Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1489/τΒ’/26-05-2016 οι μαθητές που στην Β΄τάξη θα επιλέξουν τον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Γ’ τάξη επιλέγουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες:
- Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
- Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
- Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου λειτουργεί μόνο η ειδικότητα του τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών.
Η Τεχνολογία τροφίμων αποτελεί μια σύγχρονη σχετικά επιστήμη που αποτελούσε άλλοτε ένα σύνολο εμπειρικών μόνο γνώσεων.
Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων εδώ και αιώνες. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων (τυριού, κρασιού, μπίρας κ.α.) παστών τροφίμων, ακόμα και το μαγείρεμα της τροφής αποτελούσε εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων έδινε ένα ασφαλέστερο τρόφιμο, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που οργανοληπτικά ήταν πιο επιθυμητό.
Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της επιστήμης αυτής είναι η επεξεργασία των τροφίμων, δηλαδή η μελέτη της συντήρησης, συσκευασίας, μεταφοράς και διακίνησης με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, καθώς και με τη διερεύνηση τρόπων και μεθόδων παραγωγής νέων ειδών τροφίμων.
Επίσης ένας άλλος τομέας διερεύνησης της Τεχνολογίας τροφίμων είναι και η μελέτη των μεταβολών των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων που προκαλούνται τόσο στις πρώτες ύλες παραγωγής τους όσο και στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα κατά την εφαρμογή μεθόδων κατεργασίας, επεξεργασίας, συντήρησης, διακίνησης, συσκευασίας, ακόμη και μεταφοράς.
Τα τρόφιμα ανάλογα της προέλευσής τους (ζωικά ή φυτικά) παρουσιάζουν διάφορες ιδιομορφίες στις τεχνολογικές εφαρμογές όπως στην ψύξη, θέρμανση, κάπνιση, αλάτιση κ.λπ., με συνέπεια τη διαφορετική συμπεριφορά, (μεταβολές), στις τεχνικές αυτές. Για το λόγο αυτό η Τεχνολογία τροφίμων διακρίνεται σε δύο βασικούς τομείς, στην:
- Τεχνολογία τροφίμων φυτικής προέλευσης, και στην
- Τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Οι επιμέρους αυτοί τομείς διακρίνονται στη συνέχεια σε ιδιαίτερους κλάδους όπως π.χ. τεχνολογία κρέατος, τεχνολογία γάλακτος, τεχνολογία αλιευμάτων, τεχνολογία οινοποιίας κ.λπ. Βασικοί τομείς της επιστήμης αυτής είναι η Χημεία τροφίμων, η Μικροβιολογία Τροφίμων και η Μηχανική Τροφίμων.
Χάρη των επιτευγμάτων της επιστήμης αυτής η αξιοποίηση της πρωτογενούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κρίνεται σήμερα πλήρης, περισσότερο από ποτέ, επιτυγχάνοντας έτσι τον αρχικό στόχο μελέτης του αντικειμένου.
Αντικείμενο Σπουδών
Ο μαθητής της ειδικότητας του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις:
- Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.
- Να γνωρίσει τη διαδικασία της επεξεργασίας , της συντήρησης και τη μεταποίηση των τροφίμων.
- Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας μηχανημάτων.
- Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες.
- Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα.
- Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση των τροφίμων
Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1567, τ.Β’, 2-6-2016 τα μαθήματα Τομέα που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Β’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. καλύπτουν 23 ώρες του ωρολογίου προγράμματος και έχουν ως εξής:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ |
Αρχές Αγροτικής Ανάπτυξης | 2Θ |
Περιβάλλον και Γεωργία | 1Θ+2E |
Φυτική Παραγωγή | 2Θ+3E |
Ζωική Παραγωγή | 2Θ+1Ε |
Τεχνολογία Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου | 1Θ+1Ε |
Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων & Γεωργικά Μηχανήματα | 2Θ+1Ε |
Αγγλικά Τομέα | 2Θ |
Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1426, τ.Β’, 26-4-2017, όπως τροποποιήθηκε με το Φ.Ε.Κ. 2072, τ.Β’, 15-6-2017 τα μαθήματα Ειδικότητας που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες της ειδικότητας του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στη Γ’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. καλύπτουν 23 ώρες του ωρολογίου προγράμματος και έχουν ως εξής:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ |
Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις | 3Θ |
Αρχές Βιολογικής Γεωργίας | 3Θ |
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε |
Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε |
Ασφάλεια Τροφίμων | 2Θ+1Ε |
Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες στο πλαίσιο των παραπάνω μαθημάτων, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκπαιδευτικό ιστολόγιο του τομέα κάνοντας κλικ εδώ ή να περιηγηθείτε στην σελίδα του εργαστηριακού κέντρου (Ε.Κ. Ναυπάκτου) κάνοντας κλικ εδώ
Προοπτικές απασχόλησης
Ο απόφοιτος του τομέα Γεωπονίας, με πτυχίο επιπέδου 4 στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών , με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά έχει τη δυνατότητα να εργαστεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό.
Α. Στο Δημόσιο τομέα πάντοτε με την εποπτεία και την καθοδήγηση των πτυχιούχων επιστημόνων Α.Ε.Ι. και πτυχιούχων τεχνολόγων Τ.Ε.Ι., μπορεί να εργαστεί:
- στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον τομέα τροφίμων (έλεγχος στην επεξεργασία, στη μεταποίηση, στην παραγωγή και στη συσκευασία των τροφίμων)
- στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων.
Β. Στον Ιδιωτικό Τομέα:
- μπορεί να εκτελεί βασικές εργασίες σε βιομηχανίες τροφίμων κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας πάντοτε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και με την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι.
- σε σύγχρονες βιομηχανίες τροφίμων παραγωγής φυτικών και ζωικών τροφίμων εκτελεί βασικές εργασίες καθαρισμού συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
- μπορεί να λειτουργήσει ιδιωτικό κατάστημα πώλησης τροφίμων, μονάδα μεταποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων πάντοτε με τον έλεγχο και την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι.
-
Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
O απόφοιτος του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ εξεταζόμενος στα μαθήματα:
- Νέα Ελληνικά
- Μαθηματικά
- Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
- Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
έχει την δυνατότητα να εισαχθεί στις παρακάτω σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φαίνονται στον παρακάτω πίνακα (Πηγή:https://aeitei.gr/).
Κωδικός | Σχολή | Τύπος Σχολής | Πόλη | Βάση | ΕΒΕ 2023 |
---|---|---|---|---|---|
280 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών |
ΑΕΙ | Ιωάννινα | 17.960 | 9,66 |
1613 | ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΙΠΑΕ) Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας |
ΑΕΙ | Θεσσαλονίκη | 17.830 | 9,66 |
294 | ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής |
ΑΕΙ | Αθήνα | 17.700 | 9,66 |
325 | ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Βιοτεχνολογίας |
ΑΕΙ | Αθήνα | 17.400 | 9,66 |
Κωδικός | Σχολή | Τύπος Σχολής | Πόλη | Βάση | ΕΒΕ 2023 |
284 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας |
ΑΕΙ | Λάρισα | 17.280 | 9,66 |
1426 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαιτολογίας και Διατροφολογίας |
ΑΕΙ | Τρίκαλα | 17.260 | 6,84 |
1516 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας |
ΑΕΙ | Καλαμάτα | 17.120 | 7,24 |
328 | ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
ΑΕΙ | Αθήνα | 16.750 | 9,66 |
1653 | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΕΛΜΕΠΑ) Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας |
ΑΕΙ | Σητεία | 16.130 | 6,44 |
273 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ) Γεωπονίας |
ΑΕΙ | Θεσσαλονίκη | 15.680 | 8,96 |
372 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής |
ΑΕΙ | Λήμνος | 15.375 | 6,44 |
274 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Βόλος | 15.020 | 7,33 |
275 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Θεσσαλονίκη | 14.395 | 6,52 |
1634 | ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΙΠΑΕ) Γεωπονίας |
ΑΕΙ | Θεσσαλονίκη | 14.160 | 7,33 |
476 | ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (ΔΠΘ) Μηχανικών Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Ξάνθη | 14.125 | 6,12 |
1429 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής |
ΑΕΙ | Καρδίτσα | 13.580 | 6,52 |
Κωδικός | Σχολή | Τύπος Σχολής | Πόλη | Βάση | ΕΒΕ 2023 |
327 | ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής |
ΑΕΙ | Αθήνα | 13.560 | 7,66 |
214 | ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Χανιά | 13.550 | 7,66 |
1422 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας |
ΑΕΙ | Λάρισα | 13.530 | 6,52 |
1434 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Λάρισα | 13.400 | 6,12 |
1635 | ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΙΠΑΕ) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
ΑΕΙ | Θεσσαλονίκη | 13.380 | 7,33 |
684 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
ΑΕΙ | Αιγάλεω | 12.540 | 8,96 |
1453 | ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Ζάκυνθος | 12.530 | 6,12 |
326 | ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
ΑΕΙ | Αθήνα | 12.300 | 8,15 |
1657 | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΕΛΜΕΠΑ) Γεωπονίας |
ΑΕΙ | Ηράκλειο | 12.000 | 6,52 |
276 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Μυτιλήνη | 11.840 | 6,12 |
1424 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού |
ΑΕΙ | Καρδίτσα | 11.370 | 6,52 |
Κωδικός | Σχολή | Τύπος Σχολής | Πόλη | Βάση | ΕΒΕ 2023 |
323 | ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
ΑΕΙ | Αθήνα | 11.345 | 8,15 |
1511 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Γεωπονίας |
ΑΕΙ | Καλαμάτα | 10.920 | 6,52 |
1552 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Γεωπονίας |
ΑΕΙ | Φλώρινα | 10.580 | 6,52 |
1242 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Γεωπονίας |
ΑΕΙ | Άρτα | 10.500 | 6,52 |
324 | ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής |
ΑΕΙ | Αθήνα | 10.340 | 8,15 |
1512 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
ΑΕΙ | Καλαμάτα | 9.840 | 6,52 |
1289 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Γεωπονίας |
ΑΕΙ | Μεσολόγγι | 9.830 | 6,52 |
360 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Βόλος | 9.750 | 6,52 |
685 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών |
ΑΕΙ | Αιγάλεω | 9.750 | 7,33 |
353 | ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (ΔΠΘ) Αγροτικής Ανάπτυξης |
ΑΕΙ | Ορεστιάδα | 9.640 | 6,52 |
1278 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
ΑΕΙ | Αγρίνιο | 9.140 | 6,68 |
Κωδικός | Σχολή | Τύπος Σχολής | Πόλη | Βάση | ΕΒΕ 2023 |
1391 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών |
ΑΕΙ | Μυτιλήνη | 8.880 | 6,52 |
1632 | ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΙΠΑΕ) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Δράμα | 8.880 | 6,52 |
1428 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής |
ΑΕΙ | Λάρισα | 8.780 | 6,52 |
1001 | ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων |
ΑΕΙ | Ψαχνά Εύβοιας | 8.750 | 6,52 |
212 | ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (ΔΠΘ) Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων |
ΑΕΙ | Ορεστιάδα | 8.390 | 6,52 |
1061 | ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος |
ΑΕΙ | Καρπενήσι | 8.175 | 6,52 |
1633 | ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΙΠΑΕ) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας |
ΑΕΙ | Δράμα | 8.100 | 6,52 |
1288 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αειφορικής Γεωργίας |
ΑΕΙ | Αγρίνιο | 8.030 | 6,93 |
1452 | ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
ΑΕΙ | Αργοστόλι | 8.025 | 6,52 |
1276 | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών |
ΑΕΙ | Μεσολόγγι | 7.780 | 6,52 |
ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Επιπλέον ο απόφοιτος του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος μπορεί ακόμα να παρακολουθήσει την τάξη μαθητείας.