11

Το σχολείο μας είχε την τιμή να συμμετάσχει σε ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Europe, Here We Go”. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Ε’ τάξη με της εκπαιδευτικό κα Κορλού Ουρανία , το Στ1 τμήμα με την εκπαιδευτικό κα Θεοδωρίδου Μαρία, η οποία ήταν και συνιδρύτρια του προγράμματος, καθώς και η εκπαιδευτικός της Φυσικής Αγωγής κα. Αλεξάκη Ελένη και του τμήματος Ένταξης κα Νότη Στασινή . Συνεργαστήκαμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία της Πολωνίας, Κροατίας και Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν χριστουγεννιάτικες κάρτες με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα και ενισχύοντας την αίσθηση της ευρωπαϊκής κοινότητας. Αυτή η ανταλλαγή κάρτας έφερε τους μαθητές πιο κοντά, δημιουργώντας δεσμούς φιλίας και πολιτισμικής κατανόησης.

Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν τον εαυτό τους και το σχολείο μας μέσα από βίντεο και φωτογραφίες. Μέσα από αυτές τις παρουσιάσεις, οι μαθητές μας μοιράστηκαν την καθημερινότητά τους, τις δραστηριότητές τους και τις παραδόσεις τους, επιτρέποντας στους μαθητές των άλλων χωρών να γνωρίσουν καλύτερα τη ζωή και την εκπαίδευση στην Ελλάδα. https://www.youtube.com/watch?v=NSZ64aGnEfA , https://youtu.be/0nneuRQtTbk

Επιπλέον, κάθε σχολείο παρουσίασε έναν τοπικό μύθο, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τη μυθολογία και την πολιτισμική κληρονομιά των άλλων χωρών. Οι μαθητές μας απόλαυσαν τις παρουσιάσεις από την Ισπανία.

Το πρόγραμμα “Europe, Here We Go” προσέφερε μια εξαιρετική ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, να καλλιεργήσουν την πολιτισμική τους συνείδηση και να δημιουργήσουν δεσμούς με συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σχολείο μας είναι υπερήφανο για τη συμμετοχή του σε αυτό το έργο και ανυπομονούμε για μελλοντικές συνεργασίες που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

1511   

Αρχείο: Europe here we go- short description with photos

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τις εκπαιδευτικούς Petra Gams, καθηγήτρια Αγγλικών και Nina Posel, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, από το σχολείο Osnovna šola Toma Brejca του Kamnik της Σλοβενίας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (by the Accreditation No. 2023-1-SI01-KA121-SCH-000134304) και της δράσης Job Shadowing, από τις 21 έως τις 24 Μαΐου. Τον συντονισμό των δράσεων είχε η Διευθύντρια του σχολείου κα. Στρατή Ευγενία, ενώ την επικοινωνία και τον προγραμματισμό των διδασκαλιών είχε η εκπαιδευτικός Θεοδωρίδου Μαρία.

Από την πρώτη στιγμή, η Διευθύντρια με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου καλωσόρισαν θερμά τις συναδέλφισσες από τη Σλοβενία και συζητώντας μαζί τους, τις ενημέρωσαν για το μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου, τη σχολική ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία, που εξελίσσεται διαρκώς ακολουθώντας τις παιδαγωγικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου, όπου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν» με τους μαθητές της Γ΄ τάξης και τις εκπαιδευτικούς Πουαρίδου Ελισάβετ και Νότη Στασινή. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν ένα εναλλακτικό και διαδραστικό μάθημα Ιστορίας στην Ε΄ τάξη, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της τάξης Κορλού Ουρανίας.                                                   

2 101 1

 

 

 

 

4 1 5 13 1

Η δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε με τον ίδιο ενθουσιασμό. Οι εκπαιδευτικοί, αρχικά, παρακολούθησαν μια παιγνιώδη και διαδραστική διδασκαλία στο μάθημα των Αγγλικών στο τμήμα Α2΄ από την εκπαιδευτικό Γεωργίου Ευαγγελία. Έπειτα, συνέχισαν με το μάθημα Γλώσσας στο τμήμα Α1 με την εκπαιδευτικό Μπαρά Ιωάννα και την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, Νότη Στασινή. Με αφορμή το σχολικό βιβλίο, οι μαθητές του Α1 αποφάσισαν να γράψουν τις δικές τους ιστορίες και να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο με τίτλο “Οι περιπέτειες του Α1”. Οι μαθητές συζήτησαν το θέμα της ιστορίας τους, μοιράστηκαν ρόλους (συγγραφή, εικονογράφηση κ.λπ.) και συνεργάστηκαν για την τελική παραγωγή. Δύο ομάδες καθοδηγήθηκαν από τη δασκάλα της τάξης και δύο από την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης. Τέλος, οι επισκέπτριες μας ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και της ειδικής αγωγής, μέσω μιας αναλυτικής παρουσίασης από τις εκπαιδευτικούς Θεοδωρίδου Μαρία και Νότη Στασινή. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν ήταν εξαιρετικά γόνιμες, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες και διαφορές με το εκπαιδευτικό σύστημα της Σλοβενίας.

 

Day2aDay2bDay2

Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με παρακολούθηση του μαθήματος των Αγγλικών στην Γ΄ τάξη από την εκπαιδευτικό Γαλανούλη Ελένη. Στη συνέχεια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, οι μαθητές της Β΄ τάξης, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μαυριγκοπούλου Χαράς, παρουσίασαν σε μία ξεχωριστή εκδήλωση το κουκλοθέατρο “Ο γάμος του Πρίγκιπα Λεμόνη” σε μαθητές του σχολείου μας, του νηπιαγωγείου και σε γονείς. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με συνδιδασκαλία στο μάθημα της Γεωγραφίας της Στ΄ τάξης, στην αίθουσα πληροφορικής, από τους εκπαιδευτικούς Θεοδωρίδου Μαρία και τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής, Ηλιόπουλο Χρήστο. Οι μαθητές, μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και φύλλα εργασίας, έκαναν έρευνα, ταξινόμησαν, αποδελτίωσαν πληροφορίες και προετοίμασαν παρουσιάσεις με τα ευρήματά τους, αναλαμβάνοντας ενεργά την ευθύνη της μάθησής τους.

Day3a Day3b Day3c

Την τέταρτη ημέρα παρουσίας τους στο σχολείο μας, οι Σλοβένες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν, αρχικά, ένα εναλλακτικό μάθημα Μαθηματικών στη Β΄ τάξη υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού της τάξης, Μαυριγκοπούλου Χαράς. Οι μαθητές έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων, έμπνευσης της ίδιας της εκπαιδευτικού, στο οποίο προσπαθούν να εντοπίσουν στο μαθηματικό πρόβλημα τη λέξη – κλειδί, που θα τους οδηγούσε στην επιλογή της κατάλληλης μαθηματικής πράξης για να το λύσουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τις μαθηματικές έννοιες με έναν διαδραστικό και παιγνιώδη τρόπο. Ακολούθησε μια διδασκαλία στο μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ τάξης από την εκπαιδευτικό Πουαρίδου Ελισάβετ, όπου οι μαθητές έκαναν μια αναδρομή στη μυθολογία μέσα από τη χρήση ψηφιακών μέσων και διαδραστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κατακτώντας τη μάθηση με έναν διασκεδαστικό και εναλλακτικό τρόπο. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με παρακολούθηση του μαθήματος Φυσικής Αγωγής από την εκπαιδευτικό Αλεξάκη Ελένη, που παρουσίασε μια διαφοροποιημένη διδασκαλία προάγοντας την αρχή της συμπερίληψης, ώστε να είναι ενεργή η συμμετοχή μαθητή με παράλληλη στήριξη. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας έγινε εξάσκηση σε ομάδες πάσας – ντρίπλας – σουτ στην καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) και ακολούθησε συνεργασία των μαθητών για την επίτευξη του στόχου (καλάθι) με παιγνιώδη τρόπο.

day4 day4a day4b day4cday4e

Το απόγευμα, δύο εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας, ο καθηγητής των εικαστικών Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου και η καθηγήτρια Αγγλικών Γαλανούλη Ελένη, συνόδευσαν τις δύο επισκέπτριές μας στην Αθήνα, όπου ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη και τον επιβλητικό Παρθενώνα, περιηγήθηκαν στην αρχαία Αγορά, είδαν από κοντά την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα και δοκίμασαν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα, βιώνοντας έτσι την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

day4d

Την πέμπτη ημέρα της επίσκεψής τους, οι δύο εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο Τμήμα Ένταξης όπου η εκπαιδευτικός Νότη Στασινή έκανε μια διασκεδαστική και διαδραστική διδασκαλία σχετικά με την εκμάθηση του δίψηφου “ει” μέσα από μια σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες, όπως ο χωρισμός του “ει” στα γράμματα “Ε” και “ι”, αναζήτηση λέξεων που ξεκινούν από “Ε” και “ι” ή που το περιέχουν το “ει” και σχεδιασμός του “ει” με σιμιγδάλι για μια απτική εμπειρία. Η μαθήτρια ζωγράφισε εικόνες σχετικές με λέξεις, όπως “ειρήνη” και “εικόνα”, και σχεδίασε το “ει” στον αέρα και στην πλάτη των συμμαθητών μας, ενισχύοντας την αισθητηριακή αντίληψη και έπαιξε με συλλαβές που περιέχουν το “ει” και διάφορα σύμφωνα. Η μαθήτρια κατανόησε το δίψηφο “ει” μέσα από διασκεδαστικές και πολυαισθητηριακές προσεγγίσεις, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τις γνώσεις τους στη γραφή και την ανάγνωση. Στη συνέχεια, οι Σλοβένες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μια διδασκαλία Αγγλικών στο τμήμα Στ1 από την καθηγήτρια Αγγλικών Γαλανούλη Ελένη, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε συζητήσεις με θέμα το ταξίδι στον χρόνο, έκαναν εξάσκηση στην προφορική τους έκφραση και την υπεράσπιση της γνώμης τους, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους.

last1 last2 last3

last5

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα της επίσκεψής τους, η διευθύντρια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν τις δύο εκπαιδευτικούς για την παρουσία τους στο σχολείο, χαρίζοντάς τους αναμνηστικά δώρα και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

Η συνεργασία με τις Σλοβένες εκπαιδευτικούς αποτέλεσε πηγή γνώσεων και δημιουργικότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις. Σκοπός όλων των δράσεων ήταν η ανταλλαγή ιδεών και εκπαιδευτικών καινοτομιών. Είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας, που παρουσίασαν διδασκαλίες και δράσεις με συνέπεια και έμπνευση, δίνοντας, έτσι, το έναυσμα και στις ευρωπαίες συναδέλφισσες- όταν επιστρέψουν στη χώρα τους- να τις μιμηθούν, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές της εμπειρίας και των γνώσεων που αποκόμισαν.

last4dinner1

 

Μετά από πρόσκληση του Δημοτικού Σχολείου Σκούρτων , η τετάρτη και η πέμπτη τάξη του σχολείου μας πήρε μέρος, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 , στο βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τα αρπακτικά πτηνά στο Δημοτικό Στάδιο (Γήπεδο) Σκούρτων.

Το πρόγραμμα ενημέρωσε μικρούς και μεγάλους για τα διάφορα είδη αρπακτικών πτηνών της χώρας μας, την βιολογία και τον ρόλο τους στην φύση, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τους λόγους μείωσης των πληθυσμών τους ενώ τέλος ενημέρωσε για την Τέχνη της Ιερακοθηρίας.

Στη δράση συμμετείχαν ακόμα το Νηπιαγωγείο Σκούρτων καθώς και το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πύλης.

Διοργανωτές της δράσης ήταν το Δημοτικό Σχολείο Σκούρτων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σκούρτων και η Τοπική Κοινότητα Σκούρτων.

Ήταν ένα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό πρόγραμμα , που απόλαυσαν ιδιαίτερα οι μαθητές .

1

2

3

4

5

Το Σχολείο μας συμμετείχε στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης “Alan Turing”» που διοργανώθηκε από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας. Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους μαθητές της Στ’ τάξης Θεοδώρου Αθανάσιο, Καούκη Γιώργο και Κατσαρού Καλλιόπη – Σοφία για την πρόκρισή τους στον ημιτελικό του διαγωνισμού. Τον συντονισμό της συμμετοχής τους σχολείου μας στον διαγωνισμό είχε ο εκπαιδευτικός πληροφορικής του σχολείου μας κος Ηλιόπουλος Χρήστος.

45930356 e4a8 4feb bebc d068d1ee60d2