ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ 15-11-2023

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται  το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό  κτήριο που αποτελούσε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Στις 15 Νοεμβρίου εμείς οι μαθητές της Στ τάξης επισκεφτήκαμε  και πραγματοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα” για να εξοικειωθούμε με το Μουσείο. Βιώσαμε μια ψυχαγωγική εμπειρία μέσω των δραστηριοτήτων του, καλλιεργήσαμε δεξιότητες έρευνας, ανακάλυψης και κριτικής θέασης χάρη στη  δημιουργική συνεργασία των ομάδων μας. Ο Σχεδιασμός – ανάπτυξη προγράμματος έγινε από την κ.Περσεφόνη Γ. Καραμπάτη.

Κρυμμένα μηνύματα και καλά φυλαγμένα μυστικά περίμεναν από εμάς την αποκρυπτογράφηση τους.

Επιλύσαμε γρίφους και αινίγματα, ανακαλύψαμε  όλους τους χώρους του μουσείου και βιώσαμε τις πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα. Ο αρχηγός της κάθε ομάδας μας φόρεσε στο κεφάλι το καπέλο του Μακεδονομάχου και όλοι μαζί  ξεκινήσαμε την εξερεύνηση του Μουσείου. Κάθε επίλυση γρίφου ή αινίγματος είχε ως επιβράβευση μία σφραγίδα. Στο τέλος του παιχνιδιού, ένας αυθεντικός κώδικας μακεδονομάχων μας οδήγησε στη λύση του μυστηρίου.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα που βρίσκεται στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού  του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Στο γυρισμό για τη Σκύδρα επισκεφτήκαμε ακόμη ένα μουσείο που αποτελεί ιστορικά τη συνέχεια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στεγάζεται σε μία ιστορική έπαυλη Μοδιάνο στη νοτιοανατολική πλευρά της Γέφυρας. Το κτίριο του Μουσείου κτίστηκε το 1905 ως εξοχική κατοικία που ανήκε σε μια από τις ισχυρότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, της οικογένειας Μοδιάνο. Αποτέλεσε το στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1912 και στους χώρους του έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του Χασάν Ταχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην τελική παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες.

Η ξενάγηση μας στους χώρους έγινε από έναν εξαιρετικό φιλόλογο που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία. Κατά την ξενάγηση είχαμε την ευκαιρία να δούμε διάφορα κειμήλια των Βαλκανικών πολέμων, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, χάρτες, λιθογραφίες αλλά και την επίπλωση της εποχής που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.Εντύπωση  μας προκάλεσε  στον προαύλιο χώρο το κτίριο του περιστερώνα,ένα παραδοσιακό κυκλικό κτίριο όπου γινόταν η εκπαίδευση των ταχυδρομικών περιστεριών του ελληνικού στρατού.

Η επίσκεψη μας συνεχίστηκε με την περιήγηση και στα άλλα οικήματα του Μουσείου και ολοκληρώθηκε στο ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν Πασά, του ανθρώπου στον οποίο οφείλεται η αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες.

Στο τέλος απολαύσαμε την ηλιόλουστη μέρα στον προαύλιο χώρο του Μουσείου  παίξαμε και ενθουσιαστήκαμε με τα γατάκια που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου!!!

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων