΠΕ 02

Νάκου Ευαγγελία ΠΕ 03

Παπαδομανωλάκη Μάρια ΠΕ 03

Παπουτσιδάκη Γεωργία – Ιωάννα ΠΕ 03

Ταταράκη Αικατερίνη ΠΕ 03

Κανονισμοί Λειτουργίας

Μαθητεία

Μαθητεία

Σχολική Διαμεσολάβηση

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Υλικό για τη Σχολική Διαμεσολάβηση

Δράσεις του σχολείου

Δράσεις του σχολείου

Ημερολόγιο Εργασιών

Ημερολόγιο Εργασιών
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση