Feed
Άρθρα
Σχόλια

Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης

Ημέρα Αθλητισμού (5 Οκτωβρίου 2015)

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου ενημέρωση των μαθητών για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη από την εκπαιδευτικό κα Μαρκουλάτου Παρασκευή και προβολή της ταινίας “The Search for Freedom” των Jon Long και Colin Whyte.

Ημέρα Αθλητισμού

Αφιέρωμα: “Ολυμπιακά Ιδεώδη” .

Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (12-16 Οκτωβρίου 2015)

tree Έπαινος

Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου “οπλίστηκαν” με φωτογραφική μηχανή ή το κινητό τους τηλέφωνο και περιπλανήθηκαν σε κάθε γωνιά της περιοχής τους φωτογραφίζοντας φθινοπωρινά τοπία. Εν συνεχεία σε συνεργασία με την καθ. Πληροφορικής κα Αλεξίου Εύα δημιούργησαν κολάζ φωτογραφιών σε ψηφιακή μορφή καθώς και σύννεφα λέξεων με θέμα “Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μου το Φθινόπωρο”.

Paulos_Houvardas

Photos1 Photos2
Photos3 Photos4

Πληροφορική: Εβδομάδα Κώδικα (10-18 Οκτωβρίου 2015)

code-weekΚάθε αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές διέπεται από έναν κώδικα. Ο προγραμματισμός είναι παντού και είναι καθοριστικός για την κατανόηση ενός υπερσυνδεδεμένου κόσμου και την ανάπτυξη και παροχή μιας σειράς υπηρεσιών και εργαλείων που διευκολύνουν τη ζωή μας.

Την εβδομάδα “Κώδικα” πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου από την καθ. Πληροφορικής κα Αλεξίου Εύα εκπόνηση μαθησιακής βιωματικής δραστηριότητας διάρκειας μιας διδακτικής ώρας για κάθε τμήμα του τομέα Πληροφορικής η οποία περιελάμβανε ανάπτυξη κώδικα και προβολή σχετικού video.

Anna scratch
https://studio.code.org/ https://scratch.mit.edu/

 

Συγκέντρωση ειδών διατροφής για “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

awardΟι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου ανταποκρίθηκαν στην κινητοποίηση για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του Εθελοντικού Οργανισμού για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (Εγκύκλιος ΥΠΠΕΘ). Σκοπός της δράσης είναι η κάλυψη των αναγκών τόσο των παιδιών που διαμένουν στα σπίτια του Συλλόγου, όσο και των παιδιών και οικογενειών που λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους επαγγελματίες:

  • Αφοί Λουλούδη Ο.Ε.
  • Ηλίας Γ. Μακρής και ΣΙΑ Ο.Ε.

για την ουσιαστική και γενναιόδωρη προσφορά τους στην πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, προωθώντας παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας, αγάπης, προσφοράς και αισιοδοξίας.

Χαμόγελο του Παιδιού1 Χαμόγελο του Παιδιού2

 Βοήθεια για τους Πρόσφυγες

refugee1 refugee2

Η μαθητική & εκπαιδευτική κοινότητα του ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΔΔΕ Δωδεκανήσου για στήριξη των πρόσφυγων που περνούν εδώ και μήνες από τα νησια μας (Δελτίο τύπου). Εστιάζουμε στην ανάγκη να συγκεντρωθούν παλιά σακίδια μαθητών που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μέσα στα σακίδια θα τοποθετηθούν είδη πρώτης ανάγκης όπως οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, χαρτομάντιλα, αποσμητικά, γάζες, υγρά μαντιλάκια, σαμπουάν, αφρόλουτρα που είναι απαραίτητα για το ταξίδι.

 “Ανέλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!”

safer_internet_day safer_internet

Το τοπίο στην online ασφάλεια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από μια έμφαση στη δημιουργία ενός «ασφαλέστερου» διαδικτύου για τη δημιουργία ενός «καλύτερου» διαδικτύου.

Είτε είμαστε παιδιά και νέοι, γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας ή πολιτικοί, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε.

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου συμμετέχει ως Πρεσβευτής στη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου – Saferinternet.gr  και πολλαπλασιαστής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνοντας εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Αλεξίου Εύας αναλαμβάνουν το δικό τους ρόλο στην δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να προστατεύουν τη διαδικτυακή φήμη -τη δική τους και των άλλων- και να αναζητούν θετικές, δημιουργικές ευκαιρίες. Επίσης, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του Διαδικτύου παίρνοντας ενεργή θέση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης διαδικτυακής συμπεριφοράς.

 saferinternet1 saferinternet2

Παρακολούθηση της κεντρικής εκδήλωσης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στις 9/2/2016 με κεντρικό σύνθημα “Ανέλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!”.

Ενημέρωση για προστασία από τις πυρκαγιές, πρόληψη και κατάσβεση

Πυροσβεστική

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου κ. Αϊβάζογλου Δημήτριο για τις πολύτιμες συμβουλές του για προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από πυρκαγιές σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους.

 

 

1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

AIDS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου κ. Μίτσελ Γεώργιος (Παιδίατρος) και οι Επισκέπτριες Υγείας κ.κ. Τζανάκη Κωνσταντίνα και Χατζηιωάννου Αγγελική πραγματοποίησαν ενημέρωση στους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου για την πρόληψη του HIV/AIDS και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σκοπός της ενημερωτικής δράσης με σύνθημα «ΜΗΔΕΝΗΣΕ ΤΟ» ήταν η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων-μαθητών μέσω ενημέρωσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Σ.Μ.Ν και τη λοίμωξη από τον ιό HIV, καθώς και μέσω της προώθησης της σωστής χρήσης προφυλακτικού.

Στους μαθητές μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μαθητικός Διαγωνισμός: Ισότητα των Φύλων

Συμμετοχή των μαθητών της Α τάξης του ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

gender_equality1 gender_equality2

Είμαι υπέρ της ισότητας και συμβατότητας των φύλων.

Δύο κομμάτια παζλ τόσο διαφορετικά, ωστόσο απόλυτα συμβατά. Όταν τα ξεχωρίσουμε, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι ίδια. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο διαφορετικά που σχεδόν δείχνουν ότι δεν θα ταίριαζαν τόσο καλά με τον τρόπο που το κάνουν. Αλλά ταιριάζουν. Είναι λόγω των διαφορών στο σχήμα και το μέγεθος που επιτρέπουν την τέλεια εφαρμογή – είναι συμβατά. Αν ένα από τα δύο κομμάτια του παζλ άλλαζε σε όμοιο του άλλου κομματιού, θα συγκρούονταν σε κάθε γωνιά. Άνδρες και γυναίκες είναι διαφορετικοί, αλλά είναι αυτές οι διαφορές που επιτρέπουν την τέλεια εφαρμογή.

Αποτελέσματα Διαγωνισμού
Το πρώτο βραβείο απονέμεται στο 2ο ΓΕΛ Κορυδαλλού.
Το δεύτερο βραβείο απονέμεται στο 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου.
Το τρίτο βραβείο απονέμεται στο ΓΕΛ Διδυμότειχου.

teamΘερμά συγχαρητήρια στην ομάδα μαθητών της Α τάξης:
Μιχαέλα Καφετζή,
Ραφαέλα Μαργαρίτη,
Ελένη Κανάκη και
Μανώλης Καραγεωργιάδης
για τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και τη βράβευση της με την 2η θέση.

Συντονίστριες καθηγήτριες: Αλεξίου Εύα & Μαρκουλάτου Παρασκευή

radio1Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου συμμετείχε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κάρπαθος σήμερα» της Φωτεινής Χαλκιά και παρουσίασε τη συμμετοχή και διάκρισή του στο διαγωνισμό αφίσας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Στην εκπομπή συμμετείχε απο την Αθήνα, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, η εκπρόσωπος της Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων, κύρια Αλίκη Πατσού που αναφέρθηκε στο διαγωνισμό αφίσας και στη βράβευση του σχολείου μας.

 

Εκπαιδευτική Ρομποτική

robotsΓιατί η Ρομποτική στην εκπαίδευση;

Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες.

Η εκπαιδευτική Ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις εκτός από το γνωστικό τομέα και στο συναισθηματικό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) και κοινωνικό (κοινωνικοποίηση, απομυθοποίηση) και αλλάζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της διδασκαλίας.

Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Κυριακίδη Φωτεινή

Teachers4Europe: H Ευρωπαική Ένωση για αρχάριους

Στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4europe οι μαθητές της Α΄ τάξης της ειδικότητας Διοίκησης και Οικονομίας, οργάνωσαν και παρουσίασαν σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κα Άννα Αμασόγλου, τη δράση «Η Ευρωπαϊκή Ένωση για αρχάριους». Το πρόγραμμα είχε σκοπό να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή με την ιστορία, τις αρχές και τις βασικές έννοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποσαφηνίσουν όρους και έννοιες που ακούν καθημερινά. Επίσης να αντιληφθούν τη δύναμη της ενότητας, του σεβασμού της διαφορετικότητας και του κοινού νομίσματος. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής παρουσιάστηκε με βιωματικές δράσεις στους μαθητές του σχολείου μας και στη συνέχεια στο Α2 τμήμα του Γυμνασίου Πηγαδίων.

Η παρουσίαση στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρπάθου

Η παρουσίαση στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρπάθου

Οι δράσεις με τους μαθητές του Γυμνασίου Πηγαδίων

Οι δράσεις με τους μαθητές του Γυμνασίου Πηγαδίων

 

Σχολικές δραστηριότητες

Δικτυώνομαι με @σφάλεια

Το ΔιαδInternet Safetyίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης. Είναι όμως και ένας κόσμος ανοικτός σε όλους καλούς και κακούς! Κίνδυνοι μπορεί να υπάρξουν στο διαδικτυακό κόσμο, όπως ακριβώς αυτό συμβαίνει και στο φυσικό, πραγματικό κόσμο. Η εμπειρία ζωής, η κριτική σκέψη και η σωστή καθοδήγηση είναι σημαντικά, προκειμένου να απολαύσουμε όλα τα οφέλη και να περιορίσουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Η σχολική δραστηριότητα με θέμα «Δικτυώνομαι με @σφάλεια» εστιάζει την προσπάθειά της στην εκπαίδευση των νέων και στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών προκειμένου η πολυπόθητη διαδικτυακή ισορροπία στην καθημερινότητα των νέων να κατακτηθεί.

safer_internet1

Πλούσιο υλικό της δράσης μπορείτε να βρείτε στo ομότιτλο ιστολόγιο που δημιουργήσαμε: https://safeinternet4u.wordpress.com

Συντονίστρια εκπαυδευτικός: Αλεξίου Εύα

 

Τα εκκλησάκια της Καρπάθου

Εκκλησάκι ΚαρπάθουΚατά το σχολικό έτος 2015-2016, η ομάδα Πολιτιστικών Θεμάτων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου, στα πλαίσια της σχολικής δραστηριότητας “Πολιτισμική κληρονομιά: τα εκκλησάκια της Καρπάθου”, αναζήτησε, επισκέφτηκε και φωτογράφισε τα εκκλησάκια του νησιού που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του. Το υλικό που συγκεντώθηκε παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα:  http://ekklisakiakarpathou.blogspot.gr/

Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Αμασόγλου Άννα

 

Ερευνητικές εργασίες

Κάρπαθος: Ιστορία, Αυτονομία & Μετανάστευση (Επιλογή ή Ανάγκη;)

aOι μαθητές της Α’ τάξης του ΕΠΑΛ  Καρπάθου υλοποίησαν κατά σχολικό έτος 2015-16 με τη καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας ερευνητική εργασία με θέμα: Κάρπαθος: Ιστορία, Αυτονομία  &  Μετανάστευση (Επιλογή ή Ανάγκη;)

Σκοπός της ερευνητικής εργασίας  ήταν η γνωριμία των μαθητών με τον τόπο τους και η διερεύνηση του κατά πόσο μπορεί το νησί  να στηρίξει τους κατοίκους του σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι μαθητές, αφού αναζήτησαν και περισύλλεξαν πληροφορίες από πληθώρα πηγών, ετοίμασαν στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής τα  αποτέλεσματα της προσπάθειάς τους σε μορφή παρουσίασης. Δείτε την παρουσίαση εδώ.

Συντονίστρια εκπαιδευτικός: κα Χατζηγεωργίου- Γεωργίου Ειρήνη

 

Σχολικές εορτές

28η Οκτωβρίου – Η επέτειος του ΟΧΙ

Επέτειος του οχι parade

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Διαβάστε περισσότερα https://el.wikipedia.org

 25η Μαρτίου – Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

25η Μαρτίου parelasi1 parelasi2

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 17η Νοέμβρη – Επετειακή εκδήλωση εξέγερσης του Πολυτεχνείου

17η Νοέμβρη 2015

Το ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου τιμά την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς Αμασόγλου Άννα & Φερλέ Χρήστο για την οργάνωση της επετειακής εκδήλωσης.

 

Αθλητικές δραστηριότητες

football1 football2

Συγχαρητήρια στους μαθητές του ΓΕΛ Απερίου για τη νίκη τους και στους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου για την προσπάθεια τους.

Leader: Καράβατος Φίλιππος

Ενδοσχολικό τουρνουά Μπάσκετ.
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής: Ευριπίδης Γκούμας
basket4 basket5

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις – Σχολικές εκδρομές

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη σχολή οδηγών του κ. Κρητσιώτη Εμμανουήλ

drivers1 drivers2

Στα πλαίσια του μαθήματος Αρχές Μηχανολογίας η Α τάξη της ομάδας προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών επισκέφτηκε στις 29/2/2016 τη σχολή οδηγών του κ. Κρητσιώτη Εμμανουήλ. Συντονιστής της επίσκεψης ο εκπαιδευτικός κ. Πιλάλας Λουκάς ΠΕ12.04 Μηχανολόγος.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΗ και στην ποτοποιία “Πουζουκάκης”

DEH-POUZOUKAKHSΤην Τρίτη 19 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Καρπάθου στην ποτοποιία «Πουζουκάκης» και στον αυτόνομο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ. Στην ποτοποιία «Πουζουκάκης», οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας και ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής αεριούχων αναψυκτικών και εμφιάλωσής τους στα πλαίσια μιας οικογενειακής επιχείρησης. Στη συνέχεια στον αυτόνομο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στην Κάρπαθο οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ρεύματος που τροφοδοτεί την Κάρπαθο και την Κάσο και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας ελέγχου παραγωγής, στις μονάδες καυσίμων και στις γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΕΗ ΠΟΥΖΟΥΚΑΚΗΣ

Συντονιστές της επίσκεψης οι εκπαιδευτικοί κ. Φίλιππος Καράβατος,  κα. Φωτεινή Κυριακίδη και κ. Λάμπρος Χρήστος.

Σχολικοί περίπατοι

excursion excursion
 excursion3 excursion

Πενθημερη εκδρομή στη Ρόδο

Μεσαιωνική Πόλη Λίνδος
Φιλέρημος Ενυδρείο
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων