ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ “ΚΛΕΙΔΩΝΑ” ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου, αναβίωση του εθίμου του «Κλείδωνα» με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Οιχαλίας. Οι γυναίκες του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σχολείου και προσήλθαν στο χώρο με μεγάλη χαρά. Το έθιμο ζωντάνεψε στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Οιχαλίας όπως παλιά… Η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Καψάλη Σπυριδούλα περιέγραψε το έθιμο…

“Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι κοπέλες φτιάχνανε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Ανάμεσα στα λουλούδια βάζανε τα “σπαθιά”, ένα είδος ίριδας, ενός φυτού με πράσινα φύλλα που μοιάζουν με σπαθί και λευκά ή μπλε άνθη. Τα “σπαθιά” συμβόλιζαν τους άντρες της οικογένειας. Όσους άνδρες είχε η οικογένεια τόσα φύλλα τοποθετούνταν. Κανόνιζαν σε ποιο σπίτι θα τραγουδήσουν τα κλείδωνα. Έπρεπε αυτό το σπίτι να είναι σε σταυροδρόμι και να έχει καλή τουλούμπα που να βγάζει εύκολα νερό. Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνανε νερό και μέσα βάζανε τα μπουκέτα. Τα τραγουδούσαν δυο βράδια και το τρίτο βράδυ αφού χόρευαν, τα έβγαζαν και τα έριχναν στις σκεπές των σπιτιών για καλή τύχη.”

Αμέσως μετά ξεκίνησε η αναβίωση… Οι γυναίκες του Συλλόγου, τα κορίτσια (μαθήτριες του σχολείου) και οι μητέρες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση έβαλαν στο στολισμένο με λουλούδια καζάνι μπουκέτα με λουλούδια και αμέσως μετά ξεκίνησε το τραγούδι και ο χορός. Στο τέλος σύμφωνα με το έθιμο έβγαλαν από το καζάνι τα λουλούδια τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Στήθηκε μια μικρή γιορτή στο χώρο του σχολείου την οποία χάρηκαν πολύ όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Στιγμιότυπο οθόνης 19 Στιγμιότυπο οθόνης 20 Στιγμιότυπο οθόνης 17 Στιγμιότυπο οθόνης 21

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων